Topp 10: Psykopater på film

Gærninger du kan være glad for at bare eksisterer på film!

De er tilsynelatende normale, kanskje også vellykkede og vakre, men bak fasaden skjuler det seg total mangel på empati og grusomme tanker...

Dette er topp 10 filmpsykopater!

"Pretend it's all pretend." Robbin Williams som over gjennomsnittlig interresert ansatt i One Hour Photo.
"Pretend it's all pretend." Robbin Williams som over gjennomsnittlig interresert ansatt i One Hour Photo.

10. Seymour Parrish i One Hour Photo (2002)

Seymour er en mann man egentlig ikke legger merke til. Han utfører sine plikter i fotobutikken med nøyaktighet og behandler hvert eneste bilde med den største forsiktighet. For Sy har nemlig begrepet "picture perfect" en egen mening. Ikke under noen omstendigheter vil han la noe forstyrre familien Yarkins idylliske familieliv, som han selv anser seg for å være del av - gjennom deres private familiebilder...

Løp for livet om den ansatte i fotobutikken synes å vite vel mye om livet ditt.

"I put two bullets in my gun. One for me, and one for you. Oh darling, it will be so beautiful!". Annie Wilkes i Misery.
"I put two bullets in my gun. One for me, and one for you. Oh darling, it will be so beautiful!". Annie Wilkes i Misery.

9. Annie Wilkes i Misery - Kidnappet (1990)

Den populære forfatteren Paul Sheldon skriver bøker om heltinnen Misery. Når han en dag er uheldig og kjører av veien kommer Annie til unnsetning: en tidligere sykepleier som tilfeldigvis også er han største fan. Hun tar Sheldon med seg hjem for å pleie han, men nekter å gi slipp på han når han er på bedringens vei. For å holde ham sengeliggende tar hun i bruk både slegge og kniv, alt mens hun dikterer fortsettelsen på boken hans.

Løp for livet hvis den hjelpsomme damen er mer fanatisk enn en gjennomsnittlig belieber.

"Why so serious?" Heath Ledger i den legendariske rollen som Jokeren
"Why so serious?" Heath Ledger i den legendariske rollen som Jokeren

8. The Joker i The Dark Knight (2008)

Batmans erkefiende Jokeren er intet mindre enn fullstendig gal. Det er ikke spesielt vanskelig å avdekke heller, da han utseendemessig fremstår som en klovn. Med sine beretninger om barndommen og hvordan han fikk arret rundt munnen får man fort følelsen av at denne karen ikke er til å spøke med. Det er heller ikke tomme trusler han kommer med; nå han sier at folk skal dø, så mener han det!

Løp for livet om sykepleieren kjører gul skolebuss og ligner mistenkelig mye på en klovn....

Ghostface: Never say "who's there?" Don't you watch scary movies?
Ghostface: Never say "who's there?" Don't you watch scary movies?

7. Father Horror aka Ghostface i Skrik (1996)

Har du noensinne hatt følelsen av at du lever i en film? Vel, i "Skrik" gjør de det. Ghostface er karakteren som fryder seg over å drepe tenåringer på bestialsk vis. Når unge Casey og vennene hennes begynner å fatte mistanke om hvem som står bak mordene kommer spøkelset bokstavelig talt ut av skapet. Den maskebekledde psykopaten legger opp til den ene klassiske skrekkfilm-scenen for ungdommene etter den andre, og kommenterer gjerne handlingene deres underveis.

Løp for livet om du kjenner noen som kan litt vel mange scener og referanser fra skrekkfilmer på rams...

Jack Nicholson i Ondskapens hotell
Jack Nicholson i Ondskapens hotell

6. Jack Torrance i Ondskapens Hotell (1980)

Ved The Overlook Hotel har forfatterspiren Jack blitt ansatt som vaktmester en vinter. At man vinterstid snør inne og dermed blir fullstendig isolert passer Jack fint, for da kan han fokusere på boken sin. Time etter time hamrer han løs på skrivemaskinen mens han sakte men sikkert hjemsøkes av fortidens spøkelser og blir fullstendig gal. Med ett er Jack den siste familien ønsker å være innestengt med. Og boka? Det eneste han har skrevet er "All work and no play makes Jack a dull boy".

Løp for livet om du står bak en dør og hører noen rope "Heeeere's Johnny!".

Motorsagmassakren (1974)
Motorsagmassakren (1974)

5. Leatherface i Motorsagmassakren (1974)

Du vil hverken møte på Leatherface eller familien hans. Massemorderen (og kannibalen) skyr ingen midler for å skaffe ferske ingredienser til sine "spesialpølser", men favoritten er å gå løs på ofrene med en motorsag. Enkelt og effektivt, om enn noe sølete.

Løp for livet om du kjører bil og blir stoppet av en mann med motorsag som sier han er pølsemaker!

Ted Levine som Buffalo Bill i Nattsvermeren
Ted Levine som Buffalo Bill i Nattsvermeren

4. Jame Gumb aka Buffalo Bill i Nattsvermeren (1991)

Forlatt av moren, som var en alkoholavhengig prostituert, da han var liten. Ja, det er trist - men veien fra en unormal barndom til å drepe overvektige kvinner for å kle seg i huden deres bør allikevel være lengre!

Løp for livet om en mann ber deg om hjelp til å bære noen greier inn i vanen hans...

Hannibal Lecter (Anthony Hopkins) i Nattsvermeren
Hannibal Lecter (Anthony Hopkins) i Nattsvermeren

3. Hannibal Lecter i Nattsvermeren (1991)

Du skal lete lenge etter en film med flere, og verre, psykopater enn denne. I utgangspunktet er det den sadistiske massemorderen Buffalo Bill det jaktes på, men den unge etterforskeren Clarice skal snart finne ut at det er hennes informasjonskilde, den innsatte Dr. Lecter, som virkelig er psykopaten. Han er uhyre intelligent, utdyper gjerne hvilke menneskelige kroppsdeler han foretrekker å spise til middag, og manipulerer alle og enhver fra cellen sin...

Løp for livet dersom du ser denne maskekledde kannibalen utenfor murene!

Norman Bates: "I think I must have one of those faces you can't help believing..."
Norman Bates: "I think I must have one of those faces you can't help believing..."

2. Norman Bates i Psycho (1960)

Spenningens mester Alfred Hitchcock overgikk seg selv idet han presenterte karakteren Norman Bates. Den unge, litt stillferdige gentlemannen driver Bates Motel, et sted uten alt for mange besøkende. Han fremstår som en litt bekymret ung mann, fullstendig kuet av sin mor, som merkelig nok ingen egentlig har sett. Grunnen til det er nemlig at hun sitter hjemme i stuen til Norman, iskald og død. Norman på sin side tar seg gjerne en sving i morens gamle kjoler mens han tar livet av unge kvinner.

Løp for livet om mannen som sjekker deg inn på hotellet er ikledd kjole og snakker unormalt mye om moren sin.

Christian Bale i American Psycho
Christian Bale i American Psycho

1. Patrick Bateman i American Psycho (2000)

Wall Street-børsmegleren Patrick Bateman (Christian Bale) er veltrent og solariumsbrun, har en vakker kjæreste og en flott leilighet. Men vent nå litt. Er han ikke i overkant opptatt av å se seg selv i speilet? Joda, Bateman lever og ånder for sitt ego. I tillegg liker han å filme sine små eventyr med prostituerte som gjerne ender med at han henter øksa...

Løp for livet dersom han starter en lang monolog om en artist eller et album mens han kler på seg plastfrakken... Eller om du treffer noen som er unormalt stolt over visittkortet sitt.

Sjekk ut flere topplister og filmkåringer her!