2017: Mest sette filmer på kino

2017: Årets mest sette filmer

Disse ti filmene trakk flest kinogjengere i året som har gått.

I skrivende stund har 11,1 millioner personer tatt fri fra mas og tjas for å koble av i kinomørket i 2017. Det er en nedgang på rundt 11 prosent fra rekordåret 2016, men omtrent likt som 2015. Her finner du komplett liste over kinotoppen 2017. Som så ofte før er det fortsettelser og etablerte franchiser som dominerer listen, ispedd en og annen overraskelse. Nedenfor finner du de ti mest sette filmene i år.

FORBEHOLD: Denne listen blir laget mens "Star Wars: The Last Jedi" fortsatt går på kino og "Den 12. Mann" ikke har hatt premiere . Det er en viss sannsynlighet for at førstnevnte vil rekke å kuppe førsteplassen innen utgangen av 2017. Vi oppdaterer listen i januar.

Star Wars: The Last Jedi

10. STAR WARS: THE LAST JEDI

Besøk: 235.647 (fortsatt på kino)
Premiere: 13. desember

Det åttende kapittelet i den populære romsagaen fikk norske kritikere til å kaste rundt seg med lovvord. "The Last Jedi" kan skilte med prisen for årets beste åpningshelg i Norge, samt det nest høyeste salgsbeløpet for en premierehelg noensinne på verdensbasis. 450 millioner inntjente dollar er fasiten. Forgjengeren "Star Wars: The Force Awakens" fra 2015 troner fortsatt øverst.

LES OGSÅ: Fansen har sett The Last Jedi: - Den beste så langt!


Bill Skarsgård i IT

9. IT

Besøk: 240.042
Premiere: 8. september

"IT" er skrekkfilmen som virkelig har satt sjangeren på anerkjennelseskartet. Filmen sopte inn 117 millioner dollar under åpningshelgen i USA, hvilket betyr beste september-åpning noensinne, beste høst-åpning noensinne og beste R-ratede åpning noensinne. "IT" er noe så sjeldent som en kritikkerrost skrekkfilm, med femmer på terningen i blant andre Adressa, Filmpolitiet, VG, Aftenposten og Nettavisen.

LES OGSÅ: IT: Kapittel 2 har fått premieredato


Fifty Shades Darker

8. FIFTY SHADES DARKER

Besøk: 245.449
Premiere: 10. februar

"Fifty Shades Darker" dominerte, ikke overraskende, publikum da den ankom kinomørket i februar. Nesten 100.000 nordmenn dro sporenstreks og så den allerede første helgen. Til tross for meget solid kinobesøk sto filmen likevel litt tilbake for forgjengeren "Fifty Shades of Grey". Sistnevnte trakk totalt 321.548 publikummere til salene, hvilket er neste 80.000 mer enn oppfølgeren. Skal seriens siste kapittel, "Fifty Shades Freed", vippe eneren ned fra tronen i 2018?


The Boss Baby

7. THE BOSS BABY

Besøk: 278.181
Premiere: 7. april

Dresskledde babier fenger åpenbart nordmenn. Filmen fikk ikke allverdens med ros fra kritikerne, med unntak av VG, men publikum har heldigvis en tendens til å gjøre opp sin egen mening. Nesten 280.000 trakk til kinosalene for å få med seg denne helsprø barnefilmen. "The Boss Baby" tok dermed råtta på andre storfilmer som "Lego@Batman", "Syng", "Emojifilmen" og "Biler 3".


Fast & Furious 8

6. FAST & FURIOUS 8

Besøk: 285.088
Premiere: 12. april

At den åttende installasjonen i høyoktan-franchisen "Fast & Furious" skulle gi utdelingen i kroner og øre, var vel aldri noen i tvil om. Dominic Toretto og hans entourage gasset liketgodt inn til tidenes beste kinoåpning på verdensbasis. "Fast & Furious 8" spilte inn svimlende 532,6 millioner dollar første helgen. I Norge trakk 175.305 til kinosalene første helgen, hvilket var en økning på over 20.000 besøkende fra forrige film i serien.

LES OGSÅ: Her tuter lastebilen på "Fast & Furious"-Hivju


Vaiana

5. VAIANA

Besøk: 298.201
Premiere: 3. februar

Disneys "Vaiana" kaprer plassen som nest mest sette animasjonsfilm i 2017. Nesten 300.000 mennesker fikk med seg filmen som har fått skryt for å gi den kvinnelige helten en mer naturtro kroppsfasong. Filmen ble nominert til to Oscar i kategoriene "beste film" og "beste originalmusikk", men måtte gå tomhendt hjem. Det skal nevnes at stemmeskuespiller Jeppe Beck Laursens norske variant av "You´re welcome" (Det var så lite) har rundet 1 million avspillinger på Spotify.

LES OGSÅ: Bjørn Eidsvåg debuterer som Disney-stemme - se smakebit


Johnny Depp i Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge

4. PIRATES OF THE CARIBBEAN: SALAZAR´S REVENGE

Besøk: 316.113
Premiere: 24. mai

Kaptain Jack Sparrow i Johnny Depps skikkelse er sannsynligvis den mest populære piraten gjennom tidene. Kanskje i sterk konkurranse med Sortebill og Sabeltann innenfor egne riksgrenser. At publikum løp til kinosalene for å se den norskregisserte "Salazar´s Revenge" var ingen overraskelse. Ekstra morsomt var det å høre Sandefjord-regissøren Espen Sanberg fortelle hvorfor Johnny Depp kunne være vrien å jobbe med.


Grusomme meg 3

3. GRUSOMME MEG 3

Besøk: 322.626
Premiere: 30. juni

Stemmeskuespiller Alex Rosèn har uttalt at han har basert stemmen til hovedpersonen Gru på voksenfilm-skuespilleren Sasha Gabor, men vi håper og tror at det IKKE er grunne til at publikum digger "Grusomme meg 3". Den tredje filmen i serien er også årets mest sette animasjonsfilm på kino. "Grusomme meg"-franchisen blir bare mer og mer populær for hver film som kommer. Eneren ble sett av 120.229, toeren av 268.612, mens treeren landet på 322.626 besøkende.

LES OGSÅ: Alex Rosèn hadde minions i virkeligheten - dette var yndlingen


Skjønnheten og Udyret

2. SKJØNNHETEN OG UDYRET

Besøk: 349.392
Premiere: 17. mars

Det var knyttet store forventninger til Disneys liveaction-utgave av den klassiske "Skjønnheten og Udyret"-fortellingen, og publikum ivret etter å få klødd sin nysgjerrighet. Resultatet er årets nest mest sette film på kino og en publikumskonsesus om at filmen leverte varene. Filmen fikk også mye oppmerksomhet for å slå et slag for homofile ved å la Gaston og hans følgesvenn LeFou utforske følelsene de har for hverandre.


Askeladden - I Dovregubbens hall

1. ASKELADDEN - I DOVREGUBBENS HALL

Besøk: 350.832 (fortsatt på kino)
Premiere: 29. september

En av årets virkelig store norske storsatsinger er også årets mest sette (så langt). Mikkel Brænne Sandemoses visjon av "Askeladden - I Dovregubbens hall" har bergtatt et stort antall nordmenn. Over 350.000 tilskuere har fått med seg nyversjonen av den folkekjære historien. Det er kjent at selskapet Maipo satser 180 millioner kroner på det som skal bli en filmtrilogi om Askeladden. Første film kostet 57 millioner kroner, og produsent Synnøve Hørsdal har fortalt at i neste film blir Soria Moria slott sentralt.

LES OGSÅ: Derfor fikk "Askeladden" tyn på byen