Mangler plakat

Ondt blod i Amerika

18
3 t. 48 min.
Gangsterfilm
Du må velge kinosted for å se visninger.
Annonse

Gi din vurdering:

Anmeldelser

Loading...

Foreløpig har ingen anmeldt Ondt blod i Amerika
Premiere: 19.03.2017
Originaltittel: C'era una volta in America
Sjanger: Gangsterfilm
Nasjonalitet: Italia, USA
Aldersgrense : 18
Språk: engelsk
Produksjonsår: 1984
Distributør: Cinematekene

Denne kritikerroste filmen forteller historien om David 'Noodles' Aaronson, og hans oppvekst i det jødiske miljøet øst i New York på 1920-tallet. Vi følger med 'Noodles' og hans jødiske venner i gangstermiljøet i 1930-årene. Historien kulminerer med at 'Noodles' kommer tilbake til New York i 1968, etter et selvpålagt eksil. Tilbake i New York får han vite skjebnen til sine venner og konfronteres med mareritt fra fortiden.

Sergio Leone brukte 13 år på sin siste, største og mest ambisiøse film. Han hadde etter sigende hele filmen, bilde for bilde, klar i hodet da han startet innspillingen - til og med mye av Ennio Morricones musikk var ferdigkomponert, slik at de kunne spille den på settet for å skape den riktige stemningen.
Once Upon aTime in America forteller historien om en guttegjeng som slår seg opp på feil side av loven under forbudstiden på det amerikanske 30-tallet. Vi møter først Noodles (De Niro), Max (Woods), Cockeye (Forsythe) og Patsy (Hayden) i 1921; de er guttunger som bedriver alvorlige rampestreker i den jødiske delen av Brooklyn.
Filmen utspiller seg på tre tidspunkter: I '21, i '33, når Noodles kommer ut fra fengsel, og til slutt i 1968, når en aldrende Noodles vender tilbake til gamle trakter. De er egentlig en gjeng med tapere, men de er vakre tapere. For italieneren Leone har laget en forførende og nostalgisk film om vennskap og svik og baksiden av den amerikanske drømmen - grådighet og vold. "Det var en gang" - dette er eventyret om Amerika, et vondt eventyr og et storslått, episk mesterverk forløst i Leones stiliserte bilder og Ennio Morricones forførende musikk.
Cinematekene 2011
---

Den definitive gangsterfilmen

Sergio Leone behandler det amerikanske kontinentet som sin egen mytologiske fantasiverden. Leone projiserer et bilde av USA der han dyrker mytene om landet, uavhengig av om det bryter med filmtradisjonen, eller har rene historiske feil. I westernfilmene hans beveger de stiliserte karakterene seg i landskap og omgivelser som verken ser europeiske eller amerikanske ut. De ser bare altfor bra ut, og gir en følelse av at filmen er lagt til et drømmelandskap, et mytologisk USA.
I Dollars-trilogien skapte Leone et vrengebilde av tidligere USAsk western, der verken helten eller skurkene hadde noen moralsk ryggrad å snakke om. Da han endelig fikk lage den storstilte Ondt blod i Vesten med massiv finansiering, castet han hele USAs stødige farskikkelse Henry Fonda som den kaldblodige barnemorderen. Leones filmer har gjort ham elsket i Europa, men i USA blir filmografien hans fortsatt møtt med forakt blant mange filmkritikere.
Etter Ondt blod i Vesten ble det stille rundt Leone. Så å si på dødsleiet klarte han endelig å lappe sammen den mest ambisiøse filmen sin. Ondt blod i Amerika er et epos som strekker seg over nesten femti år. Den følger oppveksten, kameratskapet og splittelsen i en guttegjeng på Manhattan på 1920-tallet, og deres gjenforening tretti år seinere. Vi blir vitne til den unge guttegjengens stadig mer alvorlige forbrytelser, og hvordan de til slutt ender som gangstere - hele tiden under milde protester fra filmens hovedperson Noodles. Filmen er en ikke-lineær, fragmentert historie formidlet etter hovedpersonens eget minne. På nesten fire timer tegnes en enorm historie opp. Som bakteppe er den Ville Vesten erstattet med Manhattan.
Settingen er perfekt for å fortelle historien om de mest dramatiske årene i 1900-tallets USA. Leone står som alltid på utsiden og betrakter landet han har valgt som sete for sin mytologi: "I can't see America any other way than with a European's eyes, obviously; it fascinates me and terrifies me at the same time."

Kort: Ondt blod i Amerika er storslått, vakker og berusende. Poetiske miljøskildringer og et fascinerende persongalleri gjør det til en lek å sitte nesten fire timer i kinosalen. Med dette har Leone skapt den definitive gangsterfilmen.

Bergen Filmklubb
---

"The Gangster Movie to end all Gangster Movies"

Ondt blod i Amerika er et gangsterepos i storslått stil. En film det tok ti år å realisere, en gigantproduksjon hva angår kostnader, spillelengde og fortelling. Den handler om vennskap, svik og kjærlighet og om et jødisk fattigmiljø i New York. Filmen kan sees som både beinhard samfunnskritikk av USA og et sosialt nærbilde, men like gjerne som en nostalgisk kommentar til landets sterke gangstermytologi.

Sergio Leone har selv uttalt at han med Ondt blod i Amerika ville lage en film som rommer det beste fra gamle dagers store Hollywood. Filmen hevdes å være "The Gangster Movie to end all Gangster Movies", en parallell til Ondt blod i vesten, som ble sagt å være Leones endelige hyllest til, og kritikk av, Hollywoods western-tradisjon. Med hensyn til gangsterfilmen har vi sett at dette ikke ble tilfelle. Det kan likevel konstateres at Leones bidrag har kilt seg kraftig inn i gangsterfilmhistorien. Den er blitt hyllet av de fleste kritikere og av et stort publikum.

Historien er enkel, men med et komplisert mønster av tidsforflytninger. Det dreier seg om en historie på tre tidsplan: 1921, 1933 og 1968. Historien starter med fire venners oppvekst i en jøde-ghetto i New York, hvorav vi får se mest til Noodles (Robert De Niro) og Max (James Woods). Det meste av tiden følger vi Noodles fra han tar sine første skritt inn i den kriminelle løpebane, via gangster-oppsvinget under forbundstiden og Noodles angiveri og rømming. Til han i 1968 lokkes tilbake til New York av et brev med forbindelse til gamle venner og penger...

Ondt blod i Amerika er av forståelige grunner blitt anklaget for å være voldsforherligende. Voldsscenene i cinemascope gjør inntrykk, og ledsaget av Morricones vakre toner kan ord som voldsromatikk og grusomhetens estetikk være nærliggende å benytte. Brutaliteten ovenfor kvinner er også karakteristisk for denne filmen. Den detaljerte utpenslingen av vold er i det hele tatt mer fremtredende i Ondt blod i amerika enn i regissørens øvrige filmer. Filmversjonen som ble distribuert i USA ble forøvrig kortet ned halvannen time i forhold til denne originalversjonen.
tfk

Cinemateket 1997
---


Mektig filmepos av Sergio Leone

Denne kritikerroste filmen forteller historien om David ?Noodles? Aaronson, og hans oppvekst i det jødiske miljøet øst i New York på 1920-tallet. Vi følger med ?Noodles? og hans jødiske venner i gangstermiljøet i 1930-årene, og historien kulminerer med at ?Noodles? kommer tilbake til New York i 1968, etter et selvpålagt eksil.

Etter at ?Noodles? er tilbake i New York får han vite skjebnen til sine venner, og han konfronteres med mareritt fra fortiden.

Mesterverk
Filmen anses for å være et mesterverk fra Sergio Leones hånd, hvor nostalgi, tragedie, humor, romantikk og drama er anrettet på utsøkt vis. ?Ondt blod i Amerika? spenner over en tidsperiode på fem tiår, og vi følger to menns liv, spilt av Robert De Niro og James Woods. Historien om deres liv handler om skyldfølelse, ære, bedrageri, og anger. Leone gjør bruk av både lyd og bilde for å oppløse tidsrammene, og har klart å skape en komplisert og flertydig gangster-historie.

Det litt ?sotete? filmuttrykket stemmer fint overens med den noe snuskete naturen hos både folk og steder, og musikken til Ennio Morricone sitter i øret. Både De Niro og Woods spiller sine roller helt glimrende. James Woods er nok den mest elegante, mens De Niros rolle er mer følelsesmessig komplisert. Filmen er Leones gangster-film som er ment å ende alle gangster-filmer, et filmepos med stor intellektuell dybde og følelsesmessig rekkevidde.
NRK2 2003
---