
Nekter for at Bruce Willis har solgt ansiktet sitt til deepfake-selskap
I forrige uke skrev en britisk avis at Die Hard-stjerna skal ha blitt den første Hollywood-skuespilleren som selger rettighetene til å lage en "digital tvilling", som kan fortsette å lage filmer etter at den originale Willis har pensjonert seg. En representant for den pensjonerte skuespilleren avkrefter historien.
I mars i år ble det kjent at Bruce Willis (67) gir seg som skuespiller. I flere år har han slitt med afasi, som påvirker hans kognitive evner og muligheten til å oppfatte og bruke språk.
Ifølge Oslo universitetssykehus er afasi språkvansker som kan oppstå etter sykdom eller skade i hjernen. Tilstanden kan gjøre det vanskelig å uttrykke seg muntlig og skriftlig, og det kan bli vanskelig å forstå hva andre sier, og å forstå det man leser.
I forrige uke ble det rapportert av flere nyhetsmedier at skuespilleren som i sin tid spilte i blant annet Pulp Fiction, Armageddon, Den sjette sansen og Die Hard-filmene, hadde solgt rettigheter til ansiktet og stemmen sin til tech-selskapet Deepcake. Britiske The Telegraph var de første til å omtale saken.

"Deepfakes" bruker deep learning og kunstig intelligens til å gjenskape Bruce, ved hjelp av timesvis med materiale fra den lange skuespillerkarrieren hans. Selskapet Deepcake har tidligere brukt teknologien til å plassere filmstjerna i en russisk reklamefilm i fjor høst, uten at han selv måtte tilbringe ett sekund på settet.
Bruce godkjente bruken av ansiktet i reklamefilmen, og det er flere bilder og sitater fra Willis på selskapets nettsider, men ifølge en representant for Willis har den pensjonerte skuespilleren ikke noe partnerskap eller avtale med Deepcake.
Representanten har uttalt seg overfor blant annet Yahoo! Entertainment og BBC News. En representant for Deepcake har også bekreftet at Bruce fremdeles er eneeier av rettighetene til bruk av ansiktet sitt.

Hjemmelagde "deepfakes" begynte å dukke opp i 2017. De blir laget ved at en datamaskin studerer to ansikter kjempelenge, og blir gradvis bedre til å gjengi dem.
Deepfake-teknologien blir stadig bedre, men inntil videre ser det ikke ut som den blir brukt til å spre falske nyheter og velte demokratiet, slik mange har fryktet. Derimot blir den hovedsakelig brukt til å lage tøysete kjendisvideoer på YouTube og TikTok (moro og bra!) og til å lage falske pornovideoer med kvinnelige kjendiser (ukult og krenkende!).
Amerikanske filmstudioer har brukt den kunstig intelligente teknologien til å gjenskape skuespillere tidligere – Lucasfilm har allerede brukt en deepfake-basert tilnærming for å plassere en ung utgave av Mark Hamill i The Mandalorian sesong 2, og i The Book of Boba Fett og Obi-Wan Kenobi tok de dessuten i bruk teknologi fra det ukrainske selskapet Respeecher for å gjenskape stemmene til henholdsvis Hamill og James Earl Jones.
I forrige uke ble det også kjent at James Earl Jones har solgt rettighetene til stemmen sin til Disney, og at han ikke lenger skal spille inn nye replikker som Darth Vader. Les mer om det her!