Alba August i Förtroligheten

Hun skal spille unge Astrid Lindgren i ny film

Uredd, kul og sterk. Slik er den Astrid Lindgren som skildres i filmen om den høyt skattede barnebokforfatteren. 

– Nå forstår jeg hva hun gikk gjennom, sier Alba August, som spiller hovedrollen i "Unga Astrid".

Å være den første kvinnen i hele Vimmerby til å klippe håret kort. Å bli gravid utenfor ekteskapet, få hele samfunnet mot seg og likevel kjempe videre. Det er slikt som gjør at mennesket Astrid Lindgren imponerer Alba August.

24-åringen spiller nemlig Lindgren i Pernille Fischer Christensens kommende svensk-dansk-tyske- film, som handler om den unge Astrid på 1920-tallet. Og akkurat som tilfellet har vært for andre barn her nord, så har Astrid Lindgren vært en sentral del av Alba Augusts barndom.

– Hun er en slags Gud i Sverige og var det for meg også, jeg vokste opp med henne som inspirasjon, har lest alle bøkene og sett alle filmene. Jeg og søsteren min var helt besatt av "Madicken" og "Aller kjæreste søster", sier hun til TT.

UNGE LINDGREN: Alba August har fått rollen som barnebokforfatteren i ny film. Her avbildet i filmen "Förtroligheten"
UNGE LINDGREN: Alba August har fått rollen som barnebokforfatteren i ny film. Her avbildet i filmen "Förtroligheten"

Mye humor

August har forberedt seg til filminnspillingen gjennom blant annet å lære seg stenografi, skrive på skrivemaskin og danse som de gjorde på 20-tallet. Men aller først leste hun om igjen Astrid Lindgrens bøker. Hver eneste en av dem.

– Det har tatt tid, for de er mange, men det har vært en fantastisk opplevelse. De er så fint skrevet med mye humor, og jeg anbefaler virkelig alle å lese dem om igjen. Da jeg eksempelvis leste "Ronja Røverdatter" tenkte jeg bare: "Men dette er jo et mesterverk!", sier hun.

Men like mye som filmen handler om Astrid Lindgren, skildrer den et annet Sverige enn hva som er virkeligheten i dag.

– Før innspillingen var Astrid mer som et idol som man ikke riktig kunne forholde seg til, men nå forstår jeg hva hun gikk gjennom – og hvor sterk hun var. Filmen handler jo også om Sverige, om utviklingen som ledet til et moderne demokrati og til at kvinner fikk stemmerett, sier Alba August.

ASTRID LINDGREN: Den folkekjære forfatteren står bak velkjente bøker som "Pippi Langstrømpe", "Brødrene Løvhjerte", "Mio, min Mio" og "Emil i Lønneberget"
ASTRID LINDGREN: Den folkekjære forfatteren står bak velkjente bøker som "Pippi Langstrømpe", "Brødrene Løvhjerte", "Mio, min Mio" og "Emil i Lønneberget"

Forbilde

På spørsmål om hva hun håper publikum skal få ut av å se "Unga Astrid", svarer hun:

– Hvor flott er det ikke å lære å kjenne verdens største barnebokforfatter. Og kanskje får du en forståelse for hvorfor hun har skrevet de bøkene hun har skrevet.

– Dessuten er det et viktig stykke kvinnehistorie. Det finnes et viktig budskap i dette, om å ikke la seg styre av frykt, hvilket jeg synes vi gjør i stor grad. Ikke minst lar vi redselen for hva andre synes styrer våre liv. Der synes jeg Astrid er et forbilde – hun var så jævlig uredd.

Alba har vi også sett i en norsk spillefilm, "Dryads. Girls don't Cry". Nylig ble det kjent at hun også skal bekle en av hovedrollene i en ny dansk Netflix-serie, kalt "The Rain". Samtidig spiller hun i den danske kriminalserien "Gisslantagningen".

Det er altså et travelt år for datteren til regissør Bille August og skuespiller Pernilla August.

– Det blir en konstant bortprioritering av fritid og ferie, medgir den unge skuespilleren.

Filmen om Astrid Lindgren får premiere neste år og har Maria Bonnevie, Magnus Krepper, Trine Dyrholm, Henrik Rafaelsen og Björn Gustafsson i noen av de øvrige rollene.

(©NTB)