Gråtass - hemmeligheten på gården
Gi din vurdering:
Anmeldelser
Loading...
Alle barns yndlingstraktor må ordne opp når Goggen, Gamlefar og Grynet overtar en gammel gård som har en hemmelighet noen skumle skurker vil avsløre. Når Gråtass endelige inntar kinolerretet skjer det i en historie full av spenning, humor og fargerike personligheter.
Goggen har arvet en gammel, falleferdig gård etter onkel Georg. Med god hjelp av de trofaste vennene Gråtass, Gamlefar og Grynet går den blide gårdsgutten i gang med oppussingen, slik at gården igjen kan fremstå i all sin gamle prakt.
Onkel Georg har etterlatt seg en hemmelighet: En vannkilde med fenomenalt godt og næringsrikt vann finnes et sted på eiendommen. Goggen går i gang med å finne kilden, selv om Gamlefar blir irritert. Han synes Goggen bør bruke tiden på å sette i stand gården.
Det er ikke bare Goggen som synes kilden er verdt å finne. Noen skurker ser for seg at de kan tjene store penger på det gode vannet, og de forsøker å lure Goggen til å selge gården. Goggen er først uvillig til å gi slipp på arven, men når forholdet til Gamlefar blir enda dårligere ombestemmer han seg. Imens har Gråtass forstått at Goggen er i ferd med å bli lurt. Kan den trofaste traktoren stanse skurkene før det er for sent?
Fargerik verden for grå traktor
Traktoren Gråtass er noe så sjeldent som en verdig konkurrent for underholdningsmaskinen Disney og den formidable røverhistorien om Kaptein Sabeltann. Ekteparet Anne Thowsen og Morten Myklebust har gjennom selskapet Fantasi-Fabrikken AS i Tønsberg bygd et barnevennlig univers basert på jordnære, norske verdier med en sjelfull traktor som klokt midtpunkt. Mange norske barn har blitt kjent med Gråtass gjennom barne-TV, bøker, videofilmer, CD-er, sommerteater for fulle hus i Vestfold, teaterturneer og en egen Gråtassklubb. I 2005 åpner også et permanent opplevelsessenter med Gråtass i hovedrollen. En rekke kommuner ønsket seg senteret, og til slutt kunne Lardal nord for Larvik glede seg over å bli vert for den populære traktoren. Ideen er allerede prøvd ut gjennom sommerlige gjesteopptredener på Hadeland Glassverk. Nå blir "Gråtasstunet" en varig attraksjon for barn, med traktoren i et autentisk gårdsmiljø.
I september skal Gråtass og vennene hans utfolde seg på det store lerretet for første gang. Som vanlig er Morten Myklebust ansvarlig for manuset. Trond Jacobsen har grep om regien, Per Fredrik Kjølner sørger for musikken og Anne Thowsen produserer.
En arbeidshest fra England
Traktoren med kjælenavnet Gråtass heter egentlig Ferguson TE-20. Den ble utformet av Harry Ferguson og bygd av Standard Motor Company i Coventry i England. Mellom 1946 og 1956 rullet over en halv million gråtasser ut av fabrikken. Den erstattet hesten på mange gårder over hele verden. Også i mange andre land fikk den kjælenavn: Grålle i Sverige, Lille Grå i Danmark, Graue Fergie i Tyskland, Le Petit Gris i Frankrike og The Little Grey Fergie i England. Etter hvert ble den solide arbeidshesten overtatt av mer moderne kjøretøy, men den lever fortsatt som samleobjekt for nostalgiske traktorvenner. Med Fantasi-Fabrikkens hjelp har Gråtass også blitt populær for nye generasjoner i Norge.
Ole-Kristian Lima
(Goggen)
Foruten å være blide Goggen i kjeledress, er Lima med i revygruppa "Lattergal" og orkesteret "Svingers". Om sommeren liker han aller best å farte rundt på en stor motorsykkel.
Tor-Geir Sundal
(Gamlefar)
Sundal debuterte åtte år gammel som artist med trekkspill og sang. Siden har han prøvd seg på det meste som underholder. Som skuespiller er Sundal blant annet en del av Thesbiteateret. Til daglig er han lærer i barneskolen.
Dagrun Anholt
(Grynet)
Anholt er med i revygruppa "Lattergal", akkurat som kollega Ole-Kristian Lima. Hun er fra Stokke i Vestfold, og har holdt på med teater siden tenårene. I 2000 fikk hun tilbud om å bli med i "Blekkulf", og sa derfor opp stillingen som sykepleier. Anholt har siden spilt blant andre Baktus i "Karius og Baktus" for Oslo FamilieTeater og Linda i krimiserien "Sejer" for NRK.