Monty Pythons Life of Brian

11 filmer som ble FORBUDT i Norge

Publisert:
Sist oppdatert:

At film kan engasjere og provosere er det liten tvil om. Dette er filmene som var FOR engasjerende og provoserende!

Annonse

Vi nordmenn liker å se på oss selv som progressive, frilynte og med et sinn åpent for det meste. I 2022 stemmer det nok også ganske godt, i hvertfall når det gjelder til hva vi tillater innenfor kunstens rammer.

Når det kommer til film, TV og scenekunst tolererer den moderne nordmann gjerne både stygge banneord, religionskritikk, grov vold og nakenhet i solide doser. Fordi hvorfor ikke, fiksjonsfilm er som kjent nettopp fiksjon, og de aller fleste er i stand til å skille mellom fantasi og virkelighet.

Som ung nordmann er det vanskelig å skulle se for seg at det tross alt ikke er særlig lenge siden Norge var et nokså konservativt land, med moralske voktere i diverse statlige instanser til å fortelle oss hva som var sømmelig å eksponere Ola og Kari Nordmann for.

Helt siden de aller første filmene kom, har pietistiske nordmenn reagert med moralsk panikk i møte med filmer som omhandler tarvelige tema som sex, vold og blasfemi. Og i sentrum av det hele var Statens Filmkontroll (nå Medietilsynet), som ga den metaforiske tommel opp eller tommel ned til hva som fikk gå på kino.

Annonse

Dette er min liste over de mest interessante filmene som har blitt bannlyst fra kongeriket Norge gjennom årene!

Life of Brian

Denne Monty Python-klassikeren er kanskje kroneksemplet på film som har vært ulovlig i Norge. På norsk heter den visstnok Profeten Brians liv og historie, men det har jeg aldri hørt noen kalle den. Filmen hadde premiere, i hvertfall i andre land, i 1979, og handler om, vel, Profeten Brians liv og historie. Handlingen er en slags satirisk allegori til fortellingen om Jesus Kristus, og det falt mildt sagt ikke i smak hos folk som liker Jesus, men ikke humor.

Statens Filmkontroll mente filmen var i strid med den norske lovs blasfemiparagaf, som ikke ble avviklet før i 2015. Life of Brian ble umiddelbart markedsført av skadefro svensker som «filmen som er så morsom at den er forbudt i Norge», og kort tid senere ble totalforbudet mot filmen opphevet etter at to teologisk sakkyndige tillot filmen. Under tvil.

Annonse

The Good, The Bad and the Ugly

Clint Eastwood i The Good, The Bad & The Ugly

I dag vil nok de færreste omtale denne ikoniske spagetthiwestern-filmen som sjenerende voldelig, men da Sergio Leones klassiker kom ut i 1966 ble den vurdert av Statens Filmkontroll til å ha alt for ekstreme og voldelige voldsscener.

En film om revolvermenn i den lovløse ville vesten med drap og vold var tydelig vis for sterk kost for nordmenn anno 1970.

Annonse

Dawn of the Dead (1978)

George A. Romeros skrekkfilmklassiker fra 1978 er en av tidenes mest innbringende skrekkfilmer, og var med på å starte en bølge av splatterfilmer som har vart helt frem til vår tid. Mye takket være spesialeffektgeniet Tom Savini, ble kinogjengere verden over både sjokkert og skremt vettet av, men ikke her til lands!

Her bestemte nemlig Statens filmkontroll at filmen var alt for blodig og grotesk for det norske kinopublikummet. Nedtur!

Annonse

Enter the Dragon

Denne smått legendariske og actionspekkede kampsportfilmen med selveste Bruce Lee i hovedrollen har fungert som inspirasjon for omtrent alle kampsportfilmer de siste 50 årene, og var i likhet med Dawn of the Dead ekstremt populær og innbringende. Med et beskjedent budsjett på 850 000 dollar, tjente den inn over 350 MILLIONER dollar, men så godt som ingen av de pengene kom fra norske lommebøker.

Her oppå "bjerget" ble filmen selvsagt vurdert til å være for kul, eventuelt for voldelig, og ble ikke vist på norske kinoer. Faktisk ble den ikke gitt ut på video før i 1990!

Annonse

Halloween II

John Carpenters klassiske skrekkfilm Halloween fikk hårene til å reise seg hos norske kinogjengere i 1978, men de som ville se oppfølgeren i 1981 ble nok skuffet. Filmen ble vurdert forbudt for visning på kino, men to år senere ble den i det minste tilgjengelig på video.

Annonse

RoboCop 2

Nok en oppfølger som ikke fikk kinolansering i Norge! Orginalen er en tidløs og satirisk perle av en actionfilm, satt til en dystopisk fremtid i voldsherjede Detroit, hvor politiet er eid av det private mega-giga-selskapet Omni Consumer Products. For å få bukt med kriminaliteten bruker selskapet de ihjelskutte restene av en politimann nylig drept i tjeneste for å lage den ultimate kjeltringbekjemperen: RoboCop.

Den første RoboCop-filmen måtte klippes kraftig ned for å kunne bli vist på norske kinoer, men oppfølgeren RoboCop 2 fra 1990 ble totalforbudt å vise.

Annonse

Mad Max

Nok en klassiker som var i det voldeligste laget for rigide og pietistiske nordmenn! George Millers Mad Max fra 1979 med en da ukjent Mel Gibson i hovedrollen, har vært toneangivende for sånn ca alle postapokalyptiske filmer som har fulgt siden.

For Statens Filmkontroll var denne filmen om å overleve i et støvete og voldelig postapokalyptisk helvete alt for brutal, og dermed ble den totalforbudt. I USA ble den dubbet fra australsk-engelsk til amerikansk-engelsk, fordi aussie-slang tilsynelatende var mer provoserende enn dieselduftende dystopisk hypervold.

Annonse

Helvete år 2019

Postapokalypsen er, i hvertfall på film, en voldelig virkelighet. Denne italienske filmen fra 1983 er satt til det fjerne år 2019, etter en atomkrig naturlig nok har redusert jorda til en radioaktiv ruin. Den barbariske og sadistiske millitsen Tempelridderne prøver å skape et nytt samfunn i sitt brutale bilde.

Om det ble for brutalt og sadistisk for Statens Filmkontroll? Det kan du banne på! Om du selv vil bli totalforbudt av Statens Filmkontroll på 80-tallet.

Annonse

Motorsagmassakren

Motorsagmassakren fra 1974 er egentlig ikke spesielt blodig etter moderne skrekkfilmstandarder, men den var likefullt for blodig for Statens Filmkontroll. Tittelen var i seg selv kanskje nok til å få folk til å rynke på nesa, og det hjalp kanskje heller ikke at filmen, som er en av tidenes mest innbringende uavhengige filmer, i stor grad var finansiert av inntektene fra pornofilmen Deep Throat.

Annonse

The Evil Dead

Regissør Sam Raimis skrekkfilm fra 1981 hadde så realistiske effekter og sårsminke at den ble sensurert ikke bare i Norge, men i store markeder som Tyskland og England. Importerte videoer og piratkopier florerte, der filmen først i 2001 ble tillatt i sin uklippede helhet.

Annonse

A Serbian Film

Det siste punktet på denne listen er også den nyeste filmen på denne listen. Om Statens Filmkontroll i 1979 synes Life of Brian var upassende for det norske publikummet, lurer jeg på hvordan de ville reagert på denne serbiske filmen fra 2010.

Jeg er langt fra en sterk tilhenger av sensur, men om det jeg har hørt om denne filmen stemmer, er det nok definitivt til samfunnets beste at denne filmen ikke er lett tilgjengelig. Filmen er en grotesk volds- og sexfest fra ende til annen, og har grove grafiske scener med pedofili, nekrofili og voldekt. NRK Filmpolitier har omtalt den som "verdens jævligste film", og selv om en nedklippet versjon av filmen så vidt slapp gjennom Medietilsynets sensur, valgte distributøren av filmen uansett å trekke den fra markedet. Det er nok like greit!

Annonse