12 bragder

Drama 1 t. 43 min. 12 år
12 bragder Still 1 - 12 bragder
12 bragder
Småkriminell guttegjeng lager egne regler i et actionfylt drama med glimt i øyet

Vinner - Beste nordiske film - Oslo Pix 2022

12 BRAGDER er historien om Food som bor i den svenske forstaden Södra Ryd, utenfor Skövde og elsker gjengen han er med i. I Foods verden er man er stolt av sine forbrytelser, dyrker maskulinitet i form av voldelige leker og krever lojalitet av dem rundt seg. Når Food svikter gjengens leder Salle i en slåsskamp, blir Food utstøtt. Den eneste måten han kan gjenvinne sin plass på, er å bestå en manndomsprøve, hvor han må utføre 12 bragder, bestemt av de andre guttene i gjengen.

12 BRAGDER er en rå, energisk og leken film som uten klisjeer tar deg med på innsiden av en av guttegjeng. Det handler om lojalitet og valgene man tar i en ung alder. Mye i filmen er selvopplevd for regissør og manusforfatter Izer Aliu. Dette er hans andre spillefilm, etter den prisbelønnede FLUEFANGEREN (2016) som vant Amanda for beste regi. Aliu var sist aktuell med NRK-serien JORDBRUKERNE.

PRESSEN OM 12 BRAGDER:

«Izer Aliu viser med 12 bragder igjen hvilket unikt talent han er. Hans andre spillefilm som regissør byr på en sjelden kinoopplevelse, der lerretet nesten eksploderer av energi.» - Montages

"Izer Alius oppvekstskildring fra den svenske forstaden bobler over av fortellerglede" - Aftenposten

Originaltittel:
12 bragder
Regi:
Izer Aliu
Språk:
svensk
Produksjonsår:
2022
Skuespillere:
Gorgees Khoshaba
John Hanna
Gustav Tieleman
Elias Majdalany
Ali Ridha Hussein
Geggi Barkho
Dani Barkho
Rudi Abraham
Özlem Göghan
Sjanger:
Drama
Spilletid:
1 t. 43 min.
Nasjonalitet:
Norge / Sverige
Aldersgrense med begrunnelse:
12 år
Denne filmen inneholder enkelte scener med truende atferd, flere voldshandlinger og slåsskamper mellom ungdommer. Da disse ikke fremstår som nærgående og er skildret i et ungdomsmiljø, får filmen aldersgrense 12 år.
Produksjonsselskap:
The End, Mer Film, Zentropa