Midsommar_still.jpg

Midsommar-regissøren laget horror av svensk sommeridyll

Filmskaperen Ari Aster tok det vakreste ved svensk midtsommerfeiring – og laget en blodig horrorfilm. Snart har Midsommar også norsk premiere.

Hereditary-regissøren er nå ute med en film i folk horror-sjangeren. I et intervju med Vox forklarer Aster hvordan han besøkte Sverige for inspirasjon.

– Jeg reiste med produksjonsdesigneren og de svenske produsentene til Hälsingland. Vi så på mange Hälsingegårdar, som er århundregamle bondegårder som typisk hadde malerier på veggene, forteller Aster.

Som studerte svenske skikker, så vel som tyske og engelske, rundt dette med midtsommertradisjoner – og "forsket mye på folklore og mytologi".

Se også: Vi har sett Hereditary - med pulsmåler!

Ikke skitne til

– Jeg tok særlig for meg åndelige fellesskap og bevegelser, sier Ari Aster til Vox, men later til å ha blitt skuffet over at han bare fant antroposofiske virksomheter.

Derfor streifet han "langt fra Sverige", bedyrer han – med referanse til filmens religiøse sekt, kalt Hårga, som kommer i kontakt med fire amerikanske studenter som tror de skal på en festival.

– Det er fire bevegelser jeg virkelig tok for meg. Jeg vil ikke snakke om dem, fordi jeg faktisk synes de er svært vakre og jeg ønsker ikke å skitne dem til, sier filmskaperen – som lar menneskeofring innta midtsommeridyllen.

– Welcome, and happy midsommar. Skål! smiler den hvitkledde sektlederen med blomsterkrans i håret, spilt av Gunnel Fred, i filmens trailer. Filmselskapet A24 beskriver Midsommar som "et cinematisk eventyr, gjennomsyret av skrekk, der den verden av mørke utspiller seg i strålende sol".

Les også: Se alligatorer og Uber-action på kino denne uka

Amerikanerne lurer fælt

Den har norsk premiere 26. juli, men er å se i USA og Storbritannia, der aviser og nettsteder tar for seg filmens setting – som runer, byggeskikk og ættestup – under overskrifter som "Finnes Hårga i virkeligheten?".

Aster, som ble presentert for ideen til filmens univers av to svensker, må også svare på hvordan tittelen skal uttales, melder Los Angeles Times. Skuffende nok for mange viser det seg at de idylliske scenene er filmet i Ungarn, er nettstedet Bustle avsløring. Det er uansett ikke godt å si hva Visit Sweden synes om amerikanerens innfallsvinkel.

I USA endte Midsommar på 6. plass i premierehelgen, og har nå spilt inn nær 11 millioner dollar. Ifølge BoxOffice Mojo skåret den C+ fra publikummerne. Det er faktisk bedre enn Hereditary, som fikk D+ – og endte med å spille inn 80 millioner dollar.

– Kommer folk inn og forventer Hereditary, får de faktisk nærmest det motsatte, sier regissør Ari Aster om Midsommar.

Les mer om filmen, watchlist og se trailer her