Peter Mayhew og Joonas Suotamo, spiller begge Chewbacca i Star Wars- universet

Finske Joonas (31): - Jeg identifiserte meg med Luke, men endte opp som Chewbacca

Joonas Suotamo gjør hårete karriere i Star Wars-universet. 

Filmen "Solo: A Star Wars Story" er rett rundt hjørnet. Den gir oss historien om hvordan Han Solo og hans trofaste copilot, Chewbacca, ble venner. I sistnevnte rolle møter vi finnen Joonas Suotamo (til høyre over) som måler 208 cm på strømpelesten. Han har vært innom filmuniverset før, men denne gangen gjør han seg virkelig gjeldende på lerretet.

– Jeg er vant til oppmerksomhet på grunn av høyden min, sier den sympatiske finnen – som leende sier at han ellers ikke føler han er særlig lik karakteren. Han legger til:

– Men vi har ganske like verdier. Vi elsker våre nærmeste, er lojale, beskyttende og til å stole på.

23. mai går Millennium Falcon inn for landing på norske kinoer, og vi leser i pressemateriellet at vi skal få bli med på et dypdykk ned i en kriminell underverden, selvfølgelig i en galakse langt, langt borte.

– Jeg har faktisk ikke sett den nye filmen i sin helhet enda. Jeg venter til jeg kan se den på kino omgitt av familie og venner, smiler finnen. Som har en karriere som basketballspiller bak seg.

– Det at jeg har vært fysisk aktiv hele livet, har vært til stor hjelp under arbeidet med Star Wars-filmene. Jeg gjør stuntene selv, og det å bære en tung drakt av hår en hel dag er heller ingen spøk. Det blir ganske varmt inni der, så bakgrunnen fra finske saunaer er heller ingen ulempe, sier skuespilleren.

Les også: Alt vi ønsket oss- og litt til i ny Solo-trailer

alden ehrenreich og Joonas Suotamo i Solo: A Star Wars Story.
alden ehrenreich og Joonas Suotamo i Solo: A Star Wars Story.

Har munnkurv

Han forteller at Star Wars-eventyret startet med at Disney tok kontakt med Finnish Basketball Association for å høre om de visste om en høy, blåøyd kar – med litt skuespillererfaring.

– Jeg ble nevnt, og veien gikk videre til prøvespilling i London. For et eventyr, smiler Suotamo – som har vært Star Wars-fan hele livet.

– Favorittkarakteren min er Luke Skywalker. Jeg identifiserte meg ganske mye med Luke da jeg så filmene, men jeg endte altså opp som Chewbacca.

Å spørre Suotamo om å trekke fram hendelser og scener fra den ferske filminnspillingen, er fånyttes. Han har munnkurv og har heller ikke lyst til å spoile moroa for fansen. Men han innrømmer at han hadde dager da han tenkte "Hva i alle dager har jeg begitt meg ut på". Det gjelder spesielt en scene, medgir han.

– Dere kommer til å skjønne hvilken scene det er snakk om når dere ser filmen. Den er crazy og i et par dager etterpå måtte jeg holde meg i ro fordi nakken fikk seg en trøkk.

Men han har aldri angret på at han mønstret på den kosmiske filmreisen.

– Det har vært en ære og glede å få være del av en så stor produksjon. Dagene er lange på settet. Noen ganger går du bare rundt og venter på at noe skal skje, mens andre dager krever deg fullt og helt.

Mye tid til å henge sammen med medskuespillerne etter arbeidsdagen, ble det ikke, medgir han. Men kan samtidig røpe at han fikk med seg Woody Harrelson på bar en kveld.

– Han elsker skrøner og vitser og tar heldigvis ikke seg selv så høytidelig, forteller Suotamo.

Les også: Oversikt over kommende Star Wars-filmer

Peter Mayhew og Harrison Ford.
Peter Mayhew og Harrison Ford.

Klar for mer

Han skryter også av medspiller Alden Ehrenreich og av regissøren Ron Howard.

– Ron Howard er en real Star Wars-fan og han kom inn i dette med stor entusiasme. Du kunne se gleden i øynene hans når han var omgitt av disse karakterene. Han går jo ofte inn i karakterene selv, og jeg kunne merke at han har en sjelden innsikt i hva det vil si å skulle spille – og utføre actionscener – iført et hårete kostyme

Joonas Suotamo har også samarbeidet med Peter Mayhew, den opprinnelige Chewbacca, og fått tips til ganglag og hodebevegelser.

– Han lærte meg ikke minst å skyte brystet skikkelig fram og rette meg opp, sier finnen – og kommer med følgende reklame for filmen:

– Det er et fantastisk Star Wars-eventyr, fullt av nostalgi men også med mange overraskende elementer og humor. Ja, jeg håper veldig jeg får være med på en ny reise nå som jeg er blitt så godt kjent med Chewbacca.

"Solo: A Star Wars Story" har norgespremiere 23. mai - les mer om filmen her