Tungeskjærerne

To nye dokumentarer skildrer barndommens mange nyanser

Barn som bruker kniv er en noe uventet fellesnevner for barnedokumentarene i vente fra Margreth Olin og Solveig Melkeraaen.

I "Tungeskjærerne" – Melkeraaens skildring av ungene i Vesterålen som kapper opp mot 70 tonn torsketunger etter skoletid – håndterer de unge hovedpersonene digre, skarpe kniver helt på egen hånd.

I Olins "Barndom" er det derimot søte, små tollekniver som barnehagebarna håndterer under oppsyn. For å lage kjepphester, mens de spiser maur og også får sage litt.

Snart er begge dokumentarer å se på kino – henholdsvis 10. mars og 3. mars.

Les også: Barnefilmer på kino 2017

Barndom
Barndom

Kontraster

De to filmskaperne lo litt da NTB møtte dem i januar da filmvåren på norske kinoer ble presentert. Dokumentarene deres var presentert etter hverandre på visningen, i tilsynelatende kontrast:

Nordnorsk feelgood og humor om "barnearbeiderne" kontra den inntrengende, duse og observerende filmen om hva barn gjør når de voksne ikke ser dem.

– Felles for filmene er at de handler om barn som får et fritt spillerom. Mine barn bruker det til å jobbe, sier Solveig Melkeraaen, som selv skar torsketunger og syntes det var vinterens store høydepunkt. Margreth Olin ser på sin side både kontrasten – og fellesnevneren.

– Filmene har noe felles. Min viser barnets frie lek i fri utfoldelse, og man ser hva som bor i barnet selv. I Nord-Norge er barna med på å bidra, de blir sett, sier hun.

Les også: Vårens filmperler på kino

Fra Margreth Olins nye dokumentar "Barndom"
Fra Margreth Olins nye dokumentar "Barndom"

Retten til lek

Olin fulgte "sine" barn i alderen fra ett til seks gjennom et helt år. Med kamera, på en observerende måte som gjorde at barna glemte bort øyet som så dem – der de lekte. Og det er barns lek som står på den prisbelønte og samfunnsstormende dokumentaristens agenda denne gangen. Rettere sagt: Barns rett til lek.

– Det stilles for mange krav til barn i dag. Vi må stole på at barndom har en verdi i seg selv, at lek er læring, sier Margreth Olin, som advarer mot politikernes hang til å se på barnehage som forberedelse til skole og med pedagogiske mål om læringsresultater.

Kunnskapsdepartementet er i ferd med å behandle en ny rammeplan for barnehagers innhold og oppgaver, en forskrift man ønsker å fastsette i midten av mars og som skal "møte fremtidens behov".

– Jeg ser på filmen som et høringssvar fra barna, sier Olin, som da hun presenterte sin nye film undret seg om barnet blir fratatt noe når leken blir fortrengt.

– Står vi i fare for å dytte så mye lærdom inn i barna at vi går glipp av deres ulike personligheter?

Les også: Den norske filmvåren 2017

Fra Solveig Melkeraaens "Tungeskjærerne".
Fra Solveig Melkeraaens "Tungeskjærerne".

Verdien i ansvar

Solveig Melkeraaens filmskildrede barn jobber – kort og godt. Men som en av dem, ni år gamle Ylva, sier i filmen:

– Det er jo ikke barnearbeid!

Ylva er filmskaperens tantebarn, på besøk fra byen i fiskeværet Øksnes hvor Melkeraaen vokste opp. Med en far som var i fiskeriet skar lille Solveig selv tunger fra hun var seks til hun var 12 år.

– Filmen handler egentlig om mestring, så vel som familiens tradisjoner. Veldig mange barn i dag er overbeskyttet. Det handler om å se verdien av å la barn ta ansvar selv, sier hun til NTB.

Melkeraaen snakker om paradokset at barn knapt får lov å holde i en kniv i dagens samfunn, samtidig som ingen stiller spørsmål ved det mentale ansvaret barn tar i en skilsmisse. I "Tungeskjærerne" er det da også en sterk scene der Ylva og Tobias (11), begge skilsmissebarn, snakker om sine erfaringer.

Les også: Serievåren 2017

Solveig Melkeraaen
Solveig Melkeraaen

Færre arenaer

– I Øksnes pleier det å være rundt 100 unger som skjærer 70 tonn tunger til sammen i sesongen. Mesteparten eksporteres til Spania, sier Solveig Melkeraaen og kommer ikke på noen uhell i sine år som tungeskjærer.

"Tungeskjærerne" åpnet Tromsø Internasjonale Filmfestival i januar, der festivalsjef Martha Otte kalte den "en barnefilm om og fra yttersia, men først og fremst fra innsia".

– Melkeraaens film inviterer oss inn i ungenes univers, helt og holdent på deres premisser, sa Otte da. I forkant kjørte filmselskapet dessuten noen testvisninger for barn.

– De viste seg å være fascinert av at barna i filmen "har en jobb". Barna i min film er på lik linje med de voksne, i et miljø med alle aldre. Barn liker å føle at de bidrar, men det finnes færre og færre slike arenaer i dag, tror regissør Melkeraaen.

"Tungeskjærerne" har premiere 10. mars og "Barndom" har premiere 3. mars.