Tracy Hinson holding a sign

Generasjon Utøya

9 år
1 t. 41 min.
Dokumentar
Du må velge kinosted for å se visninger.
Filmen er tilgjengelig på streaming. Klikk her for å se hvor den kan streames.
Annonse
Plakat for 'Generasjon Utøya'

Anmeldelser

Loading...

Foreløpig har ingen anmeldt Generasjon Utøya
Premiere: 23.04.2021
Sjanger: Dokumentar
Nasjonalitet: Norge
Aldersgrense med begrunnelse: 9 år
Partier med utrygg stemning og enkelte dramatiske skildringer gjør at filmen får aldersgrense 9 år.
Språk: Norsk
Produksjonsår: 2021
Distributør: Euforia

Fire unge kvinner som overlevde Utøya, har valgt å fortsette sitt sterke politiske engasjement. De nektet å la seg skyte til taushet og representerer en generasjon politikere som tør å drømme om og kjempe for en bedre framtid.

De unge politikerne opplevde å bli dødelig såret, eller de så sine venner og kjæreste bli drept. Felles for dem alle er at de er tvunget til å bearbeide det som skjedde, og har valgt å jobbe aktivt videre for det de tror på. De kjemper videre ikke bare på vegne av seg selv, men på vegne av en hel ungdomsgenerasjon, samtidig som de gir håp til et helt land og folk.

Filmen vant Human-prisen i mars, og får sin internasjonale premiere på HotDocs i Toronto, en av verdens to største dokumentarfilmfestivaler.

Les her om de medvirkende Ina Libak, Kamzy Gunaratnam, Line Hoem og Renate Tårnes:

Under terrorangrepet mot Utøya ble tidligere AUF-leder Ina Libak (31) skutt fire ganger og alvorlig skadet. Libak synes selv det har vært lite oppmerksomhet knyttet til at Arbeiderpartiet av mange forskjellige årsaker mistet en hel generasjon unge politikere.
– Hendelsen ga arbeiderbevegelsen mange dype sår. Vi mistet mange som kunne hatt både sentrale roller og ansvar i nåtiden. Ekstremt mange er påvirket av hendelsen og hele bevegelsen var lenge i sorg etter Utøya. Mange orket ikke lenger drive med politikk. De fikk traumer og hadde det veldig vondt. Også blant de overlevende mistet vi mange som ikke orker å drive med politikk lenger, og det har vært lite fokus på hvor mye det som skjedde på Utøya virkelig påvirket bevegelsen vår, mener Libak.

Oslos varaordfører, Kamzy Gunaratnam (33) var sentralstyremedlem i AUF. Hun reddet seg ved å legge på svøm over til land. Nå brenner hun for å skape et samfunn som forhindrer at det samme skjer igjen, blant annet som varaordfører i Oslo, og som en av kandidatene til Stortinget ved høstens valg.

Den tredje medvirkende, er Line Hoem (34). Hun var tidligere varaordfører i Kristiansund, og er nå gruppeleder for Arbeiderpartiet i fylkestinget i Møre og Romsdal. Hun har vært åpen på at hun har slitt psykisk etter terrorhandlingen på Utøya, men vært i en positiv prosess over mange år, og er nå sterkere enn noen gang.

Også Renate Tårnes (31) ble sterkt rammet under Utøya-terroren. Hun sto bare ti meter fra kjæresten da han ble skutt på kloss hold, før hun selv også ble skutt mot, men uten å bli fysisk skadet. Et av de desidert sterkeste øyeblikkene under rettssaken mot Anders Behring Breivik i Oslo tingrett, var da nødsamtalen til Renate Tårnes ble avspilt. I dag er Tårnes rådgiver i informasjonsavdelingen til Fagforbundet.

Se bildeserie