Den 12. mann

9 filmer om historiske nordmenn

Publisert:
Sist oppdatert:

Lite skaper mer nasjonalfølelse enn påkostede filmer om historiske nordmenn. Her er ni filmer du kan streame nå!

Annonse

Den 12. mann

Vi hadde aldri spådd at Fingern skulle kapre hovedrollen i en stor andre verdenskrig-film, men der tok vi feil. Harald Zwarts intense film om Jan Baalsruds flukt fra nazistene er obligatorisk på lista.

Ni liv

Å jøsses, var det Jan Baalsrud igjen? Det var det, denne gang spilt av Jack Fjeldstad i den elskede og prisbelønnede filmen fra 1957!

Nokas

Det er færre helter å finne i Erik Skjoldbjærgs tungt researchede film om NOKAS-ranet i 2004. Filmen følger tiden rundt ranet i Stavanger fra politiet, bankansatte og ranerne sitt perpektiv.

a man sitting at a table with a group of people around him

Kongens nei

Han snakker ikke ett ord norsk i filmen, men det er vanskelig å ikke regne kong Haakon som en historisk nordmann. Denne intense filmen følger kongens enormt viktige beslutning etter nazistenes innmarsj!

Birkebeinerne

Nils Gaup fulgte opp Veiviseren og Kautokeino-opprøret med denne actionfilmen om birkebeinernes anstrengelser for å redde kongssønnen Håkon Håkonsson i borgerkrigen mot baglerne.

Max Manus med Nordisk Film+-logo

Max Manus

Motstandbevegelsen er behørig dekket i norsk film, og den største suksessen er filmen om Max Manus, med Aksel Hennie i hovedrollen. Det vakte stor oppsikt da innspillingen strippet Karl Johans gate i 1940-stil og heiste naziflagg på Stortinget!

Kongen av Bastøy

Kongen av Bastøy bygger på historiske hendelser fra det beryktede guttehjemmet i Oslofjorden, og opprøret i 1915. Regissør Marius Holst har siden laget Mordene i Kongo, så her har vi tydeligvis en ekte historiske nordmenn-entusiast.

a person with a beard
Foto: Nordisk Film Production / Nordisk Film Distribusjon

Kon-Tiki

I 1947 ble verden fascinert av den unge nordmannen Thor Heyerdahl. Han mente at Polynesia var blitt befolket fra Sør-Amerika, ikke fra Asia. Han testet teorien ut i praksis ved å flyte over havet, sammen med noen venner med tilsvarende liten respekt for sine egne liv!

Sonja_Still_Ine Marie Wilmannjpg

Sonja

Anne Sewitskys portrett av tidenes største kunstløper viser Sonja Henie i både sterke og svake øyeblikk. Vi får et innblikk i Sonjas barndom, noen krevende ekteskap, en Hollywood-karriere og et vanskelig comeback. Filmen er intens, konfronterende, stilfull og vanskelig, akkurat som dama sjæl.

Annonse