Mangler plakat

Invictus - de uovervinnelige

Tillatt for alle
2 t. 14 min.
Drama
Du må velge kinosted for å se visninger.
Filmen er tilgjengelig på streaming. Klikk her for å se hvor den kan streames.
Annonse
Plakat for 'Invictus - de uovervinnelige'

Anmeldelser

Loading...

Foreløpig har ingen anmeldt Invictus - de uovervinnelige
Premiere: 05.02.2010
Originaltittel: Invictus
Sjanger: Drama
Nasjonalitet: USA
Aldersgrense med begrunnelse: Tillatt for alle
Denne filmen inneholder ingen scener som antas å ha skadelig virkning på de yngste.
Språk: Engelsk
Produksjonsår: 2009

Den nyvalgte president Nelson Mandela innser at uvante virkemidler må til for å lege sårene i et dypt splittet land. Sammen med kapteinen på det middelmådige rugbylandslaget setter Mandela det høyest mulige sportslige målet: en VM-tittel.

Problemene er enorme for den nyvalgte president Nelson Mandela, mannen som har gått fra en lang fengselsdom under apartheidregimet til det høyeste embetet i et forent Sør-Afrika. Men landet er forent bare på papiret når Mandela tar over styringen i 1994. Motsetningene er mange mellom folkeslagene som utgjør landet, og klasseforskjellene er enorme. Mandela vet at det ikke bare er møysommelig hverdagspolitikk som skal til for å sveise landet sammen. Han trenger symbolsaker for å få fortgang i prosessen. Presidenten fatter interesse for det utskjelte landslaget i rugby, kjent som Springbok. Det har vært de hvite sør-afrikanernes lag, men Mandela vil gjøre laget folkekjært på tvers av rasegrensene. Presidenten tror at laget kan vinne VM i 1995, som faktisk skal arrangeres i Sør-Afrika. Problemet er bare at Sprinbok i beste fall er middelmådig. Mandela trenger motiverende drahjelp. Den får han fra de innerste sirkler, i form av landslagskaptein Francois Pienaar. De to umake lederne finner tonen og et felles mål. Men kan et VM-gull bli mer enn håp og drømmer?

Clint Eastwood
(regi)
Clint Eastwood har blitt vant til å bli hedret for filmene han lager på sine eldre dager. "Gran Torino" (2008) ble Golden Globe-nominert for beste sang. Dramaet "Changeling" (2008) ble Oscar-nominert i tre kategorier, for beste kvinnelige skuespiller, beste foto og beste scenografi. Også Eastwoods forrige filmer på norske kinoer ble satt pris på. Det var den doble kraftanstrengelsen "Flags of Our Fathers" og "Letters From Iwo Jima" (begge 2006), en fortelling om invasjonen av Iwo Jima under andre verdenskrig sett med henholdsvis amerikanske og japanske øyne. Førstnevnte ble nominert til to Oscar-priser, sistnevnte til fire, og den vant for beste lydredigering.
To år tidligere mottok Eastwood fire Oscar-priser for boksedramaet "Million Dollar Baby" (2004), blant annet for beste regi.
Mannen som fornyet western- og politigenren debuterte i 1955, og har spilt i snart 70 filmer. Han har i sum produsert og regissert nesten like mange. Eastwoods mest prisbelønte film er "Nådeløse menn" (1992), en revisjonistisk western der den gamle actionhelten kastet vrak på sine mange tidligere rollefigurer ved å vise at vold har fysiske og psykiske konsekvenser. Det er fortsatt en uvant øvelse i Hollywood. Filmen ble nominert til ni Oscarpriser, og vant for beste film, regi, birolle og klipping.

Morgan Freeman
(Nelson Mandela)
Morgan Freeman kunne for få år siden motta sin første Oscar-statuett, for Clint Eastwoods "Million Dollar Baby" (2004). Han har tidligere blitt nominert tre ganger: for "Street Smart" (1987), "Driving Miss Daisy" (1989) og "Frihetens regn" (1994). Blant mange andre filmer har Freeman spilt i "Glory" (1989), "Nådeløse menn" (1992), "Se7en" (1995), "Amistad" (1997), "Deep Impact" (1998), "Nurse Betty" (2000) og to filmer om superhelten i Gotham: "Batman Begins" (2005) og "The Dark Knight" (2008). Freeman har også spilt Gud hele to ganger, i komediene "Bruce Almighty" (2003) og den løselige oppfølgeren "Evan Almighty" (2007).

Matt Damon
(Francois Pienaar)
Matt Damon er sist sett som tvilsom varsler i Steven Soderberghs "The Informant!" (2009). De siste årene er han derimot blitt en actionstjerne i tre filmer om hardtslående agenten med hukommelsestap, Jason Bourne.
Damons gjennombrudd kom i 1998. Da fikk han og kollega Ben Affleck Oscarpris for beste manus med "Den enestående Will Hunting". Filmen fikk ytterligere sju Oscar-nominasjoner, og Robin Williams vant for beste birolle. Damon og Affleck fikk også en Golden Globe-pris for manuset, og Damon ble nominert som beste skuespiller. Det samme fikk han året etter for hovedrollen i Anthony Minghellas "Den talentfulle Mr. Ripley".