Alien Covenant

Alien: Historien så langt

For deg som trenger en kjapp oppsummering før romvesenene angriper i  "Alien: Covenant".

OBS! OBS! Spoilere fra "Alien"-filmene og "Prometheus" i denne teksten.

38 år har gått siden regissør Ridley Scott skremte livet av folk med historien om den oransjehårede katten Jonesy, og pelsdottens kamp for å overvinne sitt livs mareritt. Sammen med sin eier Ellen Ripley overlevde den hårete helten dramaet ombord på sleperomskipet Nostromo.

LES OGSÅ: Tittelbeistet viser ansikt i ny trailer for Alien: Covenant

OVERLEVDE: Ellen Ripley og katten Jonesy i "Alien".
OVERLEVDE: Ellen Ripley og katten Jonesy i "Alien".

"Alien" fra 1979 var starten på en franchise som i dag teller seks filmer, inkludert "Alien: Covenant" og "Prometheus". Med de to sistnevntes sprang bakover i tid er det lett å gå i surr. I slike vanskelige tider ser Filmweb på det som sin jobb, ja nærmest plikt, å redde deg fra unødig hodekløing. Dette er tingenes tilstand - i rekkefølgen historien utspiller seg:

Prometheus (2012)

"Prometheus" kom i 2012 - 33 år etter den første filmen i franchisen, men innholdet tar likevel for seg hva som skjedde før de fire første "Alien"-filmene. Altså blir det som en prolog å regne. Det til tross for at Ridley Scott selv sier den bare er løselig koblet til sine Xenomorph-infiserte storebrødre. 79-åringen kan si hva han vil, for like fullt er det flere elementer i "Prometheus" som peker direkte mot 1979-"Alien".

Året i "Prometheus" er 2093. Selskapet Weyland Corp sponser en ekspedisjon. En gruppe forskere, deriblant Michael Fassbenders David og Noomi Rapaces Elisabeth, oppdager en ledetråd til å løse gåten om menneskets opprinnelse. Det fører dem til en utenomjordisk rase kalt ingeniørene, som antas å være forfedrene til alt liv på jorden. Unødvendig å si kanskje, men shit goes bad, som det heter på godt norskengelsk. Stedet de ender opp på viser seg å være en forlatt utpost hvor ingeniørene utviklet et grusomt kjemisk våpen.

Mot slutten blir koblingen til "Alien" totalt usminket, da en Xenomorph (monsteret i Alien) hamrer seg gjennom brystet på en ingeniør. En ende som har blitt tolket fra den ene enden av melkeveien til den andre. Et google-søk der og du har lesestoff til å dekke hele sommerferien.

TRAILER: Prometheus (2012)

Alien: Covenant (2017)

I 2017 er det "Alien: Covenant" sin tur til å kaste lys over de svarte romvesenenes tilsynelatande uslukkelige blodtørst. Tidsmessig er filmen satt rundt 10 år etter hendelsene i "Prometheus" og 20 år før "Alien". Med andre ord: Vi snakker fortsatt om en prolog til de originale "Alien"-filmene. I forkant av "Covenant" er det blitt sluppet en kortfilm som forteller hva som skjedde med Elisabeth og androiden David etter at de unnslapp ingeniøren og Xenomorphen i "Prometheus" (se klipp nedenfor).

LES OGSÅ: Derfor sa Jake Gyllenhaal ja til scifi-horror

Filmens hovedfokus rettes inn mot et nytt mannskap på et nytt oppdrag. En ekspedisjon, med James Francos Jacob Branson i spissen, har som mål å undersøke en planet man tror er et livstomt paradis. Hypotesen er at klimaet der er bærekraftig for menneskeliv. Det viser seg fort at våre brystsprengende Xenomorph-venner har slått leir akkurat her.

KORTFILM: Hva kjedde med Elisabeth og David etter "Prometheus"?

Alien (1979)

"Alien" startet rabalderet som skulle bli en av scifi-historiens mest populære filmserier. Her møter vi besetningen på slepeskipet Nostromo i år 2122, da de fanger opp det de tror er et nødsignal. Det fører dem til et kræsjet skip på måneplaneten LV-426. Vel ombord finner de kadaveret til et romvesen, populært kalt The Space Jockey. Det vi nå vet, som vi ikke visste i 1979, er at The Space Jockey er en ingeniør. Vesenet er likt dem vi møter i prologen "Prometheus", og i "Alien" har liket et hull i brystet.

Videre blir vi uvennlig introdusert for ansiktsklemmerne, en skapning som suger seg fast til folks ansikt og planter et Xenomorph-egg i dem, før nevnte Xenomorph jabber seg ut gjennom brystkassa. Følgelig blir utbryteren stor i rekordfart og Nostromo-crewet befinner seg plutselig i en katt-mus-lek med et levende masseødeleggelsesvåpen.

Katten Jonesy og Sigourney Weavers Ellen Ripley overlever. I løpet av filmen avsløres det at besetningsmedlemmet Ash er en robot, og at den var programmert av selskapet Weyland-Yutani (ringer ei bjelle) til å sørge for at Xenomorphen kom seg til jorden.

Digresjon: Det er undertegnedes ydmyke mening at "Alien" har tidenes beste trailer. Stemningen er guffen. Den avslører lite og pirrer mye. Se og døm selv:

TRAILER: "Alien" fra 1979. Filmen som kickstartet alt.

Aliens (1986)

Det tok syv år før regissør James Cameron overtok stafettpinnen fra Ridley Scott og lagde oppfølgeren "Aliens". Her får vi et gjensyn med Ellen Ripley 57 år etter hendelsene i "Alien". Året er nå 2179. Ripley våkner etter å ha ligget i kunstig dvale. Ikke før hun har rukket å gni vekk øyevågen blir Ripley spurt om å returnere til måneplaneten LV-426, hvor hennes gamle venner gikk en redselsfull død i møte.

Weyland-Yutani rasler med sablene igjen. Selskapet som forrådte Ripley & co ved å forsøke å frakte en Xenomorph til jorden, har etablert et terraformingssamfunn på LV-426 - men nå har de mistet kontakten med beboerne. Tilbake på opphavsstedet til Ripleys grusomme opplevelser, oppdager de at stedet er overfylt med romvesener og at en Xenomorph-dronning har tatt kontrollen. Marerittet starter på nytt.

På veien møter Ripley en ung jente ved navn Newt, som hun redder. Det blir også klart at Weyland-Yutani aldri lærer, og igjen forsøker å få med seg Xenomorph-eksemplarer til jorda. Selskapets representant, Carter Burke, kommer aldri så langt da et romvesen får kloa i ham. Mot slutten av filmen klarer Ripley å drepe dronningen ved å skyte henne ut av en luftsluse og ut i verdensrommet, før hun flykter i et nødskip med Newt, besetningsmedlem Hicks og androiden Bishop.

"Aliens" byr på en seriens mest uforglemmelige øyeblikk når Ripley går til angrepå på dronningen med en slags lagerrobot.

TØFFERE ENN TOGET: Ellen Ripley leker ikke klubb.

Alien 3 (1992)

David Fincher ved roret i "Alien 3". "Fight Club"-regissøren introduserer seg ved å knerte "Aliens"-overleverne Newt og Hicks. Vi er kommet til år 2184. Ripley, Bishop, Hicks og Newt ligger alle i hypersøvn når skipet deres begynner å brenne. Førstnevnte er den eneste som overlever kræsjlandingen på fengselsplaneten Fiorina 161, som er bebodd av supervoldelige mannlige fanger.

I filmen oppdages det at en ansiktsklemmer har klart å få haik med romfergen gjengen brukte til å flykte med i "Aliens". Og mens Ripley sov har den klart å plante en Xenomorph-dronning inni henne. Videre klarer ansiktsklemmeren å befrukte en hund, som følgelig går den uungåelige brystsmellen i møte. Helvete bryter løs igjen.

Ripley hjelper fangene med å drepe Xenomorphen som var godt i gang med sitt enmannsshow, før hun ofrer seg selv the Schwarzenegger way - ved å hoppe i flytende bly. Hun kan ikke risikere at Weyland-Yutani får tak i dronningen som vokser inni henne, og bruker den til biologisk krigføring.

Ellen Ripley dør.

TRAILER: "Alien 3" fra 1992.

Alien: Resurrection (1997)

Vi beveger oss videre til år 2379. 195 år etter at Ripley tok omvendt svalestup i døden er hun tilbake! Huh? I Jean-Pierre Jeunets "Alien: Ressurrection" har vitenskapsmenn bestemt seg for å gjenopplive Ripley og dronningen som vokste i henne, ved hjelp av DNA og kloneteknologi. Et eksemplar av blodet hennes, som de heldig nok har, gjør susen. Men selv om prosessen er suksessfull går det selvsagt åt skogen.

Forskerne henter ut egget fra Ripley-klonen, som ikke overraskende klekkes og begir seg ut på mordtokt. Ripley har på dette punktet så mye Xenomorph-blod i sine egne årer at hun besitter flere av deres egenskaper, samt at hun har en psykisk link til beistene.

Det hele ender i et nokså emosjonelt øyeblikk hvor Ripley, trist og fortvilet, må drepe en Xenomorph-menneske-hybrid som tror hun er moren dens. Og på sett og vis er hun jo det. Uansett, Ripley sørger for at vesenet blir kvernet ut av et lite hull i romskipet. Det skjer etter at nesten alt som kan krype og gå er drept.

TRAILER: "Alien: Resurrection" fra 1997.

Hva med Alien VS. Predator?

Det kan godt være at de to franchisene eksisterer i samme filmatiske univers, men historiene - slik de legges fram i filmene - tyder ikke på qt de har noe med hverandre å gjøre. I "AVP"-filmene har Predator-rasen reist til jorden i årtusener for å ofre menensker, som i tur skaper Xenomorpher.

LES OGSÅ: Skrekkfilmåret 2017

Vi tror du gjør lurt i å holde "AVP" utenfor når du skal lade opp til "Alien: Covenant". Men se dem gjerne som et uavhengig verk.

RIKTIG REKKEFØLGE: Skal du se Alien-franchisen kronologisk med tanke på historielinjene må du gå fra venstre til høyre på dette bildet. 1) Prometheus. 2) Alien: Covenant. 3) Alien. 4) Aliens. 5) Alien 3. 6) Alien: Resurrection.
RIKTIG REKKEFØLGE: Skal du se Alien-franchisen kronologisk med tanke på historielinjene må du gå fra venstre til høyre på dette bildet. 1) Prometheus. 2) Alien: Covenant. 3) Alien. 4) Aliens. 5) Alien 3. 6) Alien: Resurrection.