Tobey Maguire og Kirsten Dunst i Spider-Man

7 filminnspillinger der mennesker døde

Filmweb
Publisert:
Sist oppdatert:

12 skuespillere, filmarbeidere og stuntutøvere døde i tragiske ulykker på settet til disse filmene.

Annonse

Twilight Zone: The Movie

Vic Morrow i Twilight Zone: The Movie

Denne sci-fi-filmen fra 1984, som på norsk fikk tittelen "På grensen til det ukjente", er en hyllest til TV-serien med samme navn, som fortalte korte, frittstående historier. Under innspillingen av en av historiene fra filmen, "Time Out", døde tre skuespillere: Vic Morrow (53), Myca Dinh Le (7) og Renee Shin-Yi Chen (6).

Regissør John Landis ansatte de to barneskuespillere ulovlig, angivelig fordi han ikke trodde produksjonen ville få dispensasjon for å filme en actionsekvens med eksplosjoner og et helikopter med barn på settet. En eksplosjon førte til at helikopteret spant ut av kontroll, og rotorbladene drepte de tre skuespillerne på bakken.

Annonse

The Crow

Brandon Lee, sønnen til Bruce Lee, spilte hovedrollen i filmen The Crow (1994). Han ble også drept på filmsettet, av en kule som ble avfyrt fra et våpen som egentlig bare skulle skyte blankskudd.

Da skjedde ulykken fordi filmskaperne forsøkte å spare penger ved å lage sin egen "dummy-ammunisjon", altså patroner med kuler men uten krutt, istedenfor å kjøpe det fra en rekvisittleverandør. En av patronene hadde fortsatt krutt i seg, og drepte skuespilleren. Filmen ble ferdigstilt med støtte fra Lees familie, og har blitt en kultklassiker.

Annonse

Hell's Angels

Hell's Angels (1930)

Fire filmarbeidere døde under innspillingen av denne krigsfilmen fra 1930, som ble lansert i Norge under tittelen "Luftens dæmoner". Pilotene Al Johnson, C. K. Phillips og Rupert Syme Macalister mistet livet i ulike flyulykker, mens mekanikeren Phil Jones ikke var rask nok til å rømme unna et annet fly som gikk i bakken.

Totalt 137 piloter ble satt i arbeid for å iscenesette det enorme luftslaget på slutten av filmen.

Annonse

Spider-Man

Mens kulissene til denne superheltfilmen ble konstruert i mars 2001, døde sveiseren Tim Holcombe mens han jobbet på en bygningsfasade. En kran kollapset, og traff Holcombe i hodet.

Etterforskning viste at ulykken skjedde som følge av ulovlig arbeidspraksis, inkludert utstyr som var modifisert ulovlig, og flere sikkerhetsprotokoller som ble ignorert.

Annonse

Rust

Halyna Hutchins, en 42 år gammel kvinnelig filmfotograf, ble ved et uhell skutt med en ekte pistol under innspillingen av filmen Rust i New Mexico i oktober 2021. Joel Souza, den 48 år gamle regissøren av filmen, ble også innlagt på sykehuset etter hendelsen.

Skuddene ble avfyrt av hovedrolleinnehaveren Alec Baldwin, med en rekvisittpistol. De fleste rekvisittpistoler som blir brukt på film er ekte våpen, fylt med blankskudd istedenfor kuler. Dette gir våpenet realistisk rekyl, lyd og et raskt glimt når det fyres av, i motsetning til ufarlige kopier. Innspillingen av filmen ble fullført i mai 2023, men vi vet foreløpig ikke når Rust får premiere.

Annonse

The Dark Knight

The Dark Knight

Under innspillingen av en biljakt i Christopher Nolans andre Batman-film døde stuntmannen Conway Wickliffe (41). Han kjørte en bil som traff et tre. Stuntmannen hadde operert et håndholdt kamera, og hadde ikke på seg bilbelte. Han ble projektert ut av baksetet til kjøretøyet, og døde av hodeskader.

Oscar-vinneren Christopher Corbould, som hadde ansvar for filmens spesialeffekter, ble frifunnet for dødsfallet i en rettssak i 2011. Også under innspillingen av The Dark Knight Rises var det et dødsfall: En statist fikk et hjerteinfarkt og mistet livet på filmsettet.

Annonse

Deadpool 2

Den 40 år gamle motorsyklisten Joi Harris gjorde sin aller første jobb som stuntutøver på Deadpool 2, der hun skulle gjøre et stunt som superhelten Domino. Hun mistet kontroll over motorsykkelen under et stunt, ble kastet av sykkelen da den traff et fortau, og krasjet inn i bygningen ved siden av.

En offentlig rapport fra kanadiske myndighetet kom fram til at Harris ikke hadde skyld i ulykken, men at den var et resultat av "manglende planlegging" fra produksjonens side. En anonym filmarbeider fortalte the Hollywood Reporter i 2017 at produksjonen la press på Harris til å gjennomføre stuntet, som hun i utgangspunktet ikke følte seg klar for.

Annonse