
Monty Pythons Life of Brian

Gi din vurdering:
Anmeldelser
Loading...
Ved en tilfeldighet blir Brian tatt for å være den nye Messias av en folkemengde som hungrer etter noe å tro på og tolker alt som et tegn fra oven - inkludert en sandal. Men Brian er ingen profet og vil heller ikke være det. Så gjennom komplikasjoner, intriger, romanser og ikke minst byråkrati følger vi stakkars Brian, og de som valgte feil blant utallige Messiaser...
Den trettitre år gamle Brian lever en heller anonym tilværelse i Judea sammen med sin tyranniske mor. Han selger snacks på gladiatorshow og hater romerne. På fritiden forsøker han å høre på bergprekener og deltar i steining av forbrytere og andre som tilfeldigvis måtte være i nærheten.
En dag kommer han i kontakt med Judeas Folkefront, en av flere separatistgrupper som bruker mer energi på interne stridigheter med de andre undergrunnsgruppene enn i kampen mot romerne de alle hater.
Når de en dag skal kidnappe Pontius Pilatus' kone, men i stedet ender med å ta livet av hverandre, blir Brian overlatt til seg selv og arrestert av romerne. Etter en rettsak utenom det vanlige med en Pontius Pilatus med talefeil, og en språksikker centurion i John Cleeses skikkelse, klarer Brian å komme seg unna.
Ved en tilfeldighet blir Brian så tatt for å være den nye Messias av folkemengden, som hungrer etter noe å tro på og tolker alt som et tegn fra oven - inkludert en sandal. Men Brian er ingen profet og vil heller ikke være det. Så gjennom komplikasjoner, intriger, romanser og ikke minst byråkrati følger vi stakkars Brian, og de som valgte feil blant utallige Messiaser...
"Life of Brian" parodierer ikke Jesus, men massehysteri, storslåtte amerikanske bibelfilmatiseringer og moralisme. Dette gikk nok den norske filmsensuren hus forbi fordi de la ned totaltforbud mot filmen da den kom i 1979. De mente filmen var blasfemisk.
Ett år og en stor offentlig debatt senere slapp den gjennom sensuren med 18-års grense og en plakat før filmen som sa følgende: "Romerne praktiserte korsfestelse som vanlig avstraffelse for lavere samfunnslag Titusener led denne skjebnen og en "opprører" som Brian ville ikke være noe unntak. Monty Python ønsker å gjøre det klart at Brian i filmen aldri har vært ment som en latterliggjørelse av Bibelens Jesus. Det har aldri vært opphavsmennenes hensikt å spotte religiøse symboler og enkeltindividers trosoppfatning. Filmen er en satire over menneskelige svakheter og menneskelig ufullkommenhet."
I Sverige derimot satte de den opp da den kom og skrev på plakaten "Så rolig att den ble förbjuden i Norge!"
Om Monty Python-medlemmene
Filmen er et desidert høydepunkt i den britiske komigruppen Monty Pythons karriere, som ved siden av fire spillefilmer skapte tv-showet Monty Pythons Flying Sircus på 60- og 70-tallet med et stort antall hysterisk morsomme sketsjer som redefinerte komikken for alltid.
Graham Chapman (1941 - 1989)
Ble ironisk nok mest kjent for å spille streite roller oppi all galskapen - og det til tross for at han var homofil og levde uten tvil det mest utsvevende livet av alle i gjengen. Chapman var hard på flaska, men skjulte det meget godt på lerretet og TV-skjermen til tross for at han ofte var så beruset at han glemte replikkene. Han fikk til slutt klar beskjed av legene om å legge flaska på hylla, og var tørrlagt til innspillingen denne filmen.
John Cleese (1939)
Uten tvil den meste kjente av Python-gjengen i Norge ettersom TV-serien "Hotell i særklasse" gjentatte ganger har rullet over norske TV-skjermer til publikums ville begeistring. Også kjent fra en rekke filmer som "En fisk ved navn Wanda", "Rat Race", "Harry Potter" og nå sist i rollen som Q i Bond-filmene.
Best huskes han nok for alle sine fysiske sketsjer f.eks.: Ministry of Silly Walks og som programlederen som måtte gjennom det meste. Cleese forlot gruppen da de skulle begynne innspillinen av sin fjerde sesong med TV-serien "Monty Pythons Flying Circus", noe mange mener serien led voldsomt av.
Terry Gilliam (1940)
Gilliam er nok den som har gjort størst suksess etter Python-tiden. Han har regissert og skrevet en rekke filmsuksesser som "The Fisher King", "Brazil", "Twelve Monkeys" og "Frykt og avsky i Las Vegas". Han var den i gruppen som deltok minst som skuespiller og huskes nok best som tjeneren til Cleese i "Holy Grail" - han som laget hov-lyden med kokosnøttene vet du.
Men Gilliam var samtidig den som syntes best da han sto bak alle de animerte sekvensene som var å se i Monty Pythons produksjoner. Han har premiere på sin nyeste film "Grimm" til jul og jobber nå med "Tideland" som har premiere neste jul.
Michael Palin (1943)
Som poteten kunne Palin brukes til alt og han har en rekke fantastisk roller bak seg i Python-karrieren. To av dem er med i denne filmen; Pontius Pilatus med en liten talefeil og Nisus Wettus som er ansvarlig for korsfestelsene. Palin huskes også godt som den stammende fiske-elskeren Ken Pile i "En fisk ved navn Wanda". Det siste ti-året har Palin gjort stort suksess verden over med sine reiseprogram på kryss og tvers over jordkloden.
Eric Idle (1943)
Idle vil i all tid være kjent som den mest optimistiske av dem alle, særlig p.g.a. av sangnummeret "Always Look on the Bright Side of Life" i denne filmen, men også fordi han hadde samme karakterstyrke i en rekke andre roller. Hvem husker vel ikke Nudge-Nudge og den kanadiske tømmerhoggeren. Idle var også den mest musikalske av dem og den som måtte ty til på gitar når det var nødvendig, han står også bak Python-sangene en husker best.
Etter Python-tiden har han gjort stor karriere som stand up-komiker og har hatt en rekke mindre filmroller.
Terry Jones (1942)
Jones huskes best for alle sine drag-roller i "Monty Pythons Flying Circus" og som Brians mor Mandy i denne filmen. Han var også den som oftest ble hørt i produksjonene da han hadde en stemme som kunne brukes til absolutt alt. Sammen mede Cleese var Jones den som skrev mest til serien, men de skrev aldri sammen da de som regel var uenige i det meste.
Terry Jones er regissør av "Life of Brian" og har også regien på Python-gjengens andre filmer. I tillegg bør det også nevnes at han hadde ansvaret for viking-komedien "Eric the Viking".