Norges mest hjemsøkte plasser

De mest hjemsøkte stedene i Norge

Hit vil du IKKE dra. Eller...

I anledning den kommende skrekkfilmen "Hjemsøkt" har vi sett nærmere på hvor i Norge det spøker aller mest. Tør du dra å se filmen fra 24. november etter å ha lest deg opp? I så fall kan du kjøpe billetter her. Se hele listen over hjemsøkte steder under traileren.

LES OGSÅ: Sammenligner norske Hjemsøkt med amerikansk skrekkperle

"Hjemsøkt" har norgespremiere 24. november.
Les mer om filmen og kjøp billetter her.

Trailer for "Hjemsøkt".

Søndre Brekke Herregård i Brekkeparken i Skien. (foto: Telemark museum)
Søndre Brekke Herregård i Brekkeparken i Skien. (foto: Telemark museum)

BREKKEPARKEN, SKIEN

Det går en myte i Skien. Den handler om den «Grå dame» i Brekkeparken. Nærmeste bestemt i herregården Søndre Brekke, som ble reist på 1780-tallet. Mange mener å ha hørt fottrinn i det tomme huset, sett dører som blir lukket på egenhånd og oppdaget at stoler er flyttet på. Ifølge Telemark Museum er det enkelte som hevder å ha sett den «Grå dame» opp gjennom årene, men ingen er overbevist om hvem hun faktisk er. De fleste historiene knytter seg til den dansk-norske prins Christian Fredrik som besøkte gården som stattholder i 1813. Telemark museum arrangerer spøkelsestur i herregården.


Hotel Union Øye ved Hjørundfjorden. (foto: dehistoriske.no)
Hotel Union Øye ved Hjørundfjorden. (foto: dehistoriske.no)

HOTEL UNION ØYE, HJØRUNDFJORDEN

Skal du bo på dette hotellet, hold deg unna «Det blå rommet». Så sant du ikke er en skikkelig tøffing da! Ordet rundt bålet vil ha det til at den vakre 1800-talls jenta Linda går igjen her. Mytene forteller at Linda forelsket seg i en tysk greve på ferie, en greve som levde i et ulykkelig ekteskap. Da det viste seg at en skillsmisse ikke lot seg gjøre tok greven sitt eget liv på en båttur, hvorpå Linda druknet seg selv iført brudekjole og blomsterkrans. En skal visstnok høre Linda gråte på «Det blå rommet».


Stenberg gård på Toten i Oppland. (foto: Riksantikvaren)
Stenberg gård på Toten i Oppland. (foto: Riksantikvaren)

STENBERG/BØVERBRU/HOFF, TOTEN

Stenberg gård er angivelig hjemstedet til Totens mest kjente spøkelse, mens den såkalte «Blind-Ola» går igjen ved bekken på Bøverbru. Ifølge Oppland Arbeiderblad skal en blind mann ha druknet der, og flere badende har senere fortalt mystiske historier fra området. Også Hoff kirke på Toten er gjenstand for debatt hos den ikke-skeptiske delen av befolkningen vår.


Matkjelleren ved Bekka på Finnskogen.
Matkjelleren ved Bekka på Finnskogen.

VÄLGUNAHO & BEKKA, FINNSKOGEN

Det finnes mange mystiske steder på Finnskogen. Akkurat på grensa til Sverige går historier om spøkelset på Välgunaho. De skumle kreftene skal ha vært så sterke rundt år 1901 at stedet ble forlatt. Det har siden gått gjetord om spøkelser som åpenbarer seg og kaffebrennere som svever i løse luften.

Et annet sted, langt inni skogen, finnes det en liten matkjeller som er hjemsøkt. Den ligger godt gjemt og var en del av bebyggelsen til en liten gård kalt Bekka. Enkelte har klart å krabbe gjennom en smal gang, inn i det bittelille rommet hvor gjenferdet til en hengt mann går igjen. Historiene går løpsk om iskalde opplevelser.


Akershus festning - hjemsøkt

AKERSHUS FESTNING, OSLO

Det er ikke uten grunn at det arrangeres jevnlige spøkelsesvandringer på Akershus festning. Borgen er åsted for mer enn èn henrettelse av fanger. På 1800-tallet ble nemlig festningen brukt som fengsel, angivelig det strengeste som var. Sånt blir det gjenferd av!

Går vi helt tilbake til tiden etter år 1299, da Akershus festning så dagens lys som kongeborg, finner vi historien om spøkelseshunden. Riktig. Ei bikkje som går igjen. Arbeidere på kongeborgen skal ha begravd en levende hund, hvilket skulle bringe dem lykke. Til deres fortvilelse kom hunden tilbake som gjenferd og brakte ulykke over alle som så den i øynene. Til pass for dem! I dag er den kjent som «Malcanisen», hunden som lurer i kjelleren.


Blaafarveværket på Modum. (foto: Trillemarka rundt)
Blaafarveværket på Modum. (foto: Trillemarka rundt)

BLAAFARVEVÆRKET, MODUM

Hans Simen Paulsen Røtter var nok ikke klar over det selv da han levde, men han skulle altså bli en spøkelseskladd. Hans levde fra 1806 til 1867, og har siden den gang vært fast inventar på Blaafarveværket på Modum under navnet «Blåmannnen». Ifølge Habloggen åpenbarte han seg i forkant av gruveulykker for å advare arbeiderne. Med andre ord; så du «Blåmannen» var det bare å pelle seg vekk. Et snilt gjenferd der altså.


Nes kirkeruiner på Nes. (foto: Riksantikvaren)
Nes kirkeruiner på Nes. (foto: Riksantikvaren)

NES KIRKERUINER, NES

Ved Nes Kirkeruiner har man faktisk satt opp et skilt hvor det står åndelig aktivitet. Det finnes mange historier som svirrer rundt ruinene, men de mest populære er presten som skal ha hengt seg inne i kirken og brudeparet som druknet i elven utenfor. Ivrige spøkelsesjegere forteller om usynlige krefter som kaster deg i bakken, lommelykter som slutter å funke og at elektronikken i bilen går bananas.

Verksgata i Bærums Verk. (foto: Galleri Tore)
Verksgata i Bærums Verk. (foto: Galleri Tore)

BÆRUMS VERK, BÆRUM

Ifølge mytene er det den tidligere godseieren Conrad Clausen som går igjen på Bærums verk, nærmere bestemt i verksgata. Han var leder for driften av Bærums jernverk i 1973 og døde i en alder av 31 år. Ordet er at telefonen inne i administrasjonsbygget for kjøpesentrene ringer til presist samme klokkeslett hver natt. De som har tatt telefonen skal ha hørt rare pipelyder.


Gamle Lier mentalsykehus i Lier utenfor Drammen.
Gamle Lier mentalsykehus i Lier utenfor Drammen.

GAMLE LIER MENTALSYKEHUS, LIER

Et av de mest kjente hjemsøkte stedene i Norge! Dette var et mentalsykehus som stengte på 80-tallet, og siden har det forfalt. Det er ulovelig å entre området pga. rasfare, men det en kjent sak at ungdom ofte sniker seg inn for å føle på den ugne stemningen (noe vi fraråder mot).

De skuelystne vil ha det til at du føler kald og negativ energi der inne. Det skal komme fra lidelsen til de flere hundre pasientene med psykiske lidelser som var lagt inn på Lier mentalsykehus. Da bygget var operativt ble pasienter brukt som forsøkskaniner for LSD-eksperimenter. De ble også utsatt for lobotomering - en form for hjerneoperasjon.


Nidarosdomen i Trondheim - Hjemsøkt

NIDAROSDOMEN, TRONDHEIM

Har du hørt om Nidaros-munken? Kanskje Norges mest kjente spøkelse. Munken skal ha blitt observert for første gang under en gudstjeneste i 1924, da med en blodig stripe på halsen. Ifølge Bispinne Marie Gleditsch dukket han opp i søylegangen. Mange har siden den gang hevdet å ha sett munken, samt hørt messesang og orgelmusikk midt på natta.

KJØP BILLETTER TIL "HJEMSØKT" HER.