NRK

8 rare ting vi fant i NRK-arkivet

Publisert:
Sist oppdatert:

I litt for mange år var NRK Norges eneste TV-kanal. Tenk på det når du ser de merkelige programmene de sendte.

Annonse

NRK står bak noen av de beste og mest populære dramaseriene og dokumentarene vi har, men før globalisering og økt konkurranse i TV-markedet ga dem et spark bak, sendte de jammen mye rart...

Her er 8 rare ting vi fant i NRK-arkivet:

Flimra

Flimra

NRK har som mandat at de skal treffe alle, og det inkluderer ungdommen. I dag lager P3 serier som "Skam" og "Uten pappa", men fra 1970 til 1984 sendte de ungdomsmagasinet "Flimra". Flimra hadde blant annet en sending fra en protestkonsert mot Melodi Grand Prix, og en 90 minutters episode bestående av klassisk musikk og svart-hvitt-stillbilder av steiner.

Annonse

Lørdag i Oslo

Lørdag i Oslo
Foto: NRK

Velkommen til en helt vanlig lørdagskveld i Oslo anno 1966! Eller, vi vet strengt tatt ikke så mye om hvordan en typisk lørdag i hovedstaden så ut for 54 år siden, men det visste tilsynelatende de svenske ungdommene som i dette programmet av en eller annen grunn skulle vise oss "norske ungdommer sett med svenske øyne".

Som en hvilken som helst kjapp svingom innom Oslos uteliv på midten av 60-tallet, skal vi på konsert med rockelegendene The Vanguards, høre poesi og jazz fra Karin Krog og Jan Garbarek, og se Åse Kleveland spille franske viser. Som om ikke det var nok, spiller både jazzgitarist-bautaen Terje Rypdal og tidligere NRK-sjef Kalle Fürst to av ungdommene som liksom skal knytte det hele sammen.

Annonse

Evolusjon

Evolusjon NRK

"Det som vi skal oppleve i dette programmet er et første forsøk her i landet på å benytte fjernsynsskjermen direkte som rent kunsterisk medium."

På entusiastisk vis introduserer programleder Ole Henrik Moe dette knusktørre kunstprogrammet. I likhet med alle andre NRK-produksjoner om kunst fra 60-tallet møter vi Arne Nordheim, som har med stor maskin med toner og knapper man kan skru på. Programmets andre gjest er samtidskunstner Rolf Aamot, som viser frem en tjukk bunke med kubististke silhuetter på hvit bakgrunn satt til Nordheims mystiske plingplong-musikk.

Annonse

Kvelden før kvelden

Kvelden før kvelden 1981

Hvis du skal se det årlige lille julaften-programmet Kvelden før kvelden kan du se sendingene fra 2015-2017, eller du kan se filminnslagene fra sendingen i 1981, helt uten kontekst fra studio. Disse innslagene handler blant annet om dyrevelferd og produksjon av juleribbe, med overraskende mange kritiske spørsmål fra gravejournalisten som ble sendt for å lage julehygge!

Annonse

Trim-tips

Trim-tips

Trenings-TV peaket på 1980-tallet, men allerede i 1967 var NRK på ballen. «Trim-tips» var to korte snutter som oppfordret nordmenn til å gå på ski rundt jul, så vi ikke skulle bli for fete av all julematen.

Annonse

På romferd i USA

På romferd i USA

Framtidsvisjoner er alltid morsomt, og i 1967, to år før månelandingen, produserte NRK serien På romferd i USA. Serien viste bilder fra NASA, intervjuer med eksperter og små animasjoner med programlederstemme. Programlederen mente at menneskeheten neppe kommer til å trenger mer enn tre korrekt plasserte telekommunikasjonsatelitter!

Annonse

Balett Blanding

Ballett Blanding

Dette potpurri-danseprogrammet har både den beste og verste tittelen i NRK-arkivet. Ja, det er gøy å spille på at programmet inneholder en "lett blanding" av ulike dansenummere, men det er også umulig å tilgi en så grov særskrivingsfeil.

Uansett: dette er programmet for deg som liker temabasert dans. Her har du en samling med korte, helt urelaterte dansenummere med alt fra Can-Can à la den Røde Mølle, cowboy-ballett med sheriff, jomfru i nød og revolverbanditter, samt en nostalgisk Beatles-dansemedly. Laget ett år etter gruppen ble oppløst.

Annonse

Fårschpil

Fårschpil

Dette ubrukelige ungdomsprogrammet ble sendt i 1996 fra utestedet Colloseum i Tromsø. Programlederne var Håvard "Howard" Sylte og Beate Hårstad Jensen, som gir løpende oppdateringer om uteliv i Norges byer. Ungdom på Colloseum blir sendt i konkurranser på «babe-stanga» og små barn faxer inn tegninger. Dette er 1996 på sitt aller verste!

Annonse