Vebjørn Enger i Askeladden- I Dovregubbens hall

Askeladden for nye generasjoner

Glem små hobbiter på vei til Mordor. Nå er det Askeladden og kompani som skal overleve i Dovregubbens hall. 

Askeladden har gått til filmen – i skuespiller Vebjørn Engers skikkelse. Onsdag 27. september fikk pressen se det nye eventyret, for det er et flunkende nytt eventyr, med elementer fra Asbjørnsen og Moes eventyrkiste, som nå er klar for landets kinoer.

Regissør Mikkel Brænne Sandemose frykter ikke at eventuelle "eventyrpuritanere" vil bli sure når han nå presenterer eventyrarven på en helt ny måte.

– Jeg må berømme manusforfatterne som har klart å tilføre noe nytt og friskt, samtidig som de har gravd dypt i de kjente eventyrene. Jeg vil anta at det kommer reaksjoner, men jeg er veldig glad for vår versjon. Jeg tror den vil gjøre barn interessert i folkeeventyr, sier Brænne Sandemose til NTB.

Det er et svært og buldrende troll som får boltre seg i filmen, som har fått aldersgrense ni år.

– Det er skummelt, men samtidig forstår ungene hva de ser: Et skikkelig eventyr der mye rart kan skje. Da tåler de en annen type spenning enn dersom handlingen hadde vært satt i realistiske rammer, mener regissøren.

Les også: Høstens norske filmer 2017

ASKELADDEN OG PRINSESSA: Vebjørn Enger og Eili Harboe i Askeladden - I Dovregubbens hall.
ASKELADDEN OG PRINSESSA: Vebjørn Enger og Eili Harboe i Askeladden - I Dovregubbens hall.

Blir trilogi

Nylig ble det kjent at selskapet Maipo satser 180 millioner kroner på det som skal bli en filmtrilogi om Askeladden. Første film ut har kostet 57 millioner kroner, og produsent Synnøve Hørsdal forteller at i neste film blir Soria Moria slott sentralt.

Førstefilmen har allerede rukket å pådra seg sammenligninger med Peter Jacksons "Ringenes Herre"-filmer. Men regissøren sier seg ikke spesielt inspirert av Jacksons filmsagaer.

– Men Tolkien hentet mye fra norrøn folklore og mytologi inn i sine historier, så et visst slektskap kan det være. Men jeg føler jo at vi formidler noe som er mer jordnært og norsk, at det er noe her som folk vil dra kjensel på, understreker Mikkel Brænne Sandemose.

Noe som skiller filmen fra eventyrene er imidlertid forholdet mellom de tre brødrene. Espen kan nok irritere med sin evne til å snike seg unna pliktene og ta lett på ting. Likevel er det mye varme å spore trioen imellom.

Les også: Derfor fikk "Askeladden" tyn på byen

VAKRE OMGIVELSER: Vebjørn Enger i "Askeladden - I Dovregubbens hall".
VAKRE OMGIVELSER: Vebjørn Enger i "Askeladden - I Dovregubbens hall".

– For oss ble det nødvendig å male Per og Pål med bred pensel og vise dem som hele mennesker. De forsvinner ikke ut av historien men får være med på hele reisen, sier regissøren. Som ler litt til spørsmålet om filmens moral er å hylle drømmeren og unnasluntreren?

– Jeg vil heller si det slik at vi heier fram en karakter som ser ting på en annen måte enn de andre. Folk kan ha ulike talenter og evner. Espen er god på sine ting selv om han faller igjennom hjemme, på gården.

Brænne Sandemose forteller at det er gjort mye bruk av norsk natur i filmen.

– Hardangervidda, Gaustatoppen og Vøringsfossen er blant det du får se. Men det å få fram naturen ga oss også store utfordringer. Vi løp og forflyttet oss ustanselig i ulendt terreng. Jeg kan love deg at filminnspillingen krevde sitt av skuespillerne.

Les også: Han skal spille Tolkien

Askeladden - I Dovregubbens hall
Askeladden - I Dovregubbens hall

Fikk kjørt seg

En av dem som fikk kjørt seg aller mest var nok Vebjørn Enger, som spiller Askeladden.

– Det var veldig fysisk krevende, jeg kan bekrefte at det var sinnssykt mye løping og klatring. Et heftig barslagsmål og to timers kaving i en iskald fjellbekk, krevde også sitt.

En annen utfordring for Enger var det også å skulle bekle rollen som landets store eventyrhelt.

– Det er skummelt! Dette er en karakter alle har et forhold til, så det å skulle gi fyren et ansikt føltes overveldende og forpliktende. Jeg fant ut at jeg bare måtte slutte å tenke på det.

Selv er han overrasket over hvor mye humor som faktisk er tatt med i den ferdige filmen.

– Den er blitt veldig morsom, jeg tror det er nok humor her til at både store og små kan kose seg.

Han legger til at en stor bonus for ham er det å få være med på å gi nye generasjoner et forhold til eventyrene.

– Jeg tror nok det er blitt mindre av høytlesning fra eventyrene. Så dette er en fin måte å introdusere ungene for Asbjørnsen og Moe på. Her kan man rett og slett få møte den urkulturelle, norske kjæledeggen. Og han er en fin fyr. Ja, jeg er helt klar for å spille ham igjen.

"Askeladden- I Dovregubbens hall" har premiere fredag 29. september - billetter, trailere og mer om filmen her