Filmweb
 
 

Richard Storken og den mystiske juvel

Richard, en eventyrlysten spurv oppdratt av storker, overvintrer i Nord-Afrika, der han møter den gatesmarte Samia og hennes spurvegjeng som holdes fanget av den grådige og nådeløse påfuglen Zamano. Spurvenes eneste vei til frihet går gjennom å løse en gåte og bringe Zamano den mytiske juvelen. Sammen med sine vindskeive venner Olga og Kiki, legger Richard ut på en actionfylt ferd for å frigjøre spurvene fra Zamanos klør. På veien får han nye venner – men også et nytt syn på seg selv.

RICHARD STORKEN OG DEN MYSTISKE JUVEL er en fortelling som ikke bare viser oss kraften i samarbeid, men også de enorme ressursene som ligger i dobbel identitet. Richard lykkes, ikke fordi han er en spurv, og ikke fordi han er oppdratt som stork, men fordi han er begge deler: en spork som kombinerer det beste fra to verdener.

Se filmens trailer. Det finnes også en Richard Storken-film fra 2017. Se Studieopplegg.

EGNETHET I SKOLEN
RICHARD STORKEN OG DEN MYSTISKE JUVEL har fått aldersgrense 6 år. Begrunnelsen for at filmen ikke er tillatt for alle skyldes at den har ”noen kortvarige, truende og dramatiske scener som kan virke skremmende på de aller yngste.” I skolesammenheng vil den passe godt på de nederste alderstrinn. 

Det faglige arbeidet knyttet til en visning av RICHARD STORKEN OG DEN MYSTISKE JUVEL vil kunne bidra til å nå flere av lærerplanens kompetansemål i fag som både norsk, samfunnsfag, naturfag og kunst og håndverk. Den nye læreplanen, Fagfornyelsen, fremhever tre tverrfaglige temaer som fortjener mye plass i skolen: Bærekraftig utvikling, demokrati og medborgerskap, samt folkehelse og livsmestring. Denne filmen vil kunne egne seg fint til bruk opp mot de to sistnevnte tema. 

Les mer om læreplanmål.

OPPGAVESAMLING

Oppgavene under kommer ikke i en bestemt rekkefølge. Disse kan ulike faglærere og elever selv velge blant for å rette fagutbyttet dit man ønsker. Merk: Det er ikke tenkt at det skal jobbes med samtlige oppgaver. Hver enkelt lærer må gjerne, med utgangspunkt i egen elevgruppe, vurdere (og eventuelt korrigere) de ulike oppgavers vanskelighetsnivå og formuleringer. Velg også selv om besvarelsene skal skje skriftlig eller muntlig, og hvorvidt elevene skal jobbe individuelt eller i grupper. Mange av oppgavene legger opp til klasse-/gruppediskusjon. 

Flere av spørsmålene/oppgavene kan nødvendigvis ikke besvares ut fra informasjon i filmen alene, så å gi elevene tilgang til internett og ulike oppslagsverk vil være avgjørende. Langt fra alle spørsmål vil ha klare fasitsvar. 

A: FUGLER
1) Hvilke ulike fuglearter så dere i filmen? Snakk sammen i klassen, og kom frem til så mange eksempler som dere klarer. Lag en liste på tavla. Finn mer stoff om de artene dere ønsker å lære mer om.

2) Vet dere hvilke fugler som holder til i skolens nærmiljø?

3) Hva er en trekkfugl? Hvilke trekkfuglarter kjenner dere til? Hva er forskjellen på trekkfuglene og de fuglene som blir her i landet hele året?

4) I filmen er noen av fuglene snille – og noen slemme. Kan man dele inn fugler på denne måten i virkeligheten? Snakk sammen om dette; finnes det snille og slemme fugler?

5) Richard er kresen på hva slags mat han spiser. Hva spiser spurver i virkeligheten? Finn ut.

6) Som et kunst & håndverk-prosjekt kan man undersøke mulighetene for å lage fuglekasser som dere henger opp sammen på et godt egnet sted i nærheten av skolen. Det vil nok mange fugler sette pris på!

B: KARAKTERENE
1) Skriv ned tre ord som du synes beskriver Richard. Etterpå sammenligner du ordene dine med hva andre i klassen har skrevet. Hadde noen de samme ordene? Klarer dere å bli enige om hvilke tre ord som beskriver Richard best?

2) Gjør det samme som i oppgave 1, men beskriv en av de andre karakterene i filmen. (For eksempel spurvejenta Samia, påfuglen Zamano, Olga, Kiki eller Max.)

3) Når Richard (i filmens start) ikke blir valgt til å være flokkens lederlærling, blir han veldig sur. Han protesterer, synes avgjørelsen er urettferdig, og sier at ingen bryr seg om han. Forstår dere hvorfor Richard reagerte på denne måten? Hvis du kunne ha gitt Richard et godt råd i denne situasjonen, hva ville du da ha sagt?

4) Pygmeugla Olga har en usynlig venn, Oleg. Hvis du hadde vært Olgas venn, ville du ha forsøkt å fortelle henne at Oleg bare er en fantasifugl, eller ville du ha vært med på å late som om Oleg fantes på ekte? Begrunn svaret ditt.

5) Påfuglen Zamano er desperat etter å finne den store juvelen. Hvorfor er Zamano blitt så slem? Hvis du kunne ha gitt han et godt råd, hva ville det ha vært?

6) Storkeparet Aurora og Klaudius, og deres sønn, Max, er Richards nærmeste familie. Hva er det Richard har mest til felles med disse, og hva er de største forskjellene?

7) Fuglene i denne filmen tenker og snakker som oss mennesker. De kan derfor, selv om de er fugler, på mange måter representere hvordan vi mennesker lever livene våre. Hva kan vi som mennesker lære av denne filmen?
C: AKTIVITETER
1) Når storkeflokken skal kåre hvem som skal bli flokklederlærling, så arrangeres det en konkurranse med fire ulike prøvelser: ”den levende hinderløypa”, ”småfugl sittende fast i storkehals”, ”fisk på land” og kandidatenes egne valg: kampsportoppvisning (som ble ”Stork-kon-doo” og klippestup). Lag deres egen kreative konkurranse! Del klassen inn fire-fem grupper. Hver gruppe finner på og planlegger en fantasifull utfordring som man etterpå utfordrer en person fra hver av de andre gruppene til å gjennomføre. (Det trenger ikke bare være fysiske aktiviteter.) Læreren kan lage et poengskjema slik at man til slutt ser hvilken gruppe som har samlet flest poeng.

2) For å finne juvelen må fuglevennene sende en lysstråle fra speil til speil. Er dette mulig i virkeligheten? Ta med ulike speil til skolen, og forsøk ved hjelp av sola (eller en kraftig lykt el.l.) og se via hvor mange speil dere klarer å reflektere lyset. (Klarer dere for eksempel å reflektere sollys gjennom et klasseromsvindu fra to speil i klasserommet og til et tredje speil i døråpningen ut til gangen?

3) Når fuglevennene møter skjærene, så utvikler situasjonen seg til en sang/dans/beatbox-battle. Ha det gøy i klasserommet med å dele klassen inn i to lag. Stå i ring, og så kan de av dere som vil – på tur – bytte på å vise frem noen dansetriks, som en på det motsatte laget etterpå skal kopiere eller overgå.

4) Ulike tegneoppgaver:

- I byen i filmen ser vi ingen mennesker. Lag en tegning av Richard Storken sammen med en gutt eller en jente i byen.
- Tegn deg selv slik du tror du kunne ha sett ut dersom du var en fugl!
- Tegn en tegning av et naturlandskap (for eksempel en ørken, et fjell, en skog). Tegn landskapet slik du ville ha sett det om du var der. Deretter tegner du det samme landskapet fra et fugleperspektiv! Dette er utfordrende, men prøv; hvordan vil motivet ditt se ut om du så det ovenfra – som en fugl?

D: ORD OG UTTRYKK FRA FILMEN
Denne oppgaveseksjonen tar tak i noen av de ordene vi hørte i filmen, som kan være litt fremmede for mange.

1) Hva vil det si å bli diskvalifisert?
2) Hva betyr det å migrere? (Og i fugleflokkrådet får vi vite at ”migrasjonsvinduet stenger om fire dager. Hva mener de med dette?)
3) Hva gjør en navigatør?
4) Hva er et hovedkvarter?
5) Hva er en legende?
6) Hva er skjebnen?
E: DIVERSE
1) I filmen ser vi et magisk timeglass. I virkeligheten finnes det ikke-magiske timeglass. Hvordan fungerer disse? Når tror dere det var mest vanlig å bruke slike?

2) Filmens handling finner sted i Nord-Afrika. På hvilke ulike måter kan man se at byen i filmen er ikke-europeisk?

3) Richard drar alene inn i byen, til tross for at han er en ung gutt. Hvor gammel bør man være (som menneske) før man kan besøke en fremmed by helt alene?

4) Den store juvelen viste seg å være en innsjø. Var det noen i klassen som, før dette ble avslørt, skjønte at juvelen ikke var det man skulle tro at det var? Snakk sammen i klassen.

5) De to marabuene flotter seg med masse pynt. Når de til sist mister all pynten, så føler de seg frie – og de klarer å fly ordentlig igjen. Hva tror du de som har laget filmen kan ha tenkt at vi som mennesker kan lære av dette? Snakk sammen i klassen.

F: GENERELLE FILMSTUDIESPØRSMÅL
1) Hva handlet denne filmen om? Beskriv med bare noen få ord. 

2) Hvor bra synes du filmen var? Hva likte du godt og hva likte du dårlig? Begrunn synspunktene dine. (Hvis du vil kan du skrive en filmanmeldelse, hvor du gir terningkast til denne filmen.) 

3) Hvilke ulike følelser ga filmopplevelsen deg? Gjorde noen av scenene i filmen deg glad? Ble du noen gang trist i løpet av handlingen? Flau? Sint? Hva fikk deg til å le? Gjorde noe deg redd? Følte du på noe tidspunkt ubehag? Reagerte andre i klassen på samme måte som deg? Snakk sammen om dette.

4) Hva kan man lære av denne filmen? Gi ulike eksempler. 

 

Send gjerne respons på dette filmstudiearket til poheimstad@hotmail.com. Takk!

Per Olav Heimstad (f. 1973) er adjunkt og har undervist i ungdomsskolen siden 1999. Han driver også enmannsfirmaet POHphoto (pohphoto.com) og har bl.a. jobbet som fotograf, film-/musikkanmelder, tegneserietegner, forfatter og statist/smårolleskuespiller.


 

Filmstudieark

Forfatter:Per Olav Heimstad
Klassetrinn: [1. - 4. trinn, 5. - 7. trinn]
Fag: Norsk , Naturfag , Samfunnsfag , Kunst og håndverk
Tema:Animasjon, Drømmer, Etikk, Eventyr, Fantasi, Geografi, Identitet og gruppe, Kjærlighet, Mot, Naturfag, Språk og uttrykksmåter, Tilhørighet, Vennskap.
 

Fakta

Originaltittel:Richard the Stork and the Mystery of the Great Jewel
Regi:Mette Tange og Benjamin Quabeck
Manus:Philip LaZebnik og Reza Memari
Genre:Animasjon / Familiefilm
Nasjonalitet:Norge / Tyskland / Belgia
Språk:norsk
Produsent:Kristine Knudsen
Produksjonsselskap:Knudsen Pictures, Walking the Dog og Den siste skilling
Musikk:Eric Neveux
Lengde:1 t. 25 min.
Distribusjon:SF Norge
Produksjonsår:2023
Aldersgrense:6 år
 
 
Filmplakat:

 
 
 
Norsk Filminstitutt
Adresse Oslo: Dronningens gate 16 0152 Oslo, +47 22 47 45 00
Adresse Bergen: Media City Bergen, Lars Hilles gate 30, 5008 Bergen