Nordlands Jeanne d'Arc 1 Liv på tog 1.jpg

Nordlands Jeanne d'Arc

9 år
1 t. 2 min.
Dokumentar
Du må velge kinosted for å se visninger.
Filmen er tilgjengelig på streaming. Klikk her for å se hvor den kan streames.
Annonse
Plakat for 'Nordlands Jeanne d'Arc'

Gi din vurdering:

Anmeldelser

Loading...

Foreløpig har ingen anmeldt Nordlands Jeanne d'Arc
Sjanger: Dokumentar
Manus: Fredrik Horn Akselsen
Aldersgrense med begrunnelse: 9 år
Denne filmen inneholder autentiske bilder og dramatiseringer av krigshendelser. Da disse er kortvarige og lite nærgående, får filmen 9-årsgrense.
Distributør: Uavhengig distribusjon

Dokumentarfilmen «Nordlands Jeanne D'Arc» forteller den unike historien om Norges første og høyest dekorerte, kvinnelige britiske agent under andre verdenskrig; Liv Grannes.

Nord-Norge ble en besettelse for stormaktene under andre verdenskrig. Adolf Hitler kalte det for "skjebneområde i nord". Josef Stalin krevde at de allierte åpnet en ny front mot tyskerne i nord gjennom en militær invasjon,- og Winston Churchills ba sin stab forberede detaljerte konkrete planer for en alliert D-dags invasjon på Helgelandskysten.
Operasjonen fikk navnet «Jupiter». Alt i 1942 var 40 tonn våpen transportert inn i skjul for de tyske okkupantene. 
 
I sentrum av begivenhetene befant Liv Grannes seg. Allerede sommeren 1940 hadde hun gått inn i motstandsbevegelsen og jobbet aktivt med britiske SOE for å hjelpe den norske motstandskampen. Som kontordame på politikammeret i Mosjøen forfalsket hun pass og bevis, fjernet brev med sensitiv informasjon for tyskerne, og drev en utstrakt meldingstjeneste. 
 Gestapo fikk tidlig en mistanke og overvåket henne i månedsvis. Arbeidet hennes var livsfarlig. 
 
Da Kompani Linge kom med invasjonsplaner og våpen var hun allerede engasjert som alliert agent, og hun gikk aktivt inn i operasjonen. Kompani Linge forventet en snarlig invasjon og tok i bruk deler av lokalbefolkningen i våpentransporten. Liv forelsket seg i den «mystiske» svenske operasjonslederen, Birger Sjøberg. 
 
Gestapo kom på sporet og det smalt ved Majavatn. Flere tyske soldater ble drept. Represaliene var brutale. 34 menn ble plukket ut og skutt ved Falstad fangeleir. 
 
Liv ble nå jaget vilt og kom seg med nød og neppe til England. Da Birger Sjøberg returnerte til England, giftet de seg og levde en kort, lykkelig periode som nygifte. Men Sjøberg ville tilbake til nord. Våpentransporten fortsatte. Nå som et narrespill for å lure tyskerne til å tro at invasjonen var nært forestående. Oppimot 150.000 tyske soldater forble i Nord-Norge for å hindre invasjonen. Det førte til færre tropper i Normandie og gjorde den allierte landingen i Frankrike enklere å gjennomføre.  
 
Mens Liv feiret den ekte D-dags invasjonen i London, ble kaptein Sjøberg skutt på Helgeland i en enorm tysk offensiv. Etter krigen reiste Liv hjem til Helgeland for å hjelpe enkene etter alle som ble drept. Operasjon Jupiter var en lokal tragedie, men var en storpolitisk suksess.
Liv ble Norges høyest dekorerte kvinne, og fikk tilnavnet «Nordlands Jeanne D'Arc».

Etter krigen viste det seg at Sjøberg ikke var svensk, men en norsk svindler. Lederen for operasjonene på Helgeland hadde lurt alle. Han hadde stukket fra flere uekte barn og flere alvorlige svindeltiltaler i Norge på 30-tallet, for så å redefinere seg i krigstid. Da Liv ble kjent med Birger Sjøbergs fortid, fikk hun et hjerteskjærende sjokk.
 
Flere år etter krigen gifter Liv seg med en av etterkrigstidens mektigste politikere, Jens Chr. Hauge. Han skulle sørge for at historien om Birger Sjøberg, og med det Livs fortelling forsvant i historiens mørke.

I dag har sønnen til Liv og Jens Chr., Jørgen Hauge, engasjert seg i å oppklare saken og dele sine historier, bilder, private brev og ny og hittil ukjent dokumentasjon med oss.

Nå er det et nytt fokus på kvinner i krigen. Arkivene er åpnet og vi kan endelig fortelle den utrolige historien om Nordlands Jeanne D'Arc og D-dagsinvasjonen som aldri kom til Nord-Norge.

Se bildeserie