Mangler plakat

Den brysomme mannen

15 år
1 t. 35 min.
Drama
Du må velge kinosted for å se visninger.
Filmen er tilgjengelig på streaming. Klikk her for å se hvor den kan streames.
Annonse
Plakat for 'Den brysomme mannen'

Gi din vurdering:

Anmeldelser

Loading...

Foreløpig har ingen anmeldt Den brysomme mannen
Premiere: 26.05.2006
Sjanger: Drama
Regi: Jens Lien
Manus: Per Schreiner
Nasjonalitet: Norge
Aldersgrense med begrunnelse: 15 år
Denne filmen om en manns liv i en fremmed verden inneholder sekvenser med selvpåførte skader. Filmen får derfor 15-årsgrense.
Språk: Norsk
Produksjonsår: 2006
Distributør: Norsk Filmdistribusjon

På overflaten har Andreas et perfekt liv. Kone, venner og bolig er som klipt ut av en livsstilskatalog. Men under overflaten er livet underlig: Andreas vet ikke hvorfor han er havnet i byen han bor i. Han trenger desperat å finne det ut. Men det kan bli farlig...

I den støvete, varmedirrende horisonten kommer en buss på vei mot en øde stasjon der velkomstskiltet settes opp for anledningen. Den eneste passasjeren om bord i bussen kikker seg forvirret omkring. Han blir skysset videre i bil til en by han ikke kjenner seg igjen i. Andreas er en mann som ikke husker fortiden, og nåtiden er ukjent. Han ankommer en arbeidsplass der han har eget kontor og hjertelige kolleger. Desorientert begynner Andreas å utforske byen. Den er ordentlig og ryddig, med travle karrieremennesker på vei til og fra jobb. Barn og eldre glimrer med sitt fravær. Andreas kommer hjem til en funkisperle av et hus. Der venter en flott kone, Anne Britt, som han heller ikke kan huske å ha sett. Samtalen dem imellom stikker ikke dypere enn til diskusjon om innredning. Det samme fenomenet gjentar seg med kollegene til Andreas. Ingen ser ut til å ha følelser og personlighet under et vennlig ytre. Byen er også slik: friksjonsfri, men liksom livløs, blottet for storbyens myldrende galskap. Inniblant stikker tragedien seg fram. Andreas blir vitne til et selvmord, men ingen blir forskrekket. Et par vaktmesterlignende personer kommer til stedet i bil og henter den døde. Det skjer uten oppstuss, omtrent som om de skulle tømt en søppeldunk. Andreas blir gradvis mer desperat etter å finne fotfeste i den nye virkeligheten. Han vil forlate byen. Idet han skal hoppe på bussen utenfor byen forsvinner både den og hjulsporene. Byen eksisterer som sitt eget univers.
En kveld på byen kommer Andreas i snakk med Hugo, en mann som virker like desillusjonert. Når Andreas oppsøker ham hjemme, er Hugo motvillig og engstelig. Andreas presser på, og snart blir han kjent med en hemmelighet i Hugos kjeller. Fra et hull i veggen kommer lukter og lyder. Besatt av tanken om å rømme begynner Andreas og Hugo å grave seg fram til den andre siden. Snart står de foran gjennombruddet. Men hemmeligheten deres er blitt avslørt...

<b>Unik filmatisering</b>
"Den brysomme mannen" brøyter ny filmatisk mark i Norge. Antakelig er det første gang at et originalmanus skrevet for radio blir overført til filmlerretet. Historien, skrevet av Per Schreiner, ble første gang fortalt i NRK Radioteatret høsten 2003, og ble omtalt av Schreiner som "nyskrekk". Han mottok i 2004 Ibsenprisen for historien om Andreas' møte med et avstumpet og avgrenset univers.
Når "Den brysomme mannen" tar steget fra det indre til det ytre lerretet, betyr det også at parhestene Per Schreiner og Jens Lien gjenforenes. De har tidligere samarbeidet om de Cannes-konkurrerende kortfilmene "Døren som ikke smakk" og "Naturlige briller". Lien hevder han ikke fikk sove natten etter at han leste Schreiners manusutkast. Det er skummelt å skildre en by som ligner litt på Oslo, men der alt er så tilsynelatende perfekt at virkningen blir grotesk. Andreas gjennomlever et annerledes mareritt. Lien ser på filmen som en tragedie, og i bakhodet har han hatt inntrykk fra svenske Roy Anderssons filmer og verdenssuksessen "Den sjette sansen". Ambisjonsnivået er høyt.
Publikum trenger noe nytt nå, mener produsent Jørgen Storm Rosenberg. Etter en lang periode med hjertevarme filmer om tafatte, forvirrede unge menn er tiden kommet for mørkere inntrykk på kino. Produsenten mener filmen er viktig for Norge å lage. Den er vanskelig, unorsk og kan gi internasjonal anerkjennelse. At den er tatt ut til konkurransen i Cannes, er det første beviset på at Storm Rosenberg kan ha rett.

<b>OM FILMSKAPERNE</b>

Regissør <b>Jens Lien</b> (f. 1967) har sin utdanning fra London International Film School. Han har tidligere regissert den prisvinnende langfilmen "Jonny Vang", og hans kortfilmsamabeider med manusforfatter Per Schreiner har konkurrert ved filmfestivalene i Cannes og Berlin.

Manusforfatter <b>Per Schreiner</b> (f. 1965) har skrevet flere prisvinnende kortfilmer og hørespill, samt to av segmentene i spillefilmen "Folk Flest Bor i Kina". Han vant i 2004 Ibsenprisen for sitt hørespill "Den Brysomme Mannen", som er grunnlaget for filmen med samme navn.

Produsent <b>Jørgen Storm Rosenberg</b> (f. 1974) kommer fra Ski, og har sin produsentutdanning fra Den norske filmskolen på Lillehammer. Hans forrige film "Uno" var en kritiker- og publikumsfavoritt i 2004, med nesten 300.000 besøkende på kino og 90.000 solgte DVD-eksemplarer.

Produksjonsselskapet <b>Tordenfilm AS</b> produserer fiksjonsfilm for kino og TV, og fokuserer på å samle noen av de beste unge talentene i film-Norge. Selskapets første spillefilm var kino- og DVD-suksessen "Uno" (2004, regi: Aksel Hennie). Tordenfilm har premiére på to spillefilmer i 2006. I tillegg til "Sønner" kommer "Den Brysomme Mannen" i regi av Jens Lien. Tordenfilm ble etablert i 2003.