A Thousand Cuts

A Thousand Cuts

12 år
1 t. 50 min.
Dokumentar
Du må velge kinosted for å se visninger.
Annonse
Plakat for 'A Thousand Cuts'

Gi din vurdering:

Anmeldelser

Loading...

Foreløpig har ingen anmeldt A Thousand Cuts
Sjanger: Dokumentar
Manus: Ramona S. Diaz
Nasjonalitet: Fillipinene, USA
Aldersgrense med begrunnelse: 12 år
Filmen har opprivende tematikk knyttet til «voksensfæren». Den inneholder innslag av vold og skremmende elementer, men disse er kortvarige og lite nærgående skildret. Filmen får derfor 12-årsgrense.
Språk: Engelsk
Produksjonsår: 2020
Distributør: Uavhengig distribusjon

Panelsamtale: DET KRITISKE ROM: DEN GLOBALE AUTORITÆRE VENDINGEN OG DEMOKRATIENES DEMAGOGER etter visningen 28. november kl. 17.15.

Hvor mange og hvor dype kutt tåler et demokrati før det segner om? Maria Ressa er grunnlegger av den filippinske avisen Rappler, og ble kåret til årets viktigste person av Time Magazine i 2018. Etter at president Duterte kom til makten i 2016 har både Ressa og avisa mildt sagt hatt mye å gjøre. Duterte selv beskriver både Maria og avisa som løgnaktige og svikefulle, og går langt i å oppfordre tilhengerne sine til å løse problemet med de illojale avisfolkene en gang for alle. Ressa vet at hun ikke er trygg, men lar seg ikke skremme til taushet.

I løpet av dokumentaren blir vi godt kjent med Maria gjennom arbeidet hennes i avisa. Vi får også følge med på noen av hennes utallige reiser til utlandet når hun blir invitert for å snakke om menneskerettighetssituasjonen på Filippinene. Samtidig løftes filmen av de mange frodige bikarakterene, blant andre den tidligere politimesteren som stiller som kandidat i lokalvalget. Lojal til Duterte og med en undertrykket drøm om å stå på scenen som popstjerne bidrar han med et morsomt, om enn ganske tragisk , tilsnitt til filmen.

A Thousand Cuts er obligatorisk for alle som er opptatt av pressefrihet og stormannsgale presidenter – med eller uten hentesveis!

Kenya har ved flere anledninger eksplodert i grov, sekterisk vold i etterdønningene av politiske valg. De sterke, sekteriske splittelsene er en av mange negative konsekvenser av den britiske kolonitiden. Vi inviterer til en samtale om Kenyas demokratiske framtid, og spør om hva som skal til for å bekjempe den destruktive blandingen av korrupte politikere, sekterisme og politisk populisme i et land hvor en stor del av velgermassen kan bestikkes med en t-skjorte?

DET KRITISKE ROM: DEN GLOBALE AUTORITÆRE VENDINGEN OG DEMOKRATIENES DEMAGOGER
I flere og flere land med etablerte demokratiske systemer ser vi at populistisk valgte ledere tar stadig nye autoritære grep. Filippinene, med president Duterte bak roret, er muligens det mest åpenlyse eksempelet. Men også i land som Brasil, Ungarn, India, Russland – og til dels i USA – ser vi eksempler på det som kalles en global, autoritær vending. Vi inviterer til en bred samtale hvor vi løfter fram eksempler på slike autoritære grep og spør hva som må gjøres for å forhindre at demokratiske prinsipper taper kampen i det lange løp.

I panelet:
Stein Tønnesson, forsker ved PRIO
Gerald Folkvord, politisk rådgiver i Amnesty
Eva Stabell, styremedlem i Den internasjonale journalistføderasjonen (IFJ)

Ordstyrer: Elisabeth Eide, professor ved Institutt for journalistikk og mediefag, OsloMet

Samtalen finner sted i etterkant av visningen av A Thousand Cuts 28. november kl. 17.15. Samtalen foregår på norsk.