Arme riddere, Die Hard, Iron Man 3

10 hardbarka actionfilmer (som egentlig er julefilmer)

Er det action-julefilmer, eller er det jule-actionfilmer? Jula nærmer seg, og det er hyggelig å kvotere litt julestemning. Her et ti actionfilmer om jul!

Hvis du er en action-fan er det mange gode julefilmer å ta i - forfatter og regissør Shane Black er særlig kjent for å sette så å si alle filmene sine i jula.

Han er representert på lista, men vi nevner også gjerne The Last Boy Scout, The Long Kiss Goodnight, Kiss Kiss Bang Bang og slutten av The Nice Guys. Hederlig omtale også til Jurassic World, som har en julesang og noen dekorasjoner i starten av filmen, før den fullstendig glemmer julestemningen.

Die Hard

Alan Rickman som Hans Gruber i Die Hard

Sjangerens største klassiker starter lista. Det er juleferie, og John McClane vil møte ekskona på julebordet hennes, men en gjeng med slemme terrorister tar henne og alle kollegene hennes som gisler. Klarer McClane å gjeninnføre julefreden?

Se hvor du kan streame den her!

The Bourne Identity

Matt Damon i Hvem var Jason Bourne?

Du husker den første Jason Bourne-filmen. Biljakten i den bittelille bilen, Jason bevisstløs på havet, slåssing mot kjeltringer, juletrærne. Hadde du glemt juletrærne, sier du? Da er det kanskje på tide å ta et gjensyn med The Bourne Identity.

Se hvor du kan streame den her!

Twelve Monkeys

Bruce Willis i Twelve Monkeys/12 Monkeys, 1995

Bruce Willis reiser tilbake i tid for å stanse utbruddet av et dødelig virus. Når skjer utbruddet? Jo, det skjer 12. desember 1996, så vi får se julenisser, dekorasjoner og gavehandel i bakgrunnen. Hvis du vil ha en mørk og nihilistisk tidsreise-jul er dette filmen for deg!

Se hvor du kan streame den her.

Lethal Weapon

Danny Glover og Mel Gibson i Dødelig våpen

Die Hard er visstnok satt i juletiden kun fordi produsenten Joel Silver synes det funket så fint i Lethal Weapon, som har Bjelleklang under åpningssekvensen og julegaver i siste scene. Ikke rart at Danny Glover er too old for this shit - han burde jo sitte hjemme foran peise med barna.

Se hvor du kan streame den her!

Reindeer Games

Reindeer Games (2000)

Teksten til Rudolf er rød på nesen sier at «reinflokken ertet Rudolf,» og på engelsk sies det at Rudolph ikke får være med på «reinsdyr-spillene». Noen hadde ideen om å gjøre dette til en actionfilm, der Ben Affleck som «Rudy» ikke får være med på et kasino-brekk, selv om han er den nyttigste på laget!

Se hvor du kan streame den her.

Iron Man 3

Robert Downey Jr. i Iron Man 3

Her er alt på plass: Juletre, julestrømper, kjærlig krangel om julegaver og ikke minst: Et lite, inspirerende barn som lærer Tony Stark hva jula egentlig handler om. Skurken truer attpåtil med juleterror. Iron Man 3 er Marvel-filmen for deg som liker jul og familieverdier!

Se hvor du kan streame den her.

On Her Majesty's Secret Service

George Lazenby som James Bond i On Her Majesty's Secret Service

Jeg regner den første Bond-filmen uten Sean Connery som seriens aller beste, og ville satt pris på om du ikke slår meg så hardt for å slippe den brannbomba. James Bond feirer også jul i denne filmen, som gjør det til seriens eneste julefilm.

Se hvor du kan streame den her!

First Blood

Sylvester Stallone i Rambo First Blood

Den første filmen om Rambo er sterk og overraskende vond. Den fiktive byen Hope, som John Rambo vandrer rundt i, er full av juledekorasjoner, så nå er det bare å hente fram syv slag og ta inn adventstemninga! Se hvor du kan streame den her.

Enemy of the State

Enemy of the State

Will Smith er en ung, vellykket advokat som bare vil kjøpe en julegave til kona når han oppdager at en korrupt agent for Sikkerhetstjenesten har brukt han som en brikke i et spill om penger og makt.

Se hvor du kan streame den her!

Arme riddere

Arme riddere

Denne norske julefilmen er tilsynelatende skutt på sensommeren, men litt datasnø og julemusikk plasserer handlingen trygt i desember. Fire karer får tolv rette i tipping og vinner 1 739 361 kr. Dessverre viser det seg at det er vanskelig å fordele disse pengene uten et par fataliteter!

Se hvor du kan streame den her.