Kristoffer Joner i Hjertestart

Amandaprisen: Kristoffer Joner beste mannlige skuespiller

Kristoffer Joner (44) får Amanda-prisen for beste mannlige skuespiller for sin rolle som adoptivfaren Kjetil i "Hjertestart".

"Hjertestart" høstet en rekke gode anmeldelser da den ble sluppet på kino i vinter, mye på grunn av Kristoffer Joners rolletolkning som Kjetil som reiser til adoptivsønnens hjemland, Colombia, etter at kona dør.

– Ojojoj, det var moro, det her. Kos dere i kveld, så snakkes vi etterpå. Så tar vi noen øl og snakker drit, sa Joner da han tok imot prisen og høstet latter blant mange kolleger i salen.

Joner slo både Anders Baasmo Christiansen og Jesper Christensen. Sistnevnte spilte kong Haakon i årets store film, "Kongens nei".

Joner fortalte etterpå at han anså seg selv for å være en outsider i til skuespillerprisen.

"Kongens nei" favoritt

Kort tid etter startet storfavoritten "Kongens nei" prissankingen, ved å hente prisen for beste manus, ved Harald Rosenløw Eeg og Jan Trygve Røyneland.

Filmen om hvordan kong Haakon idet tyskerne invaderte Norge i 1940, nektet å overgi landet og la ut på en halsbrekkende flukt nordover er nominert til tolv priser i elleve kategorier, hvilket er Amanda-rekord i antall nominasjoner.

Sendebud beste birolle

Karl Markovics fikk kveldens andre "Kongens nei"-andre pris – for beste mannlige birolle for sin tolkning av rollen som det tyske sendebudet til Norge, Curt Bräuer.

– Dette er en stor ære, sa regissør Erik Poppe, som tok imot prisen, på vegne av Karl Markovics.

Amandaprisen blir delt ut under Den internasjonale filmfestivalen Haugesund lørdag. Utdelingen lørdag var den 33. i rekken.

(©NTB)