Geparden Maleika

Denne geparden fødte faktisk unger

Kimani i Dyreparken skuffet 850 000 nordmenn med et innbilt svangerskap, men historien om geparden Maleika og hennes seks unger kan inspirere både store og små på kino!

Annonsørinnhold for ManyMore Films

Dyrevenner fra hele landet fikk seg en real skuffelse da det ikke ble noen gepard-fødsel i Kristiansand.

850 000 seere fulgte svangerskapet til geparden Kimani på VGTV, fram til en røntgenundersøkelse, ti dager etter termin, satte fast at det hadde vært et såkalt «innbilt svangerskap».

Maleika og gepardungene ser utover savannen
Maleika og gepardungene ser utover savannen

15. mars er det kinopremiere på Geparden Maleika, en dokumentarfilm for hele familien som fikk rekordhøye besøkstall i Tyskland.

I likhet med Kimani har Maleika slitt i forkant av fødselen sin. Hun er tolv år gammel, og født flere kull tidligere, men bare ett av barna nådde voksen alder.

Maleika og et barn
Maleika og et barn

Familiefilm fra gepardmannen Matto

Geparden Maleika er den første filmen fra naturfotograf Matto Barfuss. Han hadde fotografert store kattedyr i Afrika i flere år da han i 1996 skulle fotografere en gepard med fem unger.

Matto Barfuss og ungene til Maleika
Matto Barfuss og ungene til Maleika

For at moren ikke skulle se han som en trussel, bestemte han seg for å oppføre seg så likt en gepard han klarte, og over tid vant han tillitten hennes. Hun dro til og med ut på jakt alene, og overlot barna til Matto.

Matto er overbevist om at Maleika er barnebarnet til denne geparden, og da han så at Maleika hadde fått et stort kull med unger visste han at det var en historie han ville fortelle på film.

Matto Barfuss og en gepardunge
Matto Barfuss og en gepardunge

Det har blitt laget flere dokumentarfilmer om geparder, men de fleste av dem har en vitenskapelig tilnærming — de dokumenterer dyrenes tilværelse fordi gepard er en spennende og utrydningstruet art.

Matto Barfuss ville lage en film som går nærmere. Han ville følge Maleika og barna som karakterer, og forteller historien deres med enkle grep som treffer både barn og voksne. I fire år filmet han Maleika og barna hennes, og det ble den mest sette naturdokumentaren noensinne i Tyskland.

Maleika er en god mor
Maleika er en god mor

Trange kår på savannen

I det fri får geparder flere og større kull enn de fleste andre kattedyr. Likevel dør rundt 90% av geparder i løpet av sine første tre måneder. Dette skyldes ofte rovdyr, men den utrydningstruede arten sliter også med innavl.

En gepardmor får ofte tre eller fire barn, og oppdrar barna fram til de er store nok til å leve egne nomadeliv.

Maleika og fire unger passer seg for gnuer
Maleika og fire unger passer seg for gnuer

Når vi møter Maleika har hun nettopp født hele seks søte, lekne og lurvete unger. Deretter følger vi henne og barna i fire år.

I løpet av filmen blir vi kjent med Martha, Malte, Mirelèe, Marlo, Mia og Majet. De begynner livet som ivrige barn uten evne til å forsvare seg selv, og mamma må både jakte for syv, og sørge for at barna er trygge fra rovdyr.

Tre av ungene til Maleika
Tre av ungene til Maleika

Gjennom godt og vondt

Det er flere truende scener i filmen, men filmen har fått aldersgrensen «Tillatt for alle», og en sinnet og betryggende norsk fortellerstemme fører oss gjennom gledene og farene ved livet på savannen.

Vi får se ivrig lek blant de søte katteungene med piggsveis og tilsynelatende utømmelig energi!

Gepardungene tørker seg etter regnvær
Gepardungene tørker seg etter regnvær

Men vi er også vitne til noen litt vonde og truende øyeblikk. Ungene må krysse en krokodilleelv, og Maleikas matjakt får et tilbakeslag når hun får et stort kutt over brystet.

Maleika jakter på en zebra
Maleika jakter på en zebra

Ensomme jaktdyr

Som alle geparder må Maleika jakte på maten sin for å overleve. Med en toppfart trygt over 100 kilometer i timen er det både spennende og fascinerende å se på, men det er lett å identifisere seg med vanskelighetene hennes når hun har en alvorlig skade og seks barn som ikke kan overleve på egenhånd.

Etterhvert får også ungene prøve seg som jegere, mens mamma prøver å hjelpe. En viss uro ligger i lufta for alle foreldre i salen når Maleika til slutt må la barna leve egne liv. Etter puberteten lever geparder alene, og må jakte sin egen mat.

En gepardunge på jakt
En gepardunge på jakt

Mange vil nok flokke til den fotorealistiske versjonen av Løvenes konge som kommer på kino i år, men hvis du og barna vil se en virkelig inspirerende historie fra savannene i Afrika, er Geparden Maleika en fantastisk kinoopplevelse.

Maleika og gepardkullet i solnedgang
Maleika og gepardkullet i solnedgang

Dere kan se den fra 15. mars. Kjøp billetter her!

Geparden Maleika

Annonsørinnhold for ManyMore Films