Denis Villeneuve

Villeneuve: -En byrde å lage Blade Runner

For 35 år siden kom "Blade Runner", en av tidenes mest innflytelsesrike og stilskapende science fiction-filmer. Nå er oppfølgeren her. For regissør Denis Villeneuve var det ingen lett beslutning å takke ja til jobben. 

– Det kom ikke spontant fra meg. Det var en byrde, samtidig som jeg følte at jeg ville gjøre det, sier regissøren til TT.

I den første "Blade Runner"-filmen regissert av Ridley Scott, gjorde Harrison Ford entré som Rick Deckard. Denne var en såkalt blade runner, en person som har som oppgave å finne androider (organiske roboter som er nesten umulig å skille fra vanlige mennesker) for så å ta disse av dage.

I originalfilmen lyktes Fords karakter med å ta livet av mannen som hadde skapt androidene. I sluttscenen forsvinner imidlertid Deckard – med en kvinnelig robot han var blitt forelsket i.

Les også: Anmelderne i ekstase over nye Blade Runner: - Bedre enn originalen?

Denis Villeneuve, Ridley Scott, Harrison Ford og Ryan Gosling på settet til "Blade Runner 2049".
Denis Villeneuve, Ridley Scott, Harrison Ford og Ryan Gosling på settet til "Blade Runner 2049".

Hemmeligheten truer samfunnet

I "Blade Runner 2049" har det gått 30 år, og Rick Deckard har vært forsvunnet like lenge. En ny blade runner, spilt av Ryan Gosling, oppdager en hemmeligheter som truer hele samfunnet. Han må finne Deckard.

Villeneuve, som etter "Incendies", "Prisoners", "Sicario" og "Arrival" regnes som en av verdens hotteste regissører, sier at det som til slutt fikk ham til å takke ja, var manuset.

– Det var et så sterkt manus. Det var noe jeg følte jeg kunne tro på. Men det var ikke lett, det hadde vært lettere å takke nei.

Se også: Blade Runner 2049: Ble spurt om populær fanteori- se svaret

Ryan Gosling og Denis Villeneuve på settet til "Blade Runner 2049".
Ryan Gosling og Denis Villeneuve på settet til "Blade Runner 2049".

Ville ha Scotts støtte

Villeneuve ville også være sikker på at han hadde Ridley Scotts fulle støtte – samtidig som han ikke ville gå inn i prosessen med følelsen av at Scott hang over skulderen.

– Vi fikk til et treff og han var utrolig vennlig og sa at jeg kunne kontakte ham når jeg ville, dersom jeg trengte det. Han ga meg den friheten jeg trengte, jeg føler ikke at jeg kunne gjort det dersom han hele tiden holdt øye med meg.

Om hvordan fremtiden ser ut i år 2049, svarer regissøren at økosystemet har kollapset. Han legger til:

– Livet er mye hardere. Jeg har prøvd å bygge videre på det som skildres i den første filmen. Vi viser andre aspekter av fremtidens Los Angeles. Vi følger estetikken fra den første filmen, men klimaendringen som har inntruffet i historien har forandret mye.

Les også: Avatar-oppfølgerne blir de dyreste filmene noensinne

Harrison Ford i "Blade Runner 2049"
Harrison Ford i "Blade Runner 2049"

Stort å møte Ford

Harrison Ford var med i prosjektet fra start, og så virkelig fram til det, forteller Villeneuve – som var en smule satt ut da han første gang skulle treffe skuespilleren.

– Jeg vokste opp med "Star Wars" og "Indiana Jones". Da jeg skulle treffe ham første gang, var det hjemme hos han – og jeg hørte ham si: "Kom inn". Det var stort.

Ryan Gosling så "Blade Runner" første gang da han var 14 år gammel:

- Da hadde den allerede eksistert i noe slikt som ti år, og jeg visste hvor innflytelsesrik den var. Det var første gang jeg så en film der man ikke fikk vite hvordan det sluttet, og det har på en måte fulgt meg, sier han – og legger til:

– Å jobbe med science fiction-film gjør at man kan male opp et bilde av en fryktelig fremtid – og på den måten håpe at vi ikke kommer til å havne der.

"Blade Runner 2049" har premiere 6. oktober - billetter, trailere og mer om filmen finner du her