Figrin D'an and the Modal Nodes i Star Wars Episode IV: A New Hope

Prøver Disney å sensurere den merkeligste delen av Star Wars-galaksen?

Filmweb
Publisert:

Det kan se ut som Disney-eide Lucasfilm forsøker å viske ut navnet til den friske musikksjangeren!

Annonse

Hvis du har sett den første Star Wars-filmen fra 1977, nå kjent som Star Wars Episode IV: A New Hope, husker du helt sikkert bandet som spiller i cantinaen på Mos Eisley.

Hvis du er en kjempenerd med stålkontroll vet du også at bandet heter Figrin D'an and the Modal Nodes, og at de opererer innenfor sjangeren "jizz". Vi får også høre nydelig jizz-musikk i palasset til Jabba the Hut i Return of the Jedi, framført av the Max Rebo Band.

Den jazz-inspirerte musikksjangeren blir aldri navngitt i noen av Star Wars-filmene, men i en romanutgave av Return of the Jedi fra 1983 ble det etablert at musikerne er "jizz-wailers", og sjangeren fikk navnet sitt i boka "Tales from the Mos Eisley Cantina" fra 1995.

Ordet "jizz" har hatt flere ulike betydninger, men er for mange kjent som et slanguttrykk for sæd. Den betydningen har vært i bruk siden 1888. Likevel var slanguttrykket ukjent for mange før 2000-tallet.

Annonse

I slutten av august kom boka "From A Certain Point Of View: Return of the Jedi", en novellesamling som bruker et lite avsnitt på å fortelle leserne at "jatz" er det egentlige navnet på sjangeren, og at avarten "jizz" er en intergalaktisk misforståelse:

“Jatz was, of course, one of the most popular forms of performed and recorded music in the entire galaxy, including Outer Rim worlds such as Orto. It came to be known by many names, some less palatable than others, over time and across cultures."

Det er ikke første gang en offisiell bok fra Star Wars-universet bruker ordet "jatz", men flere fans reagerer på at de to setningene i den nye boka mer eller mindre fjerner jizzen fra Star Wars-mytologien. "Jeg kommer aldri til å kalle det jatz-musikk," utroper Twitter-brukeren @ArmyStrang.

Annonse

Andre mener det hele er en storm i et vannglass, og at jizz og jatz trygt kan leve side om side i Star Wars-galaksen.

Annonse