i samarbeid med
SponsoratSponsorat

Graver opp "feministisk" mumie

NTB
Publisert:
Sist oppdatert:
Følg oss:

Det er på tide med en kvinnelig "The Mummy", synes skrekkfilmregissøren Alex Kurtzman (43).

Annonse

Originalen kom i 1932 og hadde Boris Karloff i nøkkelrollen. Siden har det vanket tallrike skrekkfilmer viklet rundt samme premiss: Ørkenvandrer snubler over eldgammel mumie og får forbannelse med på kjøpet.

Californieren Alex Kurtzman har gått kjønnspolitisk til verks i sin oppdatering av "The Mummy" (norgespremiere fredag).

– Jeg digget ideen om at en prinsesse fra 5000 år siden entrer vår moderne verden, forklarer Kurtzman overfor NTB i London.

– Bare tanken på å la vedkommende være kvinne, var interessant i min bok. Historien føltes med ett ny og spennende.

– Snakker vi om en feministisk "Mummy"?

– Ja, det synes jeg. Det er fortellingen om ei jente som vokser opp under forestillingen om at hun skal arve makt, for så å miste tittelen sin til en gutt. I mine øyne prøver hun simpelthen å ta tilbake det hun mener hun fortjener. Noe av det jeg elsker ved skikkelsen, er at hun ikke unnskylder seg underveis.

Annonse

Mørkt univers

Vi snakker også om det første kapitlet av "Dark Universe", serien der en hel bande monstre etter hvert vil barke sammen. I rollen som lykkejegeren som slumper til å finne sarkofagen, treffer vi selveste Tom Cruise. Dermed ligger det an til egne stunts og full actionpakke.

LES OGSÅ: Hver er egentlig Dark Universe?

Blant annet ble en sentral flystyrtscene innspilt i romsimulator uten tyngdekraft, ifølge Kurtzman – som så langt er mest kjent som manusforfatter og produsent.

– Vi kunne valgt greenscreen og liner, men da ville du skjønt at noe var muffens, påstår han.

Annonse

– Jeg ville heller gi publikum en opplevelse uten klipping, ved å holde kameraet rolig mens du ser Tom spinne forbi. I varianten jeg endte med å bruke, ser du foten hans stryke rett forbi linsa. Uansett hvor mye vi forbereder oss, skriver magien seg fra at du ikke vet hva som vil skje.

London-sprengstoff

Gråsprengte, hornbrillekledde Kurtzman skal ha vært desto mer i tvil om sekvensen der butikkvinduer i fleng blåses ut i skyggen av Big Ben. Han håper den ikke vil virke støtende på hardt prøvede briter.

SE OGSÅ: Topp 10: Tom Cruise-stunts

– Til slutt konkluderte vi med at vi ikke kan leve livene våre i frykt for hva terrorister utretter mot oss. Målet mitt er å underholde, understreker han.

– Vi spesifiserer ikke hvilke bygninger vi ødelegger – og det dreier seg tross alt om en sandstorm som feier inn i byen. Men jeg skal innrømme at jeg tok ut og satte inn igjen akkurat den biten en rekke ganger.

Annonse

Beholder kjønnet

– Hva kan du røpe om fortsettelsen av "Dark Universe"?

– Ambisjonen er å levere filmer som fungerer alene, samtidig som vi skreller stadig nye lag av "løken". Selv om "Bride of Frankenstein" blir den neste vi lager, vil vi så spiren til andre ting også i den.

– Du vurderer ikke å omskape henne til brudgom, da?

– Nei, jeg tør "spoile" nok til å fastslå at det kommer ikke på tale, humrer Kurtzman.

Annonse

– "Bride" er merksnodig nok som hun er. Opprinnelig dukket hun jo ikke opp før de siste fem minuttene, hvor hun tok én titt på sin utkårede og sa: "Glem det!" Det faktum at hun er blitt så ikonisk for sin avvisning av "menn", er helt fabelaktig. Jeg tenker vi starter der.

"The Mummy" går på norske kinoer fra 9. juni - billetter finner du her

Følg oss for nyheter, konkurranser og tips om filmer og serier!
Annonse