Michael B. Jordan og Sylvester Stallone i Creed

2016: Årets beste filmer

Dette er filmene vi likte best i 2016.

2016 går mot slutten, og det er på tide å legge kortene på bordet og avsløre hvilke filmer vi mener er de beste. I 2016 har vi både møtt gamle kinokjenninger - og stiftet nye bekjentskaper. Kinoprogrammet har bugnet over av filmer innenfor alle kategorier, så valget har ikke vært lett. Her får du likevel Benjamin, Eline, Vilde og Kens favorittfilmer*.

* Listene er basert på filmer med norsk kinopremiere i 2016.

Dette er redaksjonens favorittfilmer fra 2016:

Michael B. Jordan og Sylvester Stallone i Creed

Benjamins topp 3

1. plass: Creed - The Legacy of Rocky: Det finnes en boks i hjertet mitt merket Rocky. Da Sylvester Stallone returnerte til rollen som The Italian Stallion, og samtidig leverte til en Oscar-nominasjon verdig – var det som balsam for sjelen. Historien om Apollo Creeds sønn Adonis Johnsons (Michael B. Jordan) vei til den store boksearenaen besitter saftige boksesekvenser, et medrivende soundtrack og nydelig kjemi mellom ringrev og jypling – Stallone og Jordan.

2. plass: The Girl with All the Gifts: I en tid hvor det er i ferd med å gå inflasjon i zombier kom en menneskespisende variant som var alt annet en hjernedød. The Girl with All the Gifts er et stillferdig og stemningsfullt innslag som utfordrer mer enn evnen til å dytte i seg rikelige mengder popkorn. En smart vri på zombiesjangeren som forlenget de levende dødes rett på livet.

3. plass: Kjæledyrenes hemmelige liv: Som hundeeier selv kunne denne aldri bli dårlig. Filmen tar kjæledyr-oppførsel på kornet og overfører det til et humørfylt animasjonsunivers. Kjæledyrenes hemmelige liv er full av artige påfunn, samt krydret med en rik fauna av smårare karakterer -med Guerilja-kaninen Snøball som definitivt høydepunkt.

I 2017 vil jeg se: Alien: Covenant, The Dark Tower og Star Wars: Episode VIII.

Leonardo DiCaprio i The Revenant

Elines topp 3

1. plass: The Revenant: Da Iñárritu åpnet sin meget ambisiøse hevnwestern med en sømløs kampscene gjort i naturlig dagslys var jeg hektet. Den medrivende historien er fortalt gjennom glitrende skuespill og mesterlig kameraføring, og levner ingen tvil om at det har gjort vondt å lage denne filmen. Men så er resultatet også blant det beste jeg har sett - noensinne.

2. plass: Spotlight: Boston Globes Spotlight-redaksjon gjorde en fenomenal jobb med å rette søkelyse mot katolske presters omfattende overgrep i 2001. Da filmen endelig kom flerfoldige år senere trodde jeg historien var ferdig fortalt, men den gang ei. Spotlight er historiefortelling på sitt ypperste! En velfortjent Oscar til vaktbikkja, regissør Tom McCarthy og stjernelaget foran kameraet.

3. plass: Captain Fantastic: Viggo Mortensen slutter aldri å imponere meg. Her spiller han en far bosatt i skogen med seks barn, sterkt utrustet med kjærlighet og ideologi, men med det moderne samfunnet som fiende. En nydelig miks av hippie, humor og sårhet.

I 2017 vil jeg se: Manchester by the Sea, Moonlight, La La Land, Skjønnheten og udyret, Wonder Woman, Dunkirk, Blade Runner 2049, Snømannen og Justice League.

Colin Farrell og Rachel Weisz i The Lobster

Vildes topp 3

1. plass: The Lobster: Jeg hadde absolutt ingen forventninger da jeg trasket inn i kinosalen for å se denne, men før jeg visste ordet av det hadde jeg dratt i land både årets filmopplevelse- og vondeste latterkrampe. Score! The Lobster er absurd, surrealistisk og proppfull av fantastisk, bekmørk humor. Til tross for at filmens siste del ikke helt tok veien jeg håpet på, er resten av filmen hysterisk nok til å veie opp for det.

2. plass: The Hateful Eight: Tarantino-fan som jeg er, hadde jeg gledet meg vilt til denne- og ble ikke skuffet! Dette er en lang film, med evigvarende dialoger, et sinnsykt karaktergalleri og bøttevis med blod- i ekte Tarantinostil. Jennifer Jason Leighs tolkning av helsprø Daisy Domergue skaffet henne en Oscarnominasjon for beste kvinnelige birolle, og med god grunn. Den dama gjør i seg selv filmen verdt å se!

3. plass: The Neon Demon: Da Drive-regissør Nicolas Winding Refns siste film ble vist under filmfestivalen i Cannes, valgte store deler av publikum å forlate salen. Jublen stod derimot i taket fra de som valgte å bli, så at dette er en film man enten elsker eller hater er det ingen tvil om. Jeg lot meg fenge av hele pakka: utenomjordisk vakre bilder, et usannsynlig fett elektronisk lydspor (som har stått på repeat siden) og en raus porsjon blod og gørr. Så, er du som meg og lar deg fenge av litt snåle og…ekle(!) filmer, er The Neon Demon perfekt!

I 2017 vil jeg se: The Autopsy of Jane Doe, Split, Tulip Fever, Kammerpiken, Dunkirk og Star Wars: Episode VIII.

Kongens nei

Kens topp 3

1. plass: Kongens nei: To intense spennende historietimer! Gnistrende skuespillerprestasjoner og visuelle effekter av høy kvalitet. Oscarverdig fra Poppe…

2. plass: Jungelboken: Både jeg og mine to barn var enige om at Jungelboken nesten var i skumleste laget! Befriende å se en barnefilm uten dubb, og denne er rett og slett vakkert animert i samspill med en sprell levende Mowgli.

3. plass: The Revenant: Spektakulært på alle vis med skuespillerprestasjoner fra den aller øverste hylla! En intens (audio)visuell opplevelse som var så tett og intens at det formelig dunstet villmark i klærne mine da jeg gikk ut.

I 2017 vil jeg se: Skjønnheten og Udyret, Grusomme meg 3, Trainspotting 2, Alien: Covenant, Snømannen, Star Wars Episode VIII.

Hvordan ser DIN topp 3-liste for 2016 ut?