Filmweb
 
 

Magiske Maurit og hans gløgge gnagere

Maurits er en gatesmart katt, og sammen med fløytespilleren Knut og en gjeng kloke, velutdannede rotter, har han pønsket ut en lur måte for å narre penger fra mennesker. Men når Maurits og gnagerne kommer til den avsidesliggende landsbyen Bad Blintz, går den lille svindelen deres i vasken. For her spiller noen en annen melodi. En mørk og skyggefull melodi. Her er det nemlig noe svært mystisk som venter på dem … Men Maurits er en skikkelig luring, og han har definitivt noen flere ess i ermet. Se filmens trailer.

EGNETHET I SKOLEN
Medietilsynet har gitt ”MAGISKE MAURITS OG HANS GLØGGE GNAGERE” aldersgrense 6 år. Deres begrunnelse er som følger: ”Denne filmen inneholder enkelte dramatiske scener og nifse figurer. Da filmen foregår i et humoristisk eventyrunivers, får filmen aldersgrense 6 år.”

I skolesammenheng vil den passe godt på de nederste alderstrinn, men den kan også bidra til både underholdning og undervisning på de øverste trinnene. 

Det faglige arbeidet knyttet til en visning av MAGISKE MAURITS OG HANS GLØGGE GNAGERE vil kunne bidra til å nå flere av lærerplanens kompetansemål i fag som både norsk, samfunnsfag, naturfag og kunst og håndverk. Den nye læreplanen, Fagfornyelsen, fremhever tre tverrfaglige temaer som fortjener mye plass i skolen: Bærekraftig utvikling, demokrati og medborgerskap, samt folkehelse og livsmestring. MAGISKE MAURITS OG HANS GLØGGE GNAGERE vil kunne egne seg til bruk opp mot sistnevnte tema. 
Les mer om læreplanmål.

OPPGAVESAMLING

Oppgavene under kommer ikke i en bestemt rekkefølge. Disse kan ulike faglærere og elever selv velge blant for å rette fagutbyttet dit man ønsker. Merk: Det er ikke tenkt at det skal jobbes med samtlige oppgaver. Hver enkelt lærer må gjerne, med utgangspunkt i egen elevgruppe, vurdere (og eventuelt korrigere) de ulike oppgavers vanskelighetsnivå og formuleringer. Velg selv om besvarelsene skal skje skriftlig eller muntlig, og hvorvidt elevene skal jobbe individuelt eller i grupper. Mange av oppgavene legger også opp til klasse-/gruppediskusjon. 
Flere av spørsmålene/oppgavene kan nødvendigvis ikke besvares ut fra informasjon i filmen alene, så å gi elevene tilgang til internett og ulike oppslagsverk vil være avgjørende. Langt fra alle spørsmål vil ha klare fasitsvar.

A: KARAKTERENE I FILMEN 
1) Beskriv Magiske Maurits med 3-4 ord. Skriv dem ned. Etterpå sammenligner du med hva andre i klassen har skrevet. Snakk sammen om hva som er typisk Magiske Maurits. 

2) Forandrer Magiske Maurits seg på noen måter i løpet av filmens handling? Snakk sammen i grupper.  

3) I filmen ser vi forskjellige rotter med ulik personlighet (for eksempel Hvit tornado, Fersken og Sardiner). Kan rotter ha ulike personligheter i virkeligheten, tror du? Begrunn svaret ditt. 

4) Vi ser Malisia sitte på rommet sitt når hun snakker til oss som ser på filmen. Hvordan ser rommet hennes ut? Hva kan man lære om Malisia ved å se rommet hennes? 

5) Gå sammen to og to, og lat som den ene av dere er Knut, og den andre er en journalist som skal intervjue Knut om livet hans. Tenk ut gode spørsmål. Den som spiller Knut skal finne på svar som passer. Bruk fantasien! Til slutt kan de som ønsker det fremføre intervjuene sine for hele klassen.

6) Lag en liste over så mange av menneskene i denne filmen som dere husker. Ofte fremstilles karakterene i slike eventyrfilmer som enten gode eller onde. Hvilke karakterer i denne filmen mener du var bare ond eller bare god – og hvem var litt av begge deler? Snakk sammen i klassen. 

 

B: DYR OG MENNESKER SAMMEN
1) I filmen ser vi feller som mennesker har satt ut for å fange rotter og andre dyr. I virkeligheten er det regler for hvilke typer feller man har lov å fange ulike dyr med. Bruk internett og finn informasjon om hvilke fangstmetoder det er tillatt å bruke slik at dyr skal slippe unødvendig smerte og stress. 

2) Byens borgermester sier dyr er grunnen til at folk ikke har nok mat. Hvordan er det i virkeligheten? Er dyr en større trussel for mennesker enn hva mennesker er for dyr? Snakk sammen om dette i klassen.  

3) Hva er ulike årsaker til at mennesker fanger og dreper dyr? Gi ulike eksempler. Snakk sammen i klassen om når dere mener at det er ok å drepe dyr – og ikke. 

4) I filmen ser vi mennesker som lar seg underholde av dyreslåsskamper i ”Gropa”. I verden i dag er ikke uvanlig at mennesker lar seg underholde av dyr som tvinges til å gjøre ting de egentlig ikke har lyst til. Snakk sammen om ulike eksempler på dette dere kjenner til. Hva slags dyreunderholdning synes dere er greit, og hva ikke?

5) Rottevennene til Maurits har lest boka ”Kalle Kanin på eventyr”, og drømmer om å komme til et sted hvor dyr og mennesker kan leve i fred, side ved side. Tror dere at det er mulig at rotter kan leve sammen med mennesker i fred og harmoni i virkeligheten?

 

C: TEGNEOPPGAVER 
Velg en eller flere av tegneoppgavene under. 
1) Tegn Rottekongen som står i skolegården din!

2) Tegn Magiske Maurits som løper gjennom en skog. 

3) I filmen ser du ulike feller og bur. Tegn din egen oppfinnelse av en felle som man kan fange lærere i. 

4) Kunne rottekongen ha sett annerledes ut? Tegn et så skummelt rottemonsteret som du klarer! 

5) Lag en tegning av et tverrsnitt av et kloakksystem på et stort ark, og så kan dere samarbeide i klassen med å tegne alle slags rotter (og andre dyr) rundt omkring i alle rørene. 

6) Tegn Knut og Malisia som skal stjele fløyta til rottefangeren i skogen. Eller du kan tegne at de kysser.

 

D: HISTORIEFORTELLING
(Denne spørsmålsseksjonen egner seg, faglig sett, best for litt eldre skolebarn.) 

1) Malisia er veldig opptatt av at en fortelling skal ha de rette ingrediensene. Hun er sikker på at det som skjer i handlingen i denne filmen, skal inneholde helt bestemte fortellerelementer. Under kan dere se en liste over ord hun bruker, og så kan dere finne ut hva disse betyr. Snakk sammen om filmer og bøker dere kjenner til inneholder disse elementene, eller tenk over dette neste gang dere ser en film eller leser en bok sammen. 

- Rammeverk
- Forteller
- Frampek
- Romanse
- Humor/”comic relief” 
- Plot/plotkomplikasjoner
-Tilbakeblikk

2) Mot slutten av filmen ser det ut til at Rottekongen skal overvinne Knut og alle rottevennene hans. Var du noen gang i tvil om at Knut og rottene skulle vinne til slutt? Hvor ofte skjer det i filmer at ”de/den onde” vinner til slutt – og at helten taper? Begrunn svaret dere kommer frem til. 

3) I filmens avslutning kysser Malisia og Knut. Dette ble du kanskje ikke overrasket over, eller? Hvorfor er det så vanlig i filmer at to stykker som er blitt kjent i løpet av handlingen til slutt kysser? 

 

E: ORD OG UTTRYKK FRA FILMEN
1) Hva vil det si å svindle noen?
2) Hva er en pest?
3) Hva er hungersnød?
4) De to skurkete rottefangerne spiser avføringsmiddel. Hva er avføringsmiddel (og når er det egentlig meningen at man skal spise dette)?
5) Hva er samvittighet? Hva vil det si å ha god eller dårlig samvittighet? 
6) Hva vil det si å leve sammen i harmoni? 
7) Malisia sier at ”Hvis man ikke lever sin egen fortelling blir man en del av andres fortelling.” Hva mener hun med dette?
F: DIVERSE
1) Filmen starter med at Maurits, Knut og rottene lurer menneskene i en by til å betale for å bli kvitt en ”rotteinvasjon”. Hva synes dere om at Knut og dyrene tjener penger på denne måten? Er de kriminelle? Diskuter i klassen. 

2) Filmen er basert på en bok av forfatteren Terry Pratchett. Hvis dere vil kan dere finne informasjon på internett om han og bøkene hans.

3) Denne historien (både filmen og boka bak) bygger på et gammelt tysk eventyr som heter ”Rottefangeren i Hameln”. Bruk internett og finn ut om handlingen i dette eventyret.

4) I filmen ser vi et tilbakeblikk til hva som skjedde den gangen Maurits og rottene ble smarte – og lærte seg å snakke. Klarer dere å gjenfortelle denne hendelsen? Snakk sammen om hva dere husker. 

5) I filmen ser vi at Maurits møter Døden (”Mannen med ljåen”), men Maurits får likevel fortsette å leve videre etterpå. Det er nemlig sagt at katter har ni liv. Hva tror dere er årsaken til at folk sier at katter har ni liv? 

 

G: GENERELLE FILMSTUDIESPØRSMÅL
1) Hva handlet denne filmen om? Beskriv med bare noen få ord. 

2) Hvor bra synes du filmen var? Hva likte du godt og hva likte du dårlig? Begrunn synspunktene dine. (Hvis du vil kan du skrive en filmanmeldelse, hvor du gir terningkast til denne filmen.) 

3) Hvilke ulike følelser ga filmopplevelsen deg? Gjorde noen av scenene i filmen deg glad? Ble du noen gang trist i løpet av handlingen? Flau? Sint? Hva fikk deg til å le? Gjorde noe deg redd? Følte du på noe tidspunkt ubehag? Reagerte andre i klassen på samme måte som deg? Snakk sammen om dette.

4) Hva kan man lære av denne filmen? Gi ulike eksempler.
Send gjerne respons på dette filmstudiearket til poheimstad@hotmail.com. Takk!

Per Olav Heimstad (f. 1973) er adjunkt og har undervist i ungdomsskolen siden 1999. Han driver også enmannsfirmaet POHphoto (pohphoto.com) og har bl.a. jobbet som fotograf, film-/musikkanmelder, tegneserietegner, forfatter og statist/smårolleskuespiller.


 

Filmstudieark

Forfatter:Per Olav Heimstad
Klassetrinn: [1. - 4. trinn, 5. - 7. trinn]
Fag: Norsk , Naturfag , Samfunnsfag , Kunst og håndverk
Tema:Animasjon, Etikk, Eventyr, Fantasi, Fremtidshåp og drømmer, Identitet og gruppe, Kjærlighet, Litteratur på film, Løgn/sannhet, Naturfag, Språk og uttrykksmåter, Vennskap
 

Fakta

Originaltittel:The Amazing Maurice
Regi:Toby Genkel, Florian Westermann
Genre:Animasjon / Barnefilm
Nasjonalitet:England / Tyskland
Språk:norsk
Produsent:Emely Christians, Robert Chandler, Andrew Baker
Produksjonsselskap:Ulysses Filmproduktion, Narrativia, Cantilever Media
Lengde:1 t. 33 min.
Distribusjon:Selmer Media
Produksjonsår:2022
Aldersgrense:6 år
 
 
Filmplakat:

 
 
 
Norsk Filminstitutt
Adresse Oslo: Dronningens gate 16 0152 Oslo, +47 22 47 45 00
Adresse Bergen: Media City Bergen, Lars Hilles gate 30, 5008 Bergen