Leonardo DiCaprio i Tarantinos Django Unchained

Topp 10: Leonardo DiCaprio

Våre favoritter!

Leonardo DiCaprio (født 11. november 1974) vokste opp i Los Angeles og begynte å opptre allerede som 5-åring i TV-serien "Romper Room". Han høstet tidlig lovord for sine overbevisende rolletolkninger, og ble både Oscar- og Golden Globe-nominert for rollen som den psykisk handikappete Arnie Grape i "Hva er i veien med Gilbert Grape" (1993).

I 1997 kapret DiCaprio rollen som Jack i "Titanic"- en av de største og mest innbringende filmsuksessene noen sinne. Rollen skaffet DiCaprio superstjernestatus over natten, og siden har han forblitt et av fimindustriens aller heteste navn.

Leonardo DiCaprio, Christoph Waltz, Samuel L. Jackson og Jamie Foxx i Django Unchained

10. Django Unchained (2013)

Først og fremst; FOR en glede å se DiCaprio i en Tarantino-film! Handlingen utspiller seg i sørstatene to år før den amerikanske borgerkrigen. Den frigjorte slaven Django (Jamie Foxx) begynner å samarbeider med den tyske dusørjegeren Dr. King Schultz (Christoph Waltz), og sammen oppsøker de den brutale plantasjeeieren Calvin Candie (DiCaprio) for å finne og befri Djangos tidligere kone, Broomhilda. Filmen mottok hele fem Oscar-nominasjoner, og vant to av dem. DiCaprio ble nominert til Golden Globe for beste mannlige birolle.

Gangs of New York

9. Gangs of New York (2002)

"Gangs of New York" ble starten på en lang rekke av samarbeid mellom DiCaprio og mesterregissøren Martin Scorsese. Vi befinner oss i Five Points-kvarteret på Manahattan i 1846, hvor den vesle gutten Amsterdam Vallon (Leonardo DiCaprio) vitner det bestialske mordet på sin egen far, den irske gjenglederen "Priest". 16 år senere er Amsterdam besatt av tanken på hevn. Via den karismatiske lommetyven Jenny Everdane (Cameron Diaz), som viser seg å være farens morders elskerinne, føres han stadig dypere inn i kretsene til mannen han søker. Jo nærmere de to kommer hverandre, jo mer tviler Amsterdam på om han vil klare å gjennomføre det han kom for. Et episk gangster-mesterverk, som blant annet dro i land 10 Oscar-nominasjoner.

Se traileren her

Leonardo DiCaprio

8. Inception (2010)

Christopher Nolan er hjernen bak sci fi-filmen som ble en stor hype i 2010. Handlingen er satt til en verden hvor drømmer i stor grad styrer verdens undergang. Verdifulle hemmeligheter kan stjeles fra folk mens de sover, og Don Cobb (DiCaprio) er verdens beste på nettop dette. Evnen har kostet ham kontakten med familien og ført med seg et liv på rømmen. For å få tilbake et normalt liv må han utføre et aller siste, men nesten umulig oppdrag; "inception"- selve begynnelsen. I steden for å stjele en idé, må Cobb og hans ekspertteam plante en. Vil de lykkes når det viser seg at hjernen de står overfor allerede kjenner detaljene i deres mesterlige plan?.

Til tross for at flere anmeldere mente at DiCaprio stod for den sterkeste skuespillerprestasjonen i "Inception", mottok han ingen store priser for rollen. Selve filmen ble derimot både Oscar og Golden Globe-nominert og vant flere av dem.

Matt Damon og Leonardo DiCaprio i The Departed

7. The Departed (2006)

Thrilleren "The Departed" er regissør Martin Scorsese og Leonardo DiCaprios tredje filmsamarbeid av totalt fem filmer. Her spiller DiCaprio den unge sivilpolitimannen Billy Costigan, som jobber seg dypere og dypere inn i gangsterbossen Frank Costellos (Jack Nicholson) kriminelle verden. Samtidig, på oppdrag fra Costello, infiltrerer den unge og hardkriminelle Colin Sullivan (Matt Damon) byens politikammer. Costigang og Sullivan vinner stadig tillitt på hver sin side, og rykker sakte, men sikkert nærmere i å avsløre hverandre. Filmen vant en rekke priser og DiCaprio ble blant annet nominert til en Golden Globe i 2007.

Leonardo DiCaprio og Kate Winslet - Titanic

6. Titanic (1997)

De fleste kjenner James Camerons mesterstykke "Titanic" - verdens kanskje mest kjente kjærlighetshistorie på film. Handlingen følger fattiggutten Jack Dawson (DiCaprio) og overklassejenta Rose DeWitt Bukater (Kate Winslet) som forelsker seg under luksusbåten R.M.S Titanics jomfrutur i april 1912. Når båten kolliderer med et isfjell i Nord Atlanteren, snur kjærlighetshistorien til en dramatisk kamp for å overleve forliset i iskalde omgivelser. Med "Titanic" skiftet DiCaprio status fra respektert barneskuespiller til superstjerne og ungpikeidol over natta. Beretningen om "skipet som ikke kunne synke" kapret hele 11 Oscarstatuetter, og DiCaprio ble nominert til en Golden Globe for sin innsats i filmen.

Se traileren her

Leonardo DiCaprio og Johnny Depp i What's Eating Gilbert Grape?

5. Hva er i veien med Gilbert Grape (1993)

Med denne kultfilmen kickstartet den svenske regissøren Lasse Hallström DiCaprios karriere. Handlingen utspiller seg i den amerikanske småbyen Endora, og vi følger 24 år gamle Gilbert Grape (Johnny Depp) som føler at livet blafrer forbi ham. Med ansvar for en psykisk utviklingshemmet lillebror (DiCaprio) og en mor så overvektig at hun knapt klarer å reise seg, har Gilbert lite tid til eget liv. Det hele tar derimot en vendig når Gilbert møter Becky og varme følelser oppstår mellom dem. Anmelderne elsket filmen og DiCaprio ble hyllet med både en Oscar og en Golden Globe-nominasjon for sin tolkning av handikappede Arnie Grape.

Leonardo DiCaprio i Catch Me if You Can

4. Catch Me if You Can (2002)

Steven Spielbergs krimdrama "Catch Me if You Can" er inspirert av livet til Frank Abagnale jr., som på 60-tallet ble den yngste noen sinne som har havnet på FBI's "Most Wanted List". Leonardo DiCaprio spiller hovedrollen som Abagnale selv, en begavet bedrager som i high school-alder utgir seg for å være blant annet lege, advokat, co-pilot og professor. Med FBI-agenten Carl Hanratty (Tom Hanks) hakk i hælene, svindler han til seg over 2,5 millioner amerikanske dollar med falske sjekker. DiCaprio ble nomiert til en Golden Globe for sin rolletolkning av Abagnale.

Leonardo DiCaprio i The Wolf of Wall Street

3. The Wolf of Wall Street (2013)

DiCaprio og Scorseses nyligste samarbeid er basert på den virkelige livshistorien til Jordan Belfort, en skandaleomsust børshai som opererte i NY på 80-tallet. Vi følger Belfort (DiCaprio) fra starten av karrieren på Wall Street, og videre gjennom et utsvevende jappeliv med dop, penger og prostituerte. FBI setter tidlig øynene i Belfort og hans grumsete metoder, noe som til slutt setter en stopper for alt Belfort setter pris på i livet. DiCaprio imponerte både anmeldere og publikum med sin rolletolkning og ble blant annet nominert til en Oscar, samt at han vant en Golden Globe.

Leonardo DiCaprio i The Revenant

2. The Revenant (2015)

"The Revenant" ble nominert til hele 12 Oscar-statuetter og stakk av med 3. Én av statuettene gikk til Leonardo DiCaprio for beste mannlige hovedrolle.

Filmen er inspirert av den sanne historien om jegeren og eventyreren Hugh Glass' liv. Den kritikerroste meksikaneren Alejandro González Iñárritu (Birdman, Babel) står for regien, og i hovedrollene finner vi Leonardo DiCaprio og Tom Hardy. Handlingen er satt til 1820-tallet, hvor Hugh Glass (DiCaprio) blir angrepet og alvorlig skadet av en bjørn. Glass' tidligere fortrolige jaktkompanjong John Fitzgerald (Hardy) svikter, og etterlater ham i skogen for å dø. I kalde, fiendtlige vinteromgivelser må Glass benytte seg av det eneste han har igjen for overleve - nemlig sterk vilje og blodig hevnlyst.

Leonardo DiCaprio i The Aviator

1. The Aviator (2004)

På toppen av lista troner regissør Martin Scorsese og DiCaprios andre filmsamarbeid. "The Aviator" er basert på Howard Hughes virkelige liv, og tar for seg hans mest produktive periode fra midten av 20-årene og ut 40-årene.

DiCaprio spiller hovedrollen som den eksentriske Hughes, en mann høyt respektert for sin pionervirksomhet innen både luftfart og film. I slutten av tenårene beslutter Hughes å bruke arven fra farens selskap på og lage en film, noe som gir han både kjendissatus og muligheten til å grunnlegge Hughes Aircraft Company. Siden slår han uttallige fartsrekorder i lufta og blir etter hvert en av historiens mest berømte amerikanske piloter - glamourøs og myteomspunnet. Filmen gir oss også et innblikk i Hughes kjærlighetsforhold til Hollywoodlegendene Katharine Hapburn (Cate Blanchett) og Ava Gardner (Kate Beckinsale).

"The Aviator" ble nominert til seks Golden Globe og vant tre, blant annet vant Leonardo DiCaprio beste skuespiller i kategorien drama. I tillegg ble filmen Oscarnominert i elleve kategorier og vant fem.