Anders Baasmo Christiansen i Kongens nei, Børning 2 og Snekker Andersen og Julenissen

Norsk jubelår på kino

Tre norske filmer og trippel Anders Baasmo Christiansen på toppen for 2016.

"Rogue One: A Star Wars Movie" vant riktignok helga, med imponerende 90 000 besøkende, men det er norsk film som dominerer kinotoppen for 2016, med tre filmer på topp.

Hvis ikke himmelen faller ned blir "Kongens nei" årets soleklare mest sette film, med godt over 700 000 besøkende. "Snekker Andersen og Julenissen" ligger foreløpig på en 2. plass, med nesten 440 000, og "Børning 2" ligger på en fin 3. plass med 435 000. "Dyrene i Hakkebakkeskogen" kommer også til å trekke horder av publikum, men det spørs hvor mye den rekker før året er omme (ordinær premiere 25. desember). Kun den superpopulære nykommeren "Rogue One: A Star Wars Movie" kan blande seg inn blant de norske publikumsvinnerne, og muligens kapre 2. eller 3. plassen for 2016.

Årets kinokonge: Anders Baasmo Christiansen
Årets kinokonge: Anders Baasmo Christiansen

Anders "Blockbuster" Christiansen

De tre norske filmene på topp spenner vidt sjanger- og målgruppemessig, men en ting har de til felles: Anders Baasmo Christiansen. Han viser sin bredde som skuespiller i tre ganske så sentrale, og svært så forskjellige, roller: som Kronprins Olav i "Kongens nei", rånepappa i "Børning 2" (se FilmwebTV-intervju fra premieren her) og selveste julenissen i "Snekker Andersen og Julenissen". Du så han forresten også i komedien "Welcome to Norway", som hadde premiere 4. mars.

Tidenes norske filmår?

I likhet med tidligere år er det de norske høstfilmene som gjør det aller sterkest på kino, men en av grunnene til at 2016 nå peker seg ut som et rekordår i norsk sammenheng, er et at også vårsesongen var solid. I motsetning til de fleste tidligere år har vi nemlig hatt en rekke publikumssterke norske filmer på vårparten, med blant andre "Birkebeinerne" (271 338 besøkende), "Mannen fra Snåsa" (168 322) og "Gråtass – gøy på landet" (90 140), som bidrar sterkt til totalen

Tidligere kulturminister Trond Giske satte i 2007 målet om 25 % norskandel på kino, tilsvarende ca 3 millioner solgte billetter. Norsk film har vært ganske nær flere ganger, men aldri nådd målet. Er det i 2016 det skal skje?

Hittil i år har vi hatt godt over 2,8 millioner besøkende på norske filmer, med oktober som et høydepunkt med 810 263 besøkende og en norskandel på nesten 55 %.

Se også: Skrekkrekord på norske kinoer

Jesper Christensen og Anders Baasmo Christiansen i Kongens nei
Jesper Christensen og Anders Baasmo Christiansen i Kongens nei

Oscar-kandidat?

Ekstra gledelig er det at årets mest sette film, Erik Poppes kritikerroste drama "Kongens nei", også har kommet gjennom nåløyet og er kortlista sammen med ni andre filmer til å Oscar-nomineres i kategorien Beste fremmedspråkelige film. En film som vinner både publikum og kritikerne her hjemme og i tillegg vekker massiv oppmerksomhet ute må sies å være en stor suksess. Vi tar av hatten og krysser fingrene for Poppe og co!

Kilder: Film & Kino, Filmwebs Rapportserver