Monty Python

Monty Python: – Ekstrem tåpelighet later til å være mer relevant enn noensinne

"Monty Python's Flying Circus" fyller 50 - og den aldrende humorgruppen feirer med verdensrekord.

5. oktober er det 50 år siden "Monty Python's Flying Circus" først rullet over britiske TV-skjermer – og da akter den aldrende humorgruppen å sette verdensrekord.

Det blir første gangen humoristene prøver å bevege seg inn i Guinness' rekordverden, noe de tar mål av seg til å gjøre med å samle et rekordstort antall mennesker utkledd som "Gumbys".

Og det er altså karakteren som gikk igjen i mange av TV-sketsjene deres – med lommetørkle på hodet, små barter, briller, bukseseler, stripete strikkevester og gummistøvler. John Cleese skapte Gumbyen, som gjerne ble spilt av Michael Palin, ifølge en fanside viet Monty Python.

Les også: Watchlist-konkurranse: Lagre filmer og vinn kinobilletter

Monty Python skal feire 50 år med å samle et rekordstort antall mennesker "utkledd som Gumbys".
Monty Python skal feire 50 år med å samle et rekordstort antall mennesker "utkledd som Gumbys".

It's...Monty Python at 50

Men verdensrekordforsøket er bare én del av jubileumsfeiringen, som starter 1. september på det britiske filminstituttet i London – der man den neste måneden skal feire Monty Pythons innflytelse både som gruppe og som individuelle humorister, melder The Guardian.

Under tittelen "It’s … Monty Python at 50" vil samtlige av humorgruppens filmer og TV-serier, samt kuriosa fra arkivene vises. Også TV-moro skapt i etterkant av gruppens medlemmer – inklusive "Hotell i særklasse", "En fisk ved navn Wanda" og "Time Bandits".

Les også: Folkets Amanda 2019: Stem på din favoritt

Gjengen i Monty Python.
Gjengen i Monty Python.

Pythonesk verden

Det vanker dessuten en ny BBC-radioserie i fem deler, produsert av Michael Palin, med utgangspunkt i mye upublisert arkivmateriale.

Både plater og en DVD med alle 45 episodene av "Monty Python’s Flying Circus" digitalt restaurert utgis, og gruppen minner om at hele Monty Python-katalogen dessuten er tilgjengelig på Netflix.

Mulig kritikk av relevansen i sin humor, møter de gjenværende Pythonene med en felles uttalelse:

– Python har overlevd fordi vi lever i en stadig mer pythonesk verden. Ekstrem tåpelighet later til å være mer relevant enn noensinne, heter det fra gruppens medlemmer.