Karsten og Petra - Gullringen fra Atlantis
Bestevennene Karsten og Petra, og familiene deres, er på sydentur til Malta. En dag finner Petra en gullring på stranda. Hun og Karsten har veldig lyst til å finne eieren, så da må de prøve seg som detektiver. Jakten etter eieren gjør at de møter ulike interessante mennesker. Noen påstår at ringen er nøkkelen til Atlantis, en gammel, myteomspunnet by som sies å befinne seg på havets bunn et sted. Kan dette stemme? Karsten og Petras sydentur utvikler seg til å bli en morsom og spennende jakt etter svar på stadig flere gåter.
Karsten og Petra har hvert sitt kjæledyr, Løveungen og Frøken Kanin. Når ingen voksne ser det, kommer disse to til liv. Løveungen matcher Karstens litt skeptiske natur, mens den kvikke Frøken Kanin passer godt til Petras mer frampå væremåte.
Filmen er basert på de to populære barnebokfigurene Karsten og Petra, skapt av forfatteren Tor Åge Bringsværd. De første bøkene om Karsten og Petra ble utgitt i 1992. Siden den gang har Tor Åge Bringsværd skrevet mer enn tretti bøker i serien. Han har også gitt ut en hel rekke andre barne- og ungdomsbøker.
Se filmens
trailer.
EGNETHET I SKOLEN
”Karsten og Petra - Gullringen fra Atlantis” inneholder ingen scener som antas å være skadelig for barn, og den er derfor tillatt for alle. I underholdning- og undervisningssammenheng vil det være mest naturlig å bruke denne filmen i barnehagen og i småskolen opp til og med tredje klassetrinn.
Det faglige arbeidet knyttet til en visning av ”Karsten og Petra - Gullringen fra Atlantis” vil kunne bidra til å nå flere av lærerplanens kompetansemål, ikke minst i fagene norsk, KRLE, samfunnsfag og naturfag. Den nye læreplanen, Fagfornyelsen, fremhever tre tverrfaglige temaer som fortjener mye plass i skolen: demokrati og medborgerskap, bærekraftig utvikling, samt folkehelse og livsmestring. Filmer som ”Karsten og Petra - Gullringen fra Atlantis” vil kunne egne seg opp mot sistnevnte tema.
Les mer om
læreplanmål.
OPPGAVESAMLING
Oppgavene under kommer ikke i en bestemt rekkefølge. Disse kan ulike faglærere og elever selv velge blant for å rette fagutbyttet dit man ønsker. Det er ikke tenkt at det skal jobbes med samtlige oppgaver. Hver enkelt lærer må gjerne, med utgangspunkt i egen elevgruppe, vurdere (og eventuelt korrigere) de ulike oppgavers vanskelighetsnivå og formuleringer. Langt fra alle spørsmål vil ha klare fasitsvar. Velg også selv om besvarelsene skal skje skriftlig eller muntlig, og hvorvidt elevene skal jobbe individuelt eller i grupper. Mange av oppgavene vil imidlertid passe aller best til klasse-/gruppesamtale!
A: KARAKTERENE 1) Det er mer enn tretti titler i bokserien om Karsten og Petra. Lån en eller flere av disse på biblioteket slik at dere i klassen kan bli bedre kjent med karakterene.
2) Beskriv Karsten. Hva synes du han er flink til?
3) Beskriv Petra. Hva synes du hun er flink til?
4) Hvorfor ønsker Karsten og Petra så veldig gjerne å finne ringens eier?
5) Hvorfor ønsket Rodney å stjele ringen? Var han bare skurkete, eller hadde han en ærlig hensikt?
6) Karsten sin mamma sier at Atlantis bare er oppspinn, og at havfruer ikke finnes. Hva tror du hun tenkte da hun (i filmens slutt) så Amathea og Agatha svømme av gårde?
7) Petras morfar har (til å begynne med) ikke lyst til å feire bursdagen sin. Hvorfor ikke?
8) Petras morfar og Petter (”Pedro”) har vært venner i mange år. Hvilke forskjeller og ulikheter er det på disse to?
9) Pawlu er Petters sønn. I en sang synger de om ”Loppa Doppa i Pawlus blod”. Hva mener de med dette?
10) Hva har Frøken Kanin og Løveungen til felles, og hva er forskjeller på disse to?
B: LIVET UNDER VANN
1) Myten om Atlantis er flere tusen år gammel. Har noen i klassen hørt historier om Atlantis tidligere? Bruk internett og finn stoff om Atlantis.
2) Hva er en havfrue? Hvor kan man finne slike?
3) I filmen nevnes sjømonstre. Kjenner dere til noen sjømonstre i virkeligheten? Snakk sammen i klassen.
4) I filmen nevnes det også kjempeblekksprut. Finnes slike i virkeligheten, da?
5) Vi får vite at det dypeste havdyp i verden er elleve tusen meter. Hvor i verden finner man dette havdypet, og hva heter området? Bruk internett og finn ut.
6) Har noen i klassen et akvarium hjemme? Hva slags arter kan man ha i et akvarium?
7) På stranda får Karsten en konkylie av Agatha. Han legger den inntil øret for å lytte. Har noen i kassen lyttet til en konkylie noen gang? Hva kan man høre?
8) Familien drar på en båttur, og noen prøver seg på å fiske. Hvordan tror du en fisk opplever det å bli festet til en krok og dratt opp av vannet?
9) Frøken Kanin og Løveungen blir kjent med en lekedyr-hai. Haien sier selv at den er en delfin, og han innrømmer at han har vannskrekk! Hva vil det si å ha vannskrekk? Er dette noe dyr i havet kan få, tror dere?
C: AKTIVITETER
1) I filmen ser vi Petras bestefar danse Hallingdans. Han skal da forsøke å sparke til en hatt som holdes opp i lufta ytterst på en pinne. Hallingdans-videoer finner dere på Youtube. La dere inspirere av disse, og prøv å danse Hallingdans selv!
2) Haien stiller de andre kjæledyrene at par tullete gåter: ”Hvilket dyr er best på å dele?” (Svar: DELfin) ”Hvilket dyr er finest?” (Svar: DelFIN) Slike tullete gåter med dyrenavn til svar kan dere lage sammen i klassen!
3) Hvis dere i klassen skal på utflukt til en strand: Organiser en sandslottkonkurranse!
4) Når bestefars bursdag skal feires arrangerer familien hans karneval. Det kan jo dere i klassen også gjøre!
5) Ta med et kosedyr/lekedyr hver til skolen. Lag en fortelling sammen, hvor dyrene utfører et oppdrag for å (for eksempel) finne en gjemt skatt eller fange en skurk. (Hver og en må gi stemme til sitt eget dyr.)
6) Goggen og Kula er navnet på grisene som bor ved hotellet. Lag en tegneserie som handler om noe morsomt disse to finner på.
7) Lag en tegning som viser Amathea og (datteren) Agatha når de svømmer under vann.
D: ORD
Her er noen av ordene dere hørte i filmen, ord som kanskje ikke er så lett å skjønne. Snakk sammen om disse, og finn ut hvordan dere skal kunne forklare disse.
- Ruiner
- Flom
- Danseløve
- Arkeolog
- Sivilisasjon
- Myte
- Namaste
E: OM FILMOPPLEVELSEN
1) Hva husker du best fra filmen? Hva gjorde mest inntrykk?
2) Hvilke ulike følelser ga filmopplevelsen deg? Gjorde noen av scenene i filmen deg glad? Ble du noen gang trist i løpet av handlingen? Flau? Sint? Hva fikk deg til å le? Var noe skummelt? Gjorde noe deg redd? Sammenlign hva du følte med hva andre i klassen følte da de så filmen.
3) Synes du filmen passet for deg og klassen din? Begrunn svarene dine.
4) Hvor bra synes du filmen var? Hva likte du godt og hva likte du dårlig? Snakk sammen med andre i klassen om hva de syntes.

Send gjerne respons på dette filmstudiearket til poheimstad@hotmail.com. Takk!
Per Olav Heimstad (f. 1973) er adjunkt og har undervist i ungdomsskolen siden 1999. Han driver også enmannsfirmaet POHphoto (pohphoto.com) og har bl.a. jobbet som fotograf, film-/musikkanmelder, tegneserietegner, forfatter og statist/smårolleskuespiller.