Kyle MacLachlan i Twin Peaks

Twin Peaks: Dette har skjedd

Vi ruster opp til sesong 3 med en oppsummering av kultserien fra 1990-tallet.

22. mai er det premiere på sesong 3 av David Lynchs banebrytende "Twin Peaks", en TV-serie som ble enormt populær da den ble sendt i 1990, og siden har oppnådd kultstatus over hele verden.

Vi følger FBI-agent Dale Cooper, spilt av Kyle MacLachlan, og hans etterforskning av drapet på Laura Palmer. Drømmer og surrealistiske visjoner blandes inn i etterforksningen og det viser seg at mystiske krefter bobler under overflaten i den lille byen Twin Peaks, som ellers er spekket med intriger og underlige karakterer.

Her følger et handlingsreferat fra det som har skjedd så langt:

NB: Spoilers!

Hvem drepte Laura Palmer?
Hvem drepte Laura Palmer?

Laura Palmer, skolens vakre Homecoming Queen, blir funnet brutalt drept i seriens første episode. Kort tid etter dukker en annen ung jente, Ronette Pulaski, opp i ille forfatning, skadet og traumatisert men i live. Spesialagent Dale Cooper fra FBI ankommer den lille byen for å etterforske krimgåten, og inngår et samarbeid med sheriff Harry S. Truman.

James og Donna finner trøst i hverandre og i å nøste opp i Lauras hemmelige liv.
James og Donna finner trøst i hverandre og i å nøste opp i Lauras hemmelige liv.

Lauras beste venninne Donna slår seg sammen med motorsykkelkjøreren James (som Laura hadde en affære med) i sin egen lille etterforskning, hvor de blant annet finner ut at Laura's psykiater Dr Jacoby var besatt av henne. Men det kommer frem at han ikke er drapsmannen likevel.

Det viser seg at Laura har levd et dobbeltliv. Utad var hun den perfekte flinke, populære piken, som var kjæreste med fotballkapteinen Bobby, mens all hemmelighet var hun viklet inn i et farlig spill med kokainavhengighet og prostitusjon, organisert av narkodealer Jaques Renault og voldelige Leo, som er kafeservitøren Shellys ektemann. Shelly har på sin side et hemmelig forhold til Bobby.

I Lauras begravelse: Shelly, Norma, Big Ed, Nadine og Dale
I Lauras begravelse: Shelly, Norma, Big Ed, Nadine og Dale

Etter hvert som handlingen utspiller seg blir vi kjent med et meget interessant og usedvanlig persongalleri, hvor den eksentriske tømmerdamen (Log Lady) har en like selvfølgelig plass som gardinbesatte Nadine med lapp for øyet og den tunghørte FBI-sjefen (spilt av Lynch selv). Vi blirblant annet kjent med Norma (som driver den lokale kafeen), hennes elsker Big Ed og hans gale kone Nadine.

Lucy, Andy, sheriff Truman og Tommy "Hawk"
Lucy, Andy, sheriff Truman og Tommy "Hawk"

Det lokale politikammeret blir også godt kjent med, anført av den sympatiske sheriffen og flankert av sarte Andy, surrete Lucy og stoiske Hawk, som alle bistår Dale Cooper i etterforskningen, på ulike plan. Andy og Lucy har også en søt forelskelseshistorie gående parallelt.

Sarah Palmer ser en grufull visjon av Bob
Sarah Palmer ser en grufull visjon av Bob

I en skrekkvisjon hos Lauras mor får vi for første gang se en manifestasjon av Bob, i form av en mystisk langhåret mann. Vi får etter hvert vite at Bob er en slags multidimensjonal demon eller mørk kraft som lever av frykt og nytelse. Han tar bolig i mennesker og utfører grufulle handlinger.

Ben Horne er fullstendig skruppelløs i sine planer
Ben Horne er fullstendig skruppelløs i sine planer

Byens rikeste mann og hotelleier Ben Horne driver parallelt et skittent og farlig spill for å realisere et stort byggeprosjekt, som setter han i konflikt med eieren av den lokale tømmermølla, Josie Packard (elskerinnen til sheriffen) og hennes hatske svigerinne Catherine Martell. Hornes datter Audrey blir på sin side besatt av agent Cooper, og gjør alt hun kan får å få hans oppmerksomhet.

Audrey begynner å spionere for å fange Coopers opperksomhet
Audrey begynner å spionere for å fange Coopers opperksomhet

Historien tar stadig bisarre vendinger og Cooper blir overbevist om at drapsgåtens løsning er å finne i en drøm han har hatt. Dette leder etterforskningen til narkodealeren Renault og bordellet One Eyed Jack's, som eies av Ben Horne, lykkelig utvitende om at hans egen datter havner på det lugubre stedet. Audrey blir reddet og Renault blir skutt under arrestasjonen og ender opp på sykehus, hvor Lauras far Leland, som har hatt en massivt nervesammenbrudd og operer på randen av galskap, sniker seg inn og dreper ham.

Det siste som skjer i første sesong er at Dale Cooper returnerer til hotellrommet sitt, hvor han blir skutt av en maskert gjerningsmann.

Twin Peaks

I sesong 2 forblir en skadet Dale Cooper i Twin Peaks for å etterforske videre. En kjempe kommer til ham i en visjon og serverer tre kryptiske ledetråder, inkludert ikoniske "The owls are not what they seem".

Donna fortsetter også å etterforske bestevenninnens drap, sammen med James og Lauras kusine Maddy (spilt av Sheryl Lee som også spiller Laura): De kommer over en hemmelig dagbok som etterhvert etterforskerne kommer i besittelse av. Der fremkommer det at Laura ble seksuelt misbrukt allerede som barn, og at hun begynte med dop for å takle det.

Lelands hår blir hvitt over natten
Lelands hår blir hvitt over natten

Det viser seg så at det var Leland, Lauras far, som var besatt av Bob og skyldig i alt det grufulle, inkludert drapet på datteren. Han dreper også niesen Maddy,og tilstår det hele, før han tar livet av seg selv. Drapsgåten er dermed løst, men Bob er fortsatt der ute...

Windom Earle dukker opp, Coopers tidligere mentor og partner. Han har blitt gal og er ute etter hevn, da Cooper hadde et forhold til kona hans. Han setter i gang et forkvaklet sjakkspill med vår kjære agent, hvor noen dør hver gang en brikke tas.

Etterforskningen og jakten på Bob leder Cooper videre inn de mørke skogene som omgir Twin Peaks, og vi blir kjent med White Lodge og Black Lodge, to paranormale porter til andre dimensjoner som skal være opphavet til både onde krefter som Bob og andre overnaturlige vesener og fenomener.

Log Lady gir viktige ledetråder til agent Cooper og sheriff Truman
Log Lady gir viktige ledetråder til agent Cooper og sheriff Truman

Annie Blackburn, byens nye servitrise og søster av cafeens eier Norma, vinner byens missekonkurranse og blir umiddelbart kidnappet av Earle og ført til Black Lodge. Cooper, som har forelsket seg i Annie, klarer å nøste seg frem til Black Lodges inngang, takket være hjelp fra Log Lady.

I Black Lodge opphører tid og sted, og Cooper får både villedende profetier, advarsler og forvrengte ledetråder fra karakterer fra drømmene sine, Lauras ånd og såkalte doppelgängere.

Kryptiske bekjeder serveres i Black Lodge
Kryptiske bekjeder serveres i Black Lodge

Til slutt finner han Earle som vil la Annie gå i bytte mot Coopers sjel. Det går han med på, men i neste sekund dukker Bob opp og dreper Earle. Han snur seg så mot Cooper, som opplever frykt for første gang og flykter. Bob og en doppelgänger av ham selv følger etter.

Truman finner så Cooper og Annie i skogen. Hun er hardt skadet og må på sykehus, mens Cooper kan behandles av Dr Hayward (Donnas far) på hotellrommet sitt.

Deretter blir vi vitner til en 25 år gammel cliffhanger: Cooper spør hvordan det går med Annie, og sier så at han må pusse tennene. Han går inn på badet, hvor han oppfører seg absurd, og når han ser i speilet er det Bobs refleksjon vi ser:

Hva betyr dette? Er Cooper besatt av Bob? Er det bare en visjon? Det ser ikke slik ut, siden Bob fortsatt er der når Cooper ser vekk. Eller er han fortsatt fanget i Black Lodge og er det doppelgängeren vi ser?

I filmen "Twin Peaks - Fire Walk With Me" (1992), som kom ut etter sesong 2 og fungerer som en slags prolog til serien, følger vi Laura Palmer i hennes siste levedager. Her utforskes også demonen Bob og hans intensjoner om å ta bolig i Laura, på sin jakt etter frykt og nytelse, som de onde åndene lever av. Men til tross for at Laura er en bortkommen ung sjel, involvert i prostitusjon og narkotika, er hun sterk og klarer å motstå Bob.

Laura har en sterk sjel, og lar seg ikke bli besatt
Laura har en sterk sjel, og lar seg ikke bli besatt

Bob velger seg så ut Leland Palmer som en slags plan B, og gjennom ham skades datteren ytterligere og slutt dreper han henne.

Vi følger også etterforskningen av drapet på Terasa Banks, hvor Dale Cooper kobles inn etter at den forrige etterforskeren mystisk forsvinner. Det viser seg at drapets løsning ligger i en skjult ondskap og de naturlige grensene for oppfatning av tid, rom og bevissthet brytes.

LES OGSÅ: Dette må du vite om kultfenomenet Twin Peaks

Sesong 3 har premiere på HBO Nordic mandag 22. mai 2017, hvor også de to foregående sesongene kan sees.

Kilder: Wikipedia, IMDb