Secondløitnanten
Gi din vurdering:
Anmeldelser
Loading...
8.april 1940 kommer skipskaptein Thor Espedal hjem etter et langt liv på sjøen, 9.april bryter krigen ut. Espedal finner fram sin gamle secondløitnants-uniform fra befalskolen i 1902, og melder seg til tjeneste. Den norske hæren er dårlig rustet til å møte tyskerne, kaos og forvirring rår, stemningen preges av unnfallenhet og pessimisme. Når kommanderende offiser velger å kapitulere, skammer Espedal seg. Å frakjenne seg ansvar er en helt ukjent følelse for den gamle sjømannen. Han deserterer, tar med seg en sammenrasket hær og fortsetter krigen under sin egen, uortodokse kommando.
Året er 1940 og den gamle sjøkapteinen Thor Espedal går av med pensjon 8. april, forberedt på et liv i ro og mak med sin kone. Morgenen 9. april våkner han opp til nyheten om at tyske soldater marsjerer på Karl Johan. Espedal kysser konen adjø, og reiser til det nærmeste mobiliseringsstedet for å melde seg som frivillig. Med seg har han second-løitnantuniformen han fikk på befalskolen i 1902. Vel fremme på kasernen møter han unnfallenhet, motløshet og pessimisme hos medsoldatene. Espedal har en gang sprengt et piratskip i luften utenfor kysten av Nigeria og blir satt til å være sjef for sprengningstroppen. Kort tid etter oppmøte kapitulerer regimentsjefen, og Thor oversvømmes av skam. Han samler sammen det som finnes av gjenværende soldater og danner en egen liten hær. Han driver dem med kadaverdisiplin, og vinner en liten seier mot den fremadstormende tyske hæren. Pliktfølelsen og kjærligheten til fedrelandet er sterk, men de er ikke mange menn, og den endelige konfrontasjonen med den overlegne tyske hæren er uungåelig.
Secondløitnanten er basert på en sann historie og er en film ulik krigsskildringer kjent fra amerikanske spillefilmer; det er en film uten krigshelter, en fortelling om svik, samvittighet, pliktfølelse og tvil i en krisesituasjon. Filmen gir et balansert bilde av kaoset og forvirringen som oppstod i dagene etter 9. april, og nyter godt av sterke skuespillerprestasjoner. Espen Skjønberg vant en velfortjent Amanda i 1994 for beste mannlige skuespiller for rollen som secondløitnant Espedal. Men det er ikke bare hans prestasjon som bør trekkes frem, filmen er en tour-de-force for noen av våre mest rutinerte skuespillere som Bjørn Sundquist, Lars Andreas Larsen, Bjørn Floberg, Nils Ole Oftebro og Rut Tellefsen.
Hans Petter Moland har høstet internasjonal anerkjennelse for filmene Kjærlighetens kjøtere (1995, Bfk h-04) Aberdeen (2000, Bfk h-00) og The Beautiful Country (2004). Secondløitnanten er hans spillefilmdebut. Moland er snart kinoaktuell med filmatiseringen av Dag Solstads roman "Gymnaslærer Pedersens beretning om den store politiske vekkelsen som har hjemsøkt vårt land".
Bergen Filmklubb
PRESSEN OM Filmen
Aftenposten (Per Haddal): "Dypest sett er dette ikke et actiondrama med hovedvekt på handlingen, men et karakterdrama som Skjønberg gir personlighet og reisning....Skjønberg bærer enda en debutantfilm frem til seier på sine smale skuldre. Skjønberg sørger ved sitt sterke nærvær for at Molands debutfilm virker forbløffende helhetlig. Dermed er den vital, dynamisk og poetisk følsom. Selvsagt kan vi peke på minussider. Filmen får en rykkstart og trenger tid før den finner sitt naturlige tempo. Personinstruksjonen er ikke alltid patent.. Bak Secondløitnanten ligger både hjertelag, håndlag, fortellerglede, vilje og mot, kort sagt en serie beviser på at solide filmtalenter har vært i virksomhet. Moland hilser vi med glede velkommen, en moden debutant på 37 år."
Arbeiderbladet (Harald Kolstad): "Regissøren Moland og fotografen Paalgard har sammen klart å gi Secondløitnanten en rent filmatisk og visuell kvalitet som i seg selv gjør den til en begivenhet i vår filmproduksjon. Moland har dessuten fått et spill fra de fleste av aktørene som i naturlighet og troverdighet ligger godt over det vi er vant til i norsk film. Men filmen sliter med et grunnleggende handikap som den aldri helt klarer å overvinne: Axel Hellstenius' overfladiske, simplistiske og dramatisk sett underlig diffuse manus... Secondløitnanten bør ses for sine i norsk film uvanlige regimessige og fotografiske kvaliteter. Men vent ikke følelsesmessig engasjerende filmdrama som har noe å si om krig eller om menneskers reaksjoner på krigen." (4 poeng.)
Dagbladet (Eirik W. Alver): "En fengende historie, godt håndverk og med en av landets desidert beste og mest interessante skuespillere i hovedrollen. Secondløitnanten burde ha alle forutsetninger for å bli et uforglemmelig stykke film. Det blir den likevel ikke.... Hvor hardt jeg prøver, hvor velvillig jeg vil være - ikke et eneste øyeblikk tror jeg på noen av karakterene i denne historien... Scenografi, kostymer, klipping og fotografering er ypperlig... likevel må vi konkludere med at Secondløitnanten føyer seg pent inn i rekken av nyere norsk film hvor innpakningen er upåklagelig, innholdet så som så." (3 poeng.)
Dagens Næringsliv (Hugo Lauritz Jenssen): " - enda en norsk film å juble hemningsløst over, selv om det finnes svake punkter... Allerede i anslaget ser man konturene av en mesterklo; drønnende fly og et kamera som "overkjøres" av et tog for full steam nordover fra Oslo med Espen Skjønberg ombord lover en film tett og gninstrende sydd sammen .. Harald Paalgards spennende foto, med tette og bevegelige portretter sammen med Molands åpenbart meget bestemte kontroll over farger og koloritt betyr meget raffinert håndverk. Den filmmusikalske arbeidshest Randall Meyers har skrevet inspirert musikk..."
Klassekampen (Jon Iversen): " - en vellaget film som føyer seg inn i rekken av europeiske kvalitetsfilmer."
Verdens Gang (Jon Selås):" I passasjer er det drivende godt og meget, meget innsiktsfullt. Men banaliteter er ikke fraværende. Og det virkelig fresende engasjementet uteblir."
Bergens Arbeiderblad (Nils Olav Sæverås): "Filmen holder på alle plan - sterk historie, utsøkt filmfotografering, gode karakterer som alle spilles troverdig og engasjerende... Eneste lille minus i margen må være at filmen er litt for skoleflink... solid filmhåndverk, men den er et hakk unna å bli filmkunst. Men til å være en debutfilm, fra Hans Petter Molands, er filmen intet mindre enn bemerkelsesverdig. Og norsk film trenger gode håndverkere, ikke bare selvhøytidelige og pretensiøse kunstfilm-regissører." (3 poeng.)
Bergens Tidende (Trond Bogsnes): "Som Espedal gjør Espen Skjønberg en strålende rolle. Han har taket på denne fyren, gjør ham sympatisk og menneskelig og bærer egenhendig filmen fram fra scene til scene. Denne prestasjonen er utvilsomt det aller beste ved filmen... Også andre skuespillere skal ha kreditt for fin innsats, men Secondløitnanten er og blir Espen Skjønbergs film. Det er dessuten en film i flott innpakning, mens de som håper å oppleve en korrekt fortalt krigshistorie, vil bli skuffet."
Adresseavisen (Martin Nordvik):" Skjønbergs spill er en storartet innsats, jeg har ikke sett ham bedre i den lange rekken av store film- og teaterroller. Så er det regissør Molands fortjeneste at dette markerte portrettet balanseres så godt mot de andre i bildet, hvor det også leveres godt spill. Både Lars Andreas Larssen, Bjørn Sundquist og Ove Christian Owe er på hugget i sine roller. Secondløitnanten er en kompakt film som gir sine signaler ganske så stillferdig - men likevel mer effektivt enn skarpe kommandorop."
Arbeider-Avisa (Johan Svendsen): " En hederlig debut som bærer preg av godt håndverk og skuespillerprestasjoner, men som forøvrig fortoner seg som et eneste langt gjesp... Espen Skjønberg kommer hederlig fra oppgaven, men filmen er - som helhet betraktet - uten nerve, uten stigning og uhyre lite interessevekkende."
Stavanger Aftenblad (Arild Abrahamsen): "Den er enten genial eller noe møkk, og jeg er faktisk ikke sikker på hva."
Fædrelandsvennen (Knut Holt): "For denne anmelder blir filmen en klok utforskning av begreper som moral og integritet, og det å ha en samlende livsverdi. Det er en vellykket film blitt. Ikke en besk film, heller ingen actionfilm, tross blodige krighandlinger, som også finnes. Det er blitt en film med en meget sympatisk styrke, en troverdig og ærlig film, og iblant, faktisk også en vakker film."
Nordlys (Bjørn Harald Larssen): "Men regissøren skal ha ros for å ha skapt en film som flyter godt. Her er det dramatikk både på det indre og det ytre plan... Det er blitt en film som tvinger en til å tenke - og å reflektere. Den har nerve i seg - og så har den Espen Skjønberg. Dette må da være hans beste filmrolle noensinne? "
Tromsø (Kjetil Vik): "- førsteklasses håndeverk i alle ledd, men det hjelper så lite når historien ikke holder mål. Den er rett og slett ikke troverdig."
Drammens Tidende (Astrid Thon): " - har en troverdig atmosfære, lite handling og utydelige persontegninger. Det er så man kunne ønske seg litt banal action - siden det likevel er krig."
Haugesund Avis (Bjarte Amble): "Det må være vanskelig å ikke bli berørt av Secondløitnanten, som på mange måter er både en sterk og tankevekkende film. Hvilke valg gjør vi når det er spørsmål om mot eller feighet? Lar vi alltid vinnersjansen være avgjørende? Og hvilke moralske avveininger foretar vi når den letteste utvei ligger like foran nesen? Slike tanker dukker stadig opp ..."
Telemark Arbeiderblad (Bjarne Tveito): "For undertegnede virker det hele lite troverdig... Særlig spennende er filmen iallfall ikke... Det er også kvaliteter ved fotograferingen, og teknisk fungerer det hele bra. Bare synd at Skjønbergs Espedals-skikkelse er blitt såpass sær at det er vanskelig å tro på hans posisjon og at en del scener virker ganske farseaktige. Som helhet har ikke handlingen det innhold og den nerve som skal til for å rive oss med." (2 poeng.)
Varden (Kari Gisholt): " - har alle ingredienser til å bli en god film. Når man likevel føler seg snytt og misfornøyd skyldes det at historien og menneskene i den aldri blir riktig troverige. Den blir rett og slett ikke viktig nok, og da faller det ganske i grus."
Gudbrandsdølen & Lillehammer Tilskuer (Ottar Lerstad jr.): "Det er dessverre ingenting nytt ved denne filmen. Allerede før slutten var jeg bedøvet av å ha sett dette før... Det var synd dette, men jeg kan ikke med noen særlig varme anbefale filmen."
Hamar Arbeiderblad (Ottar Korsnes): " - en svært kompakt film der handlingene følger tett på hverandre. Fotograferingen i filmen er en nytelse. Lyden var en av filmens svakheter."
Arbeidets Rett (Karin Tørklep Sletten): "Sjelden har jeg sett en norsk film med så gjennomført godt håndverk. Til tider er det en ren nytelse å følge kameraføringene, oppleve lys og farger, føle stemningen. Men jeg er ikke helt klok på det jeg har sett likevel - hvilke motiver er det egentlig som driver "Secondløitnanten" Espedal til aldri å gi seg? Og hva vil regissøren Hans Petter Moland fortelle oss med klippene fra transvestittstrippingen og kjøkkenbenksex?"
Akershus Amtstidende (Anne Mari Waagaard): "Espen Skjønberg er en stor skuespiller, men selv ikke han kan bære en hel film. Secondløitnanten er en ujevn og delvis kjedelig historie."
Film & Kino
---
Spillefilm om den pensjonerte skipskapteinen Thor Espedal som melder seg til landets forsvar straks etter den tyske okkupasjonen 9. april 1940. Han finner fram sin gamle secondløitnant-uniform fra befalskolen i 1902 og drar til nærmeste mobiliseringssted. Der møter han unnfallenhet, sviktende mot og pessimisme. Når kommanderende offiser kapitulerer, deserterer Espedal og tar med seg en sammenrasket liten hær under sin egen uortodokse kommando. Mens andre faller fra, fortsetter han motstanden mot den overlegne tyske vernemakten. "Secondløitnanten" er ingen krigsfilm i vanlig forstand, men bygger på virkelige hendelser fra april 1940. Filmen forteller en eviggyldig historie om hva det kan koste et menneske å følge sin overbevisning.
NFI
---