Joonas Suotamo på premieren til Star Wars: The Acolyte
Foto: Kimmo Brandt/Compic

Finske Joonas spiller nøkkelrolle i den nye Star Wars-serien: - Det føles fantastisk

Filmweb
Publisert:
Sist oppdatert:

En finsk tidligere basketspiller på 211 cm har en av hovedrollene i Star Wars: The Acolyte. Vi tok en prat med Joonas Suotamo!

Annonse

For ni år siden la finske Joonas Suotamo (37) opp som basketspiller for å være Chewbacca. I The Force Awakens var han én av to stand-ins for Peter Mayhew, som hadde spilt wookieen i de originale filmene. Da helsa til Mayhew forverret seg, tok Joonas over rollen i Solo: A Star Wars Story, The Last Jedi og The Rise of Skywalker.

Chewbacca og Harrison Ford i Star Wars: The Force Awakens

Fyren, som er hele 211 cm høy, fullførte en bachelorgrad i film og video mens han spilte universitetsbasket for Penn State. Han vokste opp med skuespillerambisjoner, men etter noen skoleforestillinger på videregående innså han at det ikke er mange roller for kjempehøye menn. Da Filmweb tok en prat med skuespilleren over zoom, utropte han at reisen som skuespiller "bare såvidt har begynt":

- Jeg elsket det. Og jeg elsket engasjementet fra publikum. Men så døde drømmen litt, fordi jeg skjønte at jeg var for høy til å være en vanlig skuespiller. Men jeg er mer en nisje, en spesialskuespiller. Det er gøy at det er regissører som innser at "Hei, kanskje han kan brukes til dette," og "Han kan nok klare det. Kanskje."

Etter fire runder som Chewbacca spilte han en skurkerolle i Disney-serien Willow i 2022, og til neste år dukker finnen opp i andre sesong av Netflix-fenomenet Wednesday. I den ferske serien The Acolyte er han tilbake i Star Wars-galaksen, men denne gangen spiller han en annen wookiee: Jedi-mesteren Kelnacca.

Joonas Suotamo som Kelnacca i Star Wars: The Acolyte
Foto: Lucasfilm

Suotamo så Star Wars-filmene for første gang som fireåring, og en drøm går i oppfyllelse når han endelig får lov til å bruke Kraften sjæl. "Det føles fantastisk. Jeg elsker jedier. Luke Skywalker var alltid min absolutte favoritt. Jeg ville bli Luke Skywalker."

Han har også fått bryne seg på nye utfordringer som skuespiller, og beskriver sin nye karakter som en helt annen type enn Chewie. "Kelnacca måtte være mer gjennomtenkt," forteller Joonas. "Han har en helt annen trening enn Chewbacca, som bare kan dundre inn i rommet. Kelnacca er mer metodisk i sine handlinger, og han handler ikke før han har tenkt nøye gjennom det, og kanskje meditert litt."

Amandla Stenberg i Star Wars: The Acolyte
Foto: Lucasfilm

The Acolyte foregår cirka 100 år før alt vi tidligere har sett i Star Wars-filmene, og fokuserer på fremveksten av den mørke siden under republikken og jediordenens siste gullår.

I sentrum for historien står Mae (Amandla Stenberg), en tidligere Padawan som teamer opp med Jedi Mesteren sin for å etterforske en rekke mørke hendelser. Det viser seg imidlertid at kreftene de står overfor er både ondere og sterkere enn de noensinne kunne ha sett for seg...

Bak serien står Leslye Headland, som tidligere har levert Netflix-favoritten "Russian Doll", og i tillegg til Suotamo og Stenberg er rollelista fylt med navn som Dafne Keen, Carrie-Anne Moss, Lee Jung-jae, Manny Jacinto, Rebecca Henderson og Jodie Turner-Smith.

- Jeg tror denne historien kommer til Star Wars-mytologien fra en ny vinkel. Og jeg tror det virkelig fungerer. Jeg elsket å se Snikende tiger, skjult drage som barn, og jeg tror denne historien har en lignende type mystikk som den filmen hadde.

Lee Jung-jae i Star Wars: The Acolyte
Foto: Lucasfilm

Joonas er en av de mest energiske skuespillerne vi har snakket med, og det seks minutter lange intervjuet vårt ble avbrutt tre ganger av ivrige wookiee-lyder. De har også kommet godt med i hjemmet.

"Det er en morsom greie å gjøre. Da jeg prøvde å roe ned sønnen min, da han var fire måneder gammel, og gråt, så laget jeg laget wookiee-lyden, og han ble veldig forvirret og slutte å gråte," ler han. "Så det har vært bemerkelsesverdig nyttig."

Likevel er det ikke bare lett å gå rundt med pelskostymet på settet – det er nemlig et herk å vedlikeholde det.

- Å holde wookiee-kostymet rent og pent er en kontinuerlig kamp. Det er ikke lett, men kostymeteamet gjør en utrolig jobb. Det krever konstant treolje, balsam og kamming. Og det er en av grunnene til at jeg aldri ville ha en av de draktene med meg hjem.

De to første episodene av The Acolyte er tilgjengelige på Disney+ nå. Nye episoder slippes ukentlig.

Annonse