Kumail Nanjiani, Holly Hunter og Ray Romano i The big sick

The Big Sick: - Ville ivareta sykdomsfrykt i en komisfære

Alvorlig sykdom er ikke morsomt. Men kinoklare "The Big Sick" sprer glede likevel.

Michael Showalters "The Big Sick", som har norgespremiere fredag, har vært en av de store kinooverraskelsene i USA i år. Forrige måned vant den Gledesspreder-prisen under Haugesund-festivalen – mot alle odds.

Se trailer, les mer om filmen og kjøp billetter her.

Temaet i filmen er nemlig alvorlig nok: Til beileren Kumails (Kumail Nanjiani) fortvilelse havner nøkkelskikkelsen Emily (Zoe Kazan) på sykehus med lungeinfeksjon. En stund ser det ille ut.

- Utfordringen vår var hele veien: Hvordan skal vi opprettholde humoren etter at hun faller i koma? Det finnes jo ikke morsomt, konstaterer regissør Showalter (47) overfor NTB i London.

– Jeg ville ivareta frykten det medfører, uten å forlate komisfæren. Jeg ville at publikum skulle ta det seriøst, men ikke så seriøst at ting bikket over i melodrama. Balansen var vanskelig å finne. Vi tok mange grep i manusprosessen som forhåpentlig sørget for at vi landet riktig, fortsetter han.

Kumail Nanjiani og Zoe Kazan i hovedrollene i The Big Sick

Stjernespekket

Sikkert er det at Showalter har profilerte krefter med på laget, særlig i senioravdelingen. Mens TV-veteranen Ray Romano og Oscar-vinner Holly Hunter spiller Emilys foreldre, er Anupam Kher inne som den konservative pakistanske førstegenerasjonsinnvandreren som nekter sønnen Kumail å gifte seg med kjæresten.

– Anupam er en av de største stjernene i Bollywood. Faktum er at "The Big Sick" er hans film nummer 500. Han har 8 millioner Twitter-tilhengere, knegger Showalter, som innrømmer at han ikke var blant dem idet innspillingen startet.

Kumail Nanjiani og Zoe Kazan i hovedrollene i The Big Sick

– Jeg skjønte ikke hvor berømt han var. Så dro vi på indisk restaurant sammen i New York, og folk gikk fullstendig bananas. For meg var det interessant å jobbe med noen som er så feiret i hjemlandet, og "bare en skuespiller" for oss. Det vil si, jeg hadde sett ham i "Silver Linings Playbook", så jeg visste jo at han mestret både komedie og drama.

Titteltrøbbel

Like fornøyd er Showalter med amerikanerne i laget. Selv om handlingen skriver seg fra en "sann" historie, valgte produsentene og han å ta seg friheter i castingen.

– Skikkelsene skiller seg fra den egentlige Emilys mor og far. Vi hadde rett og slett lyst på Ray og Holly – en real newyorker kombinert med en fyrrig sørstatsdame. Kjemien mellom dem er helt utrolig.

Kumail Nanjiani i en scene fra

Tittelen er Showalter desto mer usikker på – suksessen til tross.

– Den var spikret før jeg kom inn i bildet. Jeg tror den opprinnelig var ment som en referanse til "The Big C", som i kreft. Jeg tror også den kan tolkes i retning kjærlighet, familie, smerte.

– La noen press på dere for å få den endret?

– Nei, men vi var oss bevisst at den ikke ville slå an overalt. Jeg tenkte som så at folk vil iallfall huske den. Om ikke annet er "The Big Sick" minneverdig, hvilket er positivt.

Kumail Nanjiani og Zoe Kazan i hovedrollene i The Big Sick

TV-drap neste

– Hva blir det neste etter "Gledessprederen"?

– Jeg pusler med et par spillefilmideer som ikke er helt konkretisert ennå. Parallelt jobber jeg med en TBS-serie kalt "Search Party". Vi skal akkurat til å ta fatt på andre sesong.

– Hva kan vi vente oss av den?

– Vel, første sesong sluttet med at Alia Shawkats figur ved et uhell tar livet av noen. Den andre handler om etterspillet, forteller Showalter til NTB – og smiler lurt.

– Du vet, forbrytelse og straff.