Anthony Hopkins i One Life
Foto: BBC Films/Nordisk Film Distribusjon

Reddet 600 barn fra en sikker død – se den fengslende historien på kino

Filmweb
Publisert:
Sist oppdatert:

Nicholas Winton var en ganske vanlig fyr som reddet over 600 barn fra nazistenes klør. Nå har den inspirerende historien blitt kinofilm!

Annonsørinnhold for Nordisk Film Distribusjon

En kveld i 1988 satt en 79 år gammel britisk mann i publikum på det populære TV-programmet That’s Life!. Han var invitert til å høre om humanitære bragder, men han hadde ingen anelse om at kveldens hovedtema var han selv.

Programleder Esther Rantzen ba publikum om å reise seg om de skyldte livet sitt til Nicholas Winton. Gradvis reiste omtrent 20 voksne mennesker seg. Winton, med tårer i øynene, innså først da de enorme ringvirkningene fra handlingene hans. Han hadde nemlig reddet minst 669 barn fra nazistenes klør under andre verdenskrig.

Skulle egentlig på skiferie

Nicholas Winton var en helt vanlig børsmegler fra London da han i 1938 hadde planlagt en skiferie. En venn overtalte han til å heller reise til Praha, som nylig hadde blitt okkupert av nazi-Tyskland, for å se på flyktningenes situasjon.

Han ble sjokkert over de grusomme forholdene de levde under, uten tilstrekkelig ly, mat eller trygghet. Flyktningene var desperate og levde i konstant frykt.

I Praha møtte han Doreen Warriner, som ledet den britiske komiteen for flyktninger fra Tsjekkoslovakia. Inspirert av hennes innsats og sjokkert over de grusomme forholdene i flyktningeleirene, bestemte Winton seg for å handle. Han innså at den eneste måten han kunne hjelpe på, var å få barna ut av landet.

Nicholas Winton i 1938

Kindertransport

Med stor risiko, og til tross for enorme byråkratiske hindringer, organiserte han en serie togtransporter, kjent som "kindertransport", som fraktet jødiske barn til trygghet i England.

Med hjelp fra sin mor, Babette, som selv var en tysk-jødisk innvandrer, begynte Winton å samle inn penger og finne fosterfamilier til barna. De møtte mange utfordringer – fra å overbevise foreldrene om å gi fra seg barna, til å sikre nødvendige dokumenter og transportmidler.

Wintons innsats var en kappløp med tiden, da ingen visste hvor lenge grensene ville forbli åpne.

Nicholas Winton i 2007
Foto: Li-sung

En beskjed mann

Til tross for hans ekstraordinære innsats, så Nicholas Winton aldri på seg selv som en helt. Han anså det han gjorde som en moralsk plikt – det eneste riktige å gjøre under de gitte omstendighetene. Etter krigen vendte han tilbake til sitt vanlige liv.

Han snakket sjelden om redningsoperasjonen, og heltehandlingene forble ukjente for de fleste i mange år. Han mente at han ikke hadde gjort nok, og følte han hadde sviktet de barna han ikke klarte å redde.

Det var først da han ble konfrontert med de overlevende barna i That’s Life! at han begynte å forstå hvilken enorm innvirkning handlingene hadde hatt. Winton døde i 2015, 106 år gammel.

Anthony Hopkins i One Life
Foto: BBC Films/Nordisk Film Distribusjon

Anthony Hopkins spiller Winton i kritikerrost dramafilm

Nå, flere tiår senere, bringer filmen One Life historien om Nicholas Winton til kinolerretet. Regissør James Hawes har tidligere regissert anerkjente serier som Black Mirror, og har nå samlet et imponerende stjernelag for å fortelle den viktige historien.

Oscar-vinneren Anthony Hopkins (Nattsvermeren, The Father) spiller den eldre Nicholas Winton. Johnny Flynn (Ripley) spiller den unge Winton, og gir oss innblikk i de dramatiske månedene i Praha. Helena Bonham Carter spiller Wintons mor, Babette, som var en uvurderlig støtte i redningsaksjonene.

Tittelen "One Life" er basert på et sitat fra Talmud, en av jødedommens viktigste skriftsamlinger: "Den som redder ett liv, redder hele verden."

Johnny Flynn og Alex Sharp i One Life
Foto: BBC Films/Nordisk Film Distribusjon

En rørende skildring

Filmen bygger på boka "If It’s Not Impossible... The Life of Sir Nicholas Winton", skrevet av Wintons datter Barbara Winton. Hennes research har bidratt til å gjenfortelle historien på en autentisk og gripende film, og det var også hun som utpekte Hopkins som rette mann til å spille faren hennes.

One Life hadde sin verdenspremiere på Toronto International Film Festival i 2023 og har blitt møtt med strålende anmeldelser verden over.

Ian Freer fra Time Out beskrev filmen som en "bemerkelsesverdig historie fra andre verdenskrig" som blir "opphøyet av en suveren Anthony Hopkins". I The Guardian skrev Peter Bradshaw at "man må ha et hjerte av stein for ikke å bli berørt av denne ekstraordinære sanne historien".

Kelechi Ehenulo fra Empire skrev i sin anmeldelse at "Hopkins og Flynn skinner, og gir en rørende skildring av Wintons liv."

One Life er en film som vil treffe rett i hjertet. Den handler om hva enkeltmennesker mot og medmenneskelighet kan utrette i møte med ufattelige grusomheter.

Filmen er ikke bare en hyllest til en mann, men til alle som velger å stå opp mot urettferdighet, og at vi alle kan gjøre en forskjell.

One Life har Norgespremiere på kino 7. juni. Kjøp billetter til filmen her!

Anthony Hopkins og Henrietta Garden i One Life
Foto: BBC Films/Nordisk Film Distribusjon

One Life er en Kinoklubb-film, og medlemmer kan se filmen til halv pris på kino! Det samme tilbudet gjelder blant annet for det norske kinofenomenet Ibelin, Amy Winehouse-biografifilmen Back to Black og den kommende storfilmen Quislings siste dager.