Ray
Gi din vurdering:
Anmeldelser
Loading...
Ray Charles Robinson (Jamie Foxx) ble født 23. September 1930, midt i den verste Depresjonen i USA. Han viste tidlig musikalitet og begynte å lære å spille piano i en alder av fem. Samme år så han sin bror drukne, og dette bidro til at han mistet synet gradvis til han var helt blind som syvåring.
Men Ray lot ikke dette stå i veien for sin musikalitet. En ny tragedie rammet Ray da moren døde mens han var langt hjemmefra og studerte musikk på en blindeskole. Ray Charles, som på dette tidspunktet var i tenårene, begynte å spille piano og synge på nattklubber i Florida. Han reiste til Seattle som 17-åring og landet en platekontrakt etter å ha bygget opp et sterkt navn i Seattles musikkverden.
På 1950-tallet, mens han turnerte med Ruth Brown, begynte han å blande blues-"Djevelens musikk"-med gospel. Resultatet var rystende for konservative radiostasjoner, men Ray Charles ble for mange hvite ungdommer en inngangsport til svart musikk, og på den måten en forløper for rock-n-roll. I løpet av 50-tallet gav han ut singler som "I've Got a Woman", "Unchain My Heart" og "Hit the Road, Jack". Han gikk etter hvert under kallenavnet "The Genius"-"Geniet", og det ble klart at han ikke kunne kategoriseres som "bare" en bluessanger-han var også en mester i jazz, gospel, til og med country & western.
1960-tallet var en turbulent tid, Charles gjorde et stort arbeid som borgerrettighetsforkjemper, og det var også nå den nye sjangeren soul ble et begrep-en sjanger der Charles er blant de største legendene den dag i dag. Han var allerede et musikkikon da han dukket opp som seg selv i "Blues Brothers" (1980).
Filmen Ray følger Ray Charles gjennom hele livet, helt opp til de siste årene, men ikke til døden. Da Ray Charles døde i sommer, var filmen allerede ferdig innspilt. Charles har sagt om filmen, som han har hørt og lest manus til: "Jeg ønsker at folk skal forstå prøvelsene jeg gikk gjennom fra jeg var liten og opp til jeg virkelig fikk karrieren i gang, og alle de forskjellige tingene som har skjedd meg gjennom årene. Altså, det har skjedd vidunderlige ting i livet mitt, men det har skjedd en del veldig dramatiske ting også. Jeg vil gjerne at folk skal vite at man kan komme seg etter mange vanskelige ting som man kan oppleve i livet, hvis du beholder driven - hvis du fremdeles vet hvor du vil. Med andre ord, du kan ikke gi opp bare fordi du får harde slag noen ganger."
Ray er også et musikalsk drama, der Ray Charles' egen musikk brukes til å drive historien og følelsesspillet i filmen fremover. Selvsagt får vi høre alle Charles' største komposisjoner, i tillegg til original filmmusikk fra Craig Armstrong ("Moulin Rouge", 2001; "Romeo og Julie", 1996). Jamie Foxx spiller Ray Charles, og vi møter også Kerry Washington som Rays kone Della, og Regina King og Clifton Powell som hhv. Charles' tidlige kjæreste og backingvokalist, og Charles' første manager.
Jamie Foxx (Ray Charles Robinson) begynte som komiker på det sketsj-baserte TV-showet "In Living Color", sammen med blant andre Jim Carrey og brødrene Wayans (Marlon, Damon, Shawn og Keenen Ivory). Hans første større filmrolle var i "The Great White Hype" (1996). Samtidig fikk han sitt eget TV-show, "The Jamie Foxx Show". I 1997 hadde han hovedrollen i "Booty Call", men gjennombruddet for et større publikum kom med "Any Given Sunday" (1999), Oliver Stones NFL-drama. Det var Jamie Foxx' første film som ikke var en komedie, og oppmerksomheten rundt ham økte betraktelig. Siden har han spilt i "Ali" (2001) med Will Smith, begge komikere i en dramafilm. Høsten 2004 er han å se sammen med Tom Cruise i Michael Manns "Collateral", og neste år kommer han på lerretet i to krigsdramaer, "Stealth" og "Jarhead".
Taylor Hackford (regissør/produsent/manus) har en variert karriere bak seg som begynte i 1978 da han regisserte en komplett ukjent film kalt "Teenage Father". I 1982, derimot, regisserte han "En offiser og en gentleman" som var en av de største filmene det året. Siden har han både produsert og regissert en rekke filmer, deriblant "Dolores Claiborne" (1995), "Djevelens advokat" (1997), og han co-produserte og klipte den Oscar-vinnende dokumentaren "When We Were Kings" (1996), om tidenes boksekamp mellom George Foreman og Muhammad Ali i Zaïre i 1974. I 2000 regisserte og produserte han "Livstegn", med Meg Ryan og Russell Crowe i hovedrollene.