Carrie Fisher i Star Wars: The Force Awakens

Filmene fra verdensrommet du må se

Vi har gjennomsøkt galaksen for det beste sjangeren har å tilby.

2001 En romodyssé

2001: En romodyssé

The Ultimate Trip.

År: 1968
Regi: Stanley Kubrick
Medvirkende: Keir Dulleam Gary Lockwood, William Sylvester

"2001: En romodyssé" er et omdiskutert filmverk. Kubrick ønsket å lage en gåtefull film - filmen om menneskene, maskinene og mysteriet, om evolusjonen i tiden og reisen i rommet. Kritikerne delte seg fra første stund. Noen fant filmen pretensiøs og stillestående mens andre hyllet den som den beste filmen gjennom tidene.

De visuelle effektene og fotograferingen satte en standard som kan gjenfinnes i mange nyere science fiction-filmer. Og at bruk av smektende straussk wienervals, pompøse "Also sprach Zarathustra" (brukt og misbrukt i utallige filmer etter dette) og Györgi Ligetis modernistiske mikrotonalitet, også kler filmen perfekt, er det liten tvil om. Mer delt blir bildet når det gjelder den ofte kryptiske filosofien, symbolene, storyen og ikke minst datamaskinen HAL, som framstår som den mest menneskelige av alle på romfartøyet "Discovery One".

"2001: En romodyssé" vant én Oscar, og ble nominert til ytterligere tre.

Sigourney Weaver i Alien

Alien - Director's Cut

In space no one can hear you scream.

År: 1979
Regi: Ridley Scott
Medvirkende: Tom Skerrit, Sigourney Weaver, Veronica Cartwright, Harry Dean Stanton, John Hurt, Ian Holm

På vei tilbake til Jorden blir minefartøyet Nostromo automatisk omdirigert når datamaskinen som styrer romskipet fanger opp et SOS-signal. Mannskapet vekkes fra hypersøvn og sporer signalets kilde til en øde planet og et mystisk, forlatt romskip. Inni skipet finner de en merkelig koloni med egg, lagt av et ukjent vesen. Når et av eggene forstyrres blir Kane (Hurt), en av mannskapet, angrepet av et parasittisk vesen som klamrer seg til ansiktet hans og han havner i koma.

De andre vet ikke hvilken fare de utsetter seg selv for når de tar med Kane tilbake til Nostromo. I seneste laget klarer de å dechiffrere SOS-signalet som viser seg å være det stikk motsatte av hva de trodde - en advarsel. Når parasitten dør og Kane våkner fra den komatøse tilstanden tror de feilaktig at faren er over. For det er først nå det begynner.

Sigourney Weaver ble umiddelbart berømt for hovedrollen som den beintøffe Ellen Ripley. Senere har hun gjentatt rollen tre ganger - les mer på neste side.

"Alien: Den åttende passasjer" vant én Oscar, og fikk ytterligere en Oscar-nominasjon.

Aliens (1986)

Aliens

The bitch is back.

År: 1986
Regi: James Cameron
Medvirkende: Sigourney Weaver, Carrie Hehn, Michael Biehn, Paul Reiser, Lance Henriksen, Bill Paxton

Offiser Ripley (Weaver) var den eneste som overlevde møtet med det dødbringende romvesenet i "Alien - den åttende passasjer". I oppfølgeren må Ripley tilbake til planeten hvor hun første gang kom over monsteret. Her oppdager hun at det slimete monsteret lever i beste velgående og har fått både barn og barnebarn. Avkommet er minst like farlig som det opprinnelige uhyret.

Etter 57 år i en nedfrosset, søvnlignende tilstand våkner offiser Ripley opp i trygghet på en amerikansk romstasjon. Ripleys lettelse går over i gru når får hun høre at planeten hvor hun kjempet en hard kamp mot et fryktinngytende og blodtørstig vesen, nå er kolonisert av sivile mennesker. Hennes bange anelser blir bekreftet når hun får høre at "firmaet", som styrer hele denne fremtidsverdenen, har mistet all kontakt med beboerne på monster-planeten. Hun går med på å være kjentmann på en ekspedisjon til planeten, og med seg har hun et titalls topptrente, profesjonelle soldater.

"Aliens" vant to Oscar, og ble nominert til ytterligere fem.

Bill Paxton, Tom Hanks og Kevin Bacon i Apollo 13

Apollo 13

Houston, we have a problem.

År: 1995
Regi: Ron Howard
Medvirkende: Tom hanks, Bill Paxton, Kevin Bacon, Gary Sinise, Ed Harris, Roger Corman

Det hadde bare gått et år siden det første mennesket satte sine ben på månen, men for det amerikanske folket var Apollo 13 bare et nytt "rutine-oppdrag" i verdensrommet - helt til disse ordene brøt gjennom fra romskipet: "Houston, vi har et problem."

I et havarert romskip, 325.000 kilometer ute i verdensrommet, kjemper astronautene Jim Lovell (Hanks), Fred Haise (Paxton) og Jack Swigert (Bacon) en desperat kamp for å overleve. Samtidig foregår det et intenst redningsarbeid fra NASAs hovedkvarter, der astronaut Ken Mattingly (Sinise), flygelederen Gene Kranz (Harris) og et tappert bakkemanskap kjemper mot tiden - og mot alle odds - for å bringe astronautene trygt tilbake til jorden. Med åndeløs spenning fortelles om mot, tro og oppfinnsomhet - og historien er sann.

"Apollo 13" vant to Oscar og fikk ytterligere syv Oscar-nominasjoner.

Ed Harris i The Right Stuff/De 7 utvalgte

De 7 utvalgte

How the future began.

År: 1983
Regi: Philip Kaufman
Medvirkende: Sam Shepard, Scott Glenn, Ed Harris, Dennis Quaid

Dette er historien om begynnelsen på det amerikanske romprogrammet og de sju første Mercury-astronautene. Etter Sovjet lanserte Sputnik-satellitten i 1959, fordoblet USA sin innsats for å henge med. Etter grundig testing ble syv piloter valgt for programmet. De ble umiddelbart den moderne ekvivalent av rockestjerner, med TV-intervjuer og artikler i Life magazine.

Arbeidet ble imidlertid alvorlig og farlig, og rakettdesignerne gjorde en rekke feil før de endelig klarte å få til en vellykket avgang. Det oppstår rivalisering blant de syv astronautene, når ambisjoner og ulike verdier spiller inn.

"De 7 utvalgte" vant hele fire Oscar, og fikk ytterligere fire Oscar-nominasjoner.

Event Horizon

Event Horizon

Infinite Space - Infinite Terror.

År: 1997
Regi: Paul Anderson
Medvirkende: Laurence Fishburne, San Neill, Kathleen Quinlan, Joely Richardson, Richard T. Jones, Jack Noseworthy, Jason Isaacs

Året er 2047. Syv år har gått siden den mystiske forsvinningen av Event Horizon fant sted. Romskipet ble sendt for å undersøke de ytterste grensene av vårt solsystem. Nå har man mottatt et nødsignal som muligens kommer fra Event Horizon. Et redningsmannskap blir sendt ut for å bringe skipet og mannskapet med tilbake - hvis det finnes noen?

Gravity

Gravity

Don't Let Go.

År: 2013
Regi: Alfonso Cuarón
Skuespillere: Sandra Bullock, George Clooney, Ed Harris

Sandra Bullock spiller Dr. Ryan Stone, en brilliant ingeniør som er ute på sin første ferd i verdensrommet. Med seg har hun den mer rutinerte astronauten Matt Kowalski, spilt av George Clooney. I løpet av noe de trodde skulle bli en rutinemessig øvelse inntreffer det katastrofale at fartøyet skades. Med et ødelagt romskip overlates de to til seg selv, på vei inn i det store sorte mørket.

Den øredøvende stillheten de opplever overbeviser dem om at de har mistet alt, både kontakten med jordkloden og enhver sjanse til å bli reddet. Når frykten endres til panikk, spiser hvert eneste gisp etter luft av det lille de har igjen av oksygen.

"Gravity" vant hele syv Oscar, og var nominert til ytterligere tre.

Matthew McConaughey og Anne Hathaway i Interstellar

Interstellar

Mankind was born on Earth. It was never meant to die here.

År: 2014
Regi: Christopher Nolan
Skuespillere: Matthew McConaughey, Jessica Chastain, Anne Hathaway, Michael Caine, Casey Affleck, Wes Bentley, Mackenzie Foy, Ellen Burstyn

En gruppe oppdagelsesreisende kommer over et nyoppdaget ormehull i vårt eget solsystem, som gjør at mennesker kan legge bak seg enorme avstander og reise til fjerne og tidligere utilgjengelige solsystemer. Slutten for vår klode skal ikke bli slutten for oss...

Interstellar er spektakulær, actionfylt science fiction fra den visjonære filmskaperen Christopher Nolan, med Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Jessica Chastain og Michael Caine.

"Interstellar" vant én Oscar og var nominert til ytterligere fire.

Sam Rockwell som Sam Bell i Moon

Moon

250,000 miles from home, the hardest thing to face... is yourself.

År: 2009
Regi: Duncan Jones
Medvirkende: Sam Rockwell, Kevin Spacey

Lunar Industries forsyner jorden med Helium 3, et stoff som gir livsviktig radioaktivfri energi. Sam (Rockwell) jobber for Lunar Industries og i tre år har han vært eneste arbeider i gruveoperasjonen på månen. Sam arbeider ikke fysisk i gruven, alt er helautomatisk, men hans menneskelige hjerne og hender er viktige ved reperasjoner og generelt vedlikehold av basen.

Rockwell imponerer stort i rollen som Sam Bell, der han holder på å gå fra forstanden på grunn av ensomhet. Hans eneste kamerat er den snakkende datamaskinen GERTY (Spacey). Av og til får han videobrev fra jorden fra sin kone og datter samt fra hovedkvarteret til Lunar Industries. Sam gleder seg som et barn til å reise hjem, og han har to uker igjen av tjenesten da det begynner å skje merkelige ting på og rundt basen...

"Moon" vant en BAFTA for beste debut (Jones).

Solaris fra 1972
Solaris fra 1972

Solaris

År: 1972
Regi: Andrej Tarkovskij
Skuespillere: Nikolaj Grinko, Natalja Bondartsjuk, Anatolij Solonitsyn, Jurij Jarvet, Donatas Banionis

Andrej Tarkovskijs “Solaris” satte i likhet med Stanley Kubricks klassiker “2001 - A Space Odyssey” fra 1968 helt nye standarder for hva man kunne forvente og forlange av en science fiction film.

“Solaris” er et filosofisk forstyrrende portrett av menneskets destruktive interaksjon med omverdenen. Filmen er en visuell tour de force som tematisk kretser om kjærlighet, bevissthet, personlig identitet og ikke minst forsoning og nostalgi. En fremmed entitet, selvmordstraumer og store filosofiske spørsmål skaper en foruroligende ubalanse som i samspill med tempoet og filmens lange spilletid tvinger seeren nesten fysisk inn i rollens ulidelige mentale tilstand. Dette er filmkunst på høyeste nivå.

“Solaris” vant Juryens Spesialpris på Filmfestivalen i Cannes, og den var nominert til Palme d´Or.

George Clooney i Solaris (2002)

Solaris

There are some places man is not ready to go.

År: 2002
Regi: Steven Soderbergh
Medvirkende: George Clooney, Natascha McElhone, Viola Davis, Jeremy Davies, Ulrich Tukur

Dr. Chris Kelvin (Clooney) blir spurt om han kan etterforske den uforklarlige adferden til en gruppe forskere som befinner seg på romstasjonen Prometheus, og finne ut hvorfor de har kuttet ut all kontakt med jorden.

Kelvin takker ja til oppgaven etter at han har observert den siste kommunikasjonsrapporten fra hans nære venn, Gibarian (Tukur), som også er leder for forskergruppen. Kommunikasjonsrapporten som er tatt opp seks måneder tidligere viser en tydelig stresset og desillusjonert mann. Uhyre klar over at hans mening vil påvirke skjebnen til romstasjonen, sjokkeres Kelvin av hva han oppdager ved ankomst. Gibarian har begått selvmord og de to overlevende forskerne viser tydelige tegn på stress og terror. Den tilsynelatende årsaken ligger i hva de har oppdaget på planeten Solaris.

Etterhvert som Kelvin etterforsker saken nærmere, blir han også offer for den uforklarige påvirkningen til planeten Solaris og for en kvinne (McElhone) han trodde tilhørte fortiden.

"Solaris" ble nominert til Gullbjørnen i Berlin.

Star Trek 11

Star Trek

The future begins.

År: 2009
Regi: J.J. Abrams
Medvirkende: Chris Pine, Zachary Quinto, Leonard Nimoy, Eric Bana, Bruce Greenwood, Karl Urban, Zoe Saldana, Simon Pegg, Jogn Cho, Anton Yelchin, Ben Cross, Winona Ryder, Chris Hemsworth, Jennifer Morrison, Rachel Nichols, Tyler Perry

Galaksens skjebne ligger i hendene på to bitre rivaler. Den ene er James Kirk (Pine), en blakk spenningssøkende bondegutt fra Iowa. Den andre, Spock (Quinto), vokste opp på planeten Vulcan og er et utskudd på grunn av sin halvt-menneskelige bakgrunn. Dette gjør han ømfintlig for de varierende følelsene som Vulcanerne har levd uten i så lang tid, men han er også en idérik og målbevisst student som ønsker å bli den første av sitt slag som blir akseptert på Starfleet Academy.

Kirk og Spock kunne ikke vært mer forskjellige. Den ene er drevet av lidenskap, den andre av streng logikk - og de utvikler et konkurranseforhold som gjennomsyrer alt de foretar seg i kampen om å bli en av de få utvalgte som får gå ombord i det avanserte stjerneskipet USS Enterprise.

Mannskapet ledes av Captain Christopher Pike (Greenwood). Grusomme hendelser setter lojalitet, kameratskap og mannskapets gode humør på prøve fra første stund - og midt oppe i dette må Kirk og Spock danne et usannsynlig, men kraftig samarbeid som gir dem mulighet til å ta med mannskapet dit ingen har vært før.

"Star Trek" vant én Oscar, og ble nominert til ytterligere tre.

William Shatner i Star Trek- The Wrath of Khan

Star Trek II - Khans vrede

At the end of the universe lies the beginning of vengeance.

År: 1982
Regi: Nicholas Meyer
Medvirkende: William Shatner, Leonard Nimoy, DeForest Kelley, James Doohan, Walter Koenig, George Takei, Nichelle Nichols, Bibi Besch, Kirstie Alley, Ricardo Montalban

Admiral James T. Kirk (Shatner) på romskipet U.S.S. Enterprise blir innhentet av sin fiende fra 15 år tilbake, Khan (Montalban). Khan er ute etter Genisis-kraften som lager liv av livløst materiale - samtidig som han ønsker å drepe Kirk.

Men Kirk og resten av mannskapet på U.S.S. Enterprise har ikke tenkt til å la Khan få det slik han ønsker...

Chewbacca og Han Solo (Harrison Ford) i Star Wars-serien

De tre første Star Wars-filmene

May the Force be with you.

År: 1977, 1980, 1983
Regi: George Lucas, Irvin Kershner, Richard Marquand
Medvirkende: Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisherm Peter Cushing, Alec Guiness, Anthony Daniels, Kenny Baker, Peter Mayhew, David Prowse, Billy Dee Williams, Frank Oz, Ian McDiarmid, James Earl Jones

George Lucas' episke science fiction-eventyr forandret filmhistorien og skapte en hel generasjon sci-fi-fans da "Star Wars - Stjernekrigen" kom ut i 1977. Det var nesten umulig å følge opp suksessen. Men "Star Wars - Imperiet slår tilbake" ble enda større og enda bedre. Og "Star Wars - Jediridderen vender tilbake" gjorde heller ikke skam på serien.

Sammen har filmene nærmest skapt en egen religion, og det er bare å bøye seg i støvet. Han Solo, Luke Skywalker, Princess Leia, Yoda, C3PO, R2D2, Chewie, Darh Wader, Yoda. Jedi-krigere og Sither. Dødsstjernen. Storm Troopers. Light Sabers. "I am your father." Say no more.

Den originale "Star Wars"-trilogien har vunnet 7 Oscar, og blitt nominert til mange, mange flere.

Neil Patrick Harris i Starship Troopers

Starship Troopers

Prepare for Battle.

År: 1997
Regi: Paul Verhoeven
Medvirkende: Casper Van Dien, Dina Meyer, Denise Richards, jake Busey, Neil Patrick Harris, Dean Norris, Amy Smart

Vi befinner oss i fremtiden. Den unge studenten Johnny Rico (Van Dien) dater sin kjære Carmen (Richards). Når Carmen beslutter å dra i militæret for å bli en førsterangs innbygger (dette oppnås kun ved å tjene landet), følger Rico med. Han innser snart at han har vervet seg for gal grunn, men idet han planlegger å trekke seg treffer en asteroide, som stammer fra banen rundt planeten Klendathu, hjembyen Buenos Aires, og dreper familien til Rico.

Rico og hans medsoldater blir satt til å drepe planetens innbyggere: en type dødelige og gedigne rominsekter.

"Starship Troopers" ble nominert til én Oscar.

Sunshine 2007

Sunshine

If it dies, so do we.

År: 2007
Regi: Danny Boyle
Skuespillere: Cillian Murphy, Michelle Yeoh, Chris Evans, Rose Byrne, Hiroyuki Sanada, Troy Garrity, Benedict Wong, Cliff Curtis

Året er 2057, solen er i ferd med å dø ut og menneskeheten står foran utslettelse.Jordens eneste håp hviler på Icarus II, et romskip med et mannskap på åtte kvinner og menn ledet av kaptein Kaneda. Deres oppdrag: Å avlevere en atomladning som er konstruert med tanke på å gjenantenne vår falmende sol.

Langt avsted på deres ferd, utenfor radiokontakt med Jorden, oppfanger mannskapet et nødsignal fra Icarus I som forsvant under det samme oppdraget syv år tidligere. En forferdelig ulykke setter oppdraget deres i fare, og snart befinner mannskapet seg i en situasjon der de ikke bare kjemper for sine liv og sin forstand, men for vår alles fremtid...

Jessica Chastain, Kate Mara og Aksel Hennie i

The Fifth Element

There is no future without it.

År: 1997
Regi: Luc Besson
Medvirkende: Bruce Willis, Gary Oldman, Ian Holm, Milla Jovovich, Chris Tucker, Luke Perry, Lee Evans, Maïwenn

250 år inn i fremtiden vil livet som vi kjenner det bli truet når ondskapen ankommer. Bare det femte element kan stoppe ondskapen fra å utslette alt liv.

Naturlovene forteller at ondskapen vil forsøke å ta makten hvert femte tusenår, og nå er det altså på tide igjen. Den tidligere soldaten Corben Dallas (Willis), som nå livnærer seg som drosjesjåfør, blir kastet inn i kampen på det godes side. Spørsmålet er hvem som vinner kampen om livet!

"Det femte element" ble nominert til én Oscar.

Star Wars: The Force Awakens

The Martian

År: 2015
Regi: Ridley Scott
Medvirkende: Matt Damon, Jessica Chastain, Kristen Wiig, Jeff Daniels, Aksel Hennie

Under en bemannet romferd til mars blir mannskapet overrasket av en voldsom storm. Astronauten Mark Watney (spilt av Matt Damon) forsvinner, og alle tror han er omkommet. Men Watney overlevde, og er strandet på planeten. Han må bruke oppfinnsomhet for å overleve frem til NASA kan forsøke å redde ham.

Filmen fikk 7 Oscar-nominasjoner og stakk av med prisen for beste komedie i filmkategorien, og beste mannlige skuespiller under Golden Globe-utdelingen.

Star Wars: The Force Awakens

The belonging you seek is not behind you, it is ahead.

År: 2015
Regi: J. J. Abrams
Medvirkende: Harrison Ford, Adam Driver, Daisy Ridley, Oscar Isaac, Mark Hamill, Carrie Fisher

Den syvende filmen i Star Wars-sagaen var svært etterlengtet. Etter år med spekulasjoner skulle fansen igjen få frysninger. Filmen markerte starten på en ny trilogi fra galaksen langt, langt borte, og kjente fjes som Han Solo, Leia, Luke, Chewbacca og R2-D2 dukket opp igjen. De to neste filmene skal etter planen komme i 2017 og 2019.