Filmweb
 
 

Fest hos Albert Åberg

I "Fest hos Albert Åberg" fyller Albert seks år. Tante Fiffi skal arrangere bursdagsfest for Albert, men hun lager en litt annen type fest enn det Albert aller mest ønsker seg. Filmens er regissert av Thjomas Alfredson. De andre bøkene i denne filmen er:

"Heng i, Albert Åberg"
"Hva sa pappa, Albert Åberg?"
"Du er en luring, Albert Åberg"
"Du er for liten, Albert Åberg!"


 

FILM 1: HENG I, ALBERT ÅBERG

Jeg skal bare – om å bli avledet, om å mase på noen, om å vente, om å bli sint når noen aldri blir klar. Hvorfor maser vi voksne, og har vi noen ganger for dårlig tid? Kan vi la barns spontanitet styre litt innimellom, slik at de ikke alltid må føye seg etter de voksne?
Snakk med barna
Albert sier skal bare, skal bare – hva er det han hele tiden skal bare?
Hender det at mamma og pappa må mase på dere?
Hva er det de må mase på da? Om å bli klar på morgenen for eksempel?
Hender det da at de blir sinte på deg? Hvordan føles det når noen er sint på deg?
Hvordan føles det å bli mast på når man leker eller er opptatt med noe?
Hvordan føles det å vente på noen som aldri blir klar? Hvis du for eksempel skal ut å leke med en venn, men vennen din blir aldri ferdig.
Hender det at du må vente på mamma og pappa eller de voksne i barnehagen?
Har du mast på en venn en gang? Hva er det som gjør at vi maser?

Gjør med barna
Det kan være gøy å skynde seg og bli raskt klar. Lag en lek av å se hvor raskt alle barna klarer å vaske hender og sette seg ved bordet for å spise. Kanskje kan du ta tiden?

Voksne og barn i barnehagen kan øve på både å avslutte noe og komme når de skal, men også på å få lov til å leke ferdig eller bli avledet av noe gøy. Når er det viktig at alle kommer med en gang, og når kan vi la det gå litt tid? Kan vi voksne gi barna litt mer tid og rom til å være spontane og bli avledet?

 

FILM 2: HVA SA PAPPA, ALBERT ÅBERG?

En ting av gangen – ikke alt samtidig. Alt har sin tid. Om å rydde og ha orden rundt seg. Arbeid først, så kan vi kose oss. Barn kan og vil gjerne delta og det er fint å gjøre ting sammen.
Snakk med barna
Hva synes dere om å rydde? Jeg lurer på hva det er med rydding som gjør at mange, både barn o g voksne, ikke liker det?
Synes dere det er viktig å ha det ryddig rundt seg, eller er det greit med litt rot?
Her i barnehagen har tingene faste plasser. Hvorfor tror dere vi har det slik? Hender det at du må lete etter noe i barnehagen og så finner du det ikke?

Gjør med barna
Legg ting på feil plasser en morgen før barna kommer. Gjør det gjerne grundig. Og så ser du hva som skjer når barna ikke finner lekene og det de er opptatt av.

Inviter barna med på «rundvask» en formiddag. Det kan være legoklosser som skal vaskes, gulv som skal skrubbes, lekekasser det skal ryddes i osv. Etterpå er det vaniljeis, sånn som i filmen. Sitter pappa Åberg underveis: «Rydde først - spise is etterpå.»,  «Orden og ryddighet - lønn etter ferdighet.», «Alt tar sin tid – en ting av gangen.»

Kan dere i større grad i barnehagen skape et samarbeid der alle er med og hjelper til? Kanskje droppe den klassiske «Alle må rydde tre ting hver», og heller skape et felles ansvar og samarbeid. At man faktisk kan rydde noe man slette ikke har vært med på å rote til?

 

FILM 3: DU ER EN LURING, ALBERT ÅBERG

Å få leke med de voksne eller de store barna. Forbudte ting som er spennende. Voksne som ikke er tilgjengelige, men opptatt med sitt. Å gjøre noe som ikke er lov når de voksne ikke følger med eller hører etter. Om å kjede seg og måtte finne på noe selv – uten å få se en film.
Snakk med barna
Hva er det som ikke er lov å leke med hjemme hos dere? Vet du hvorfor du ikke får lov?
Pappaen til Albert sitter og leser avisen og følger ikke med. Leser mamma og pappa avisen noen ganger hjemme hos deg? Eller er det andre ting som gjør at de ikke har tid til deg? Mobilen?
Hvordan føler du deg når du må mase og mase, men vi voksne ikke hører på deg?
Vil mamma og pappa være med å leke noen ganger? Ofte? Alltid? Aldri? Er det gøy når de voksne vil være med å leke?
Hva liker du å leke med mamma og pappa?
Kjenner du noen voksne som ikke klarer å leke? Hva tror du gjør at de ikke klarer å leke?
Hva liker du å leke når du er alene? Når du ikke har noen å leke med?

Gjør med barna
Finn frem ting i barnehagen som barna ikke har lov til å leke med. Vis og fortell hva som er grunnen til at de ikke må leke med dem.

Finn planker, hammer, spiker og sag og lag et helikopter eller liknende og reis på fantasireiser med barna – akkurat som i filmen.

 

FILM 4: DU ER FOR LITEN, ALBERT ÅBERG

Om ikke å få være med de store. Om å få høre at man ikke klarer fordi man er for liten. Om å være alene når de andre leker sammen. Om familie og besteforeldre som koser seg sammen.
Snakk med barna
Er det noe du er for liten til? Hvordan føles det å få høre at man ikke kan være med fordi man er for liten?
Hender det at du ikke får leke med de store barna? Hvordan føles det?
Leker du med de små barna noen ganger? Hva er annerledes når man leker med de små barna?
Kan de små barna ødelegge den leken du vil leke?
Hva er det som er gøy med å få leke med de store barna?
Har du sneket til deg noe godt hjemme uten å spørre mamma og pappa? Hva skjedde da, fortell!
Har dere besteforeldre? Hva pleier dere å gjøre sammen med dem?
Får dere lov til noe hos besteforeldrene deres som dere ikke får lov til hjemme? Eller er det noe dere pleier å gjøre bare hos besteforeldrene deres?

Gjør med barna
Lag noen lekegrupper i barnehagen med to-tre store barn og to-tre små barn, og en voksen eller to. Sett i gang en lek og opplev sammen hva som skjer. Snakk sammen etterpå. Se om dere kan finne ut hva de små barna er flinke til i leken.

Lær et kortspill med barna, for eksempel vri åtter. Etter at dere har spilt en stund er det te og småkaker. Neste gang dere spiller kort, kan dere sende to av barna for å hente kakeboksen, men da er det bare smuler oppi der. Hva har skjedd, hvor er kakene? Kanskje kan det ligge en lapp oppi der, med et hint om hvor kakene er. «Hilsen Albert Åberg, som er så liten at han forstår ingenting.»

 

FILM 5: FEST HOS ALBERT ÅBERG

Om å ha bursdag og bursdagsfest. Om å bli eldre. Hvordan kan man sørge for at ingen blir holdt utenfor på bursdagsfeiringer? Har alle plass til hele avdelingen hjemme hos seg? Hvordan løser man dette?
Snakk med barna

Hva liker dere å gjøre når dere har bursdag? Kan du huske en skikkelig morsom bursdagsfest?
Hva er det aller beste med å ha bursdag? Alle barna som kommer? Å leke bursdagsleker? Kaker? Gavene?
Hva gjør dere hjemme når mamma eller pappa har bursdag?
Hvordan feier vi bursdag her i barnehagen? Er det noe dere kunne ønske dere at vi gjorde annerledes?
Hvis du fikk bestemme helt selv, hvordan ville din bursdagsfest være i barnehagen?
Kan man bli lei seg på bursdagen sin? Hva kan gjøre at man blir lei seg på bursdagen sin?

Visste dere at i år er Albert Åberg femti år? Femti år! Det kan vel ikke stemme, han er jo et barn? Men hun som har tegnet og fortalt historiene om Albert Åberg, hun laget den første fortellingen for femti år siden. Tenk på det! Hun var svensk og hun het Gunilla Bergström.

Gjør med barna
Lag en bursdagsfest for Albert Åberg i barnehagen, akkurat slik de gjør i filmen. Da er det fint med en litt stor Albert-dukke, så får han sitte ved enden av bordet. Kanskje lager barna gaver eller tegner tegninger til Albert. Til de voksne: Albert Åberg er femti år i år i 2022.

Hold en Albert Åberg-fest under bordet.

Gå gjennom bursdagsrutinene i barnehagen. Fungerer den godt for alle? Snakk med barna og snakk med foreldrene? Kan man fornye og skape noe nytt og spennende rundt bursdager? Kan man markere foreldrenes bursdager også? Med en bursdagsplakat i garderoben og en liten blomst for eksempel?


 

Filmstudieark

Forfatter:Trond Kristoffersen, Barnehageforum og Sondre Bjaberg
Klassetrinn: [Barnehage, 1. - 4. trinn]
Tema:Barn, Familie, Vennskap
 

Fakta

Originaltittel:Alfons Åberg
Regi:Tomas Alfredson
Nasjonalitet:Sverige
Språk:norsk
Lengde:57 min.
Distribusjon:Storytelling Media
Aldersgrense:Tillatt for alle
 
 
Filmplakat:

 
 
 
Norsk Filminstitutt
Adresse Oslo: Dronningens gate 16 0152 Oslo, +47 22 47 45 00
Adresse Bergen: Media City Bergen, Lars Hilles gate 30, 5008 Bergen