«Den største forbrytelsen» er gått i innspilling – Jakob Oftebro spiller hovedrollen

NTB
Publisert:
Sist oppdatert:

En ny norsk storfilm, med et budsjett på 50 millioner kroner, er gått i innspilling. Jakob Oftebro spiller hovedrollen i filmen som skal ta oss med til stormfulle krigsdager.

Annonse

Filmen bygger på Marte Michelets Bragepris-vinnende sakprosabok med samme tittel fra 2014.

– Vi følger det sporet i boken som handler om familien Bradue, sier regissør Eirik Svensson om filmen som etter planen skal få premiere i oktober 2020. Og som skal innom en dramatisk og vond del av historien vår: Turen går blant annet til arbeidsleiren på Berg, til skipet Donau – og til slutt til Auschwitz.

– Dette er en viktig historie som jeg er glad for å få være med på å fortelle, sier Jakob Oftebro. Han og regissøren ringer NTB fra Vilnius der noen scener spilles inn akkurat nå. Skuespilleren sier seg smått preget av scenen han nettopp har forlatt.

– Alvoret siger innover oss når vi spiller fram noe som virkelig har skjedd. Jeg spiller Charles Braude, norsk jøde og proffbokser som ble norgesmester i boksing i flere vektklasser. Jeg har gjort en god del research rundt både ham og boksesporten, og så har jeg lest Marte Michelets bok, som virkelig gjorde inntrykk, sier skuespilleren – og legger til:

Annonse

– Det føles ansvarsfullt å få være med på å løfte denne familien og deres historie fram. Man vil gjøre det med respekt og alvor.

Ingen heltefilm

Regissør Eirik Svensson er mannen som fikk mye oppmerksomhet for fjorårsfilmen Harajuku – om den rotløse jenta på Oslo S, som skulle møte en far hun ikke kjente. Filmen fikk massiv anmelderros – og ikke mindre enn ni Amanda-nominasjoner.

Nå stiller han seg ved regiroret etter at Fantefilm bestemte seg for å lage spillefilm basert på deler av Marte Michelets bok.

– Marte har vært veldig positiv og hun besitter svært mye kunnskap som er viktig for filmprosjektet. Hun har også fått lese manuset og kommet med innspill underveis, sier Svensson. Som ikke vil beskrive den kommende filmen som en klassisk krigsheltehistorie.

– Nei, dette er mer relasjonsdrama med komplekse problemstillinger. Videre håper vi at folk føler at de blir invitert inn i en familiekrønike. Men nei, ingen går på noen måte seirende eller triumferende ut av dette, sier regissøren.

Annonse

En stor ære

Svensson sier at også han merker seg det spesielle alvoret på innspillingssettet som Oftebro innledningsvis snakket om.

– Når vi vet at filmen baserer seg på virkelige hendelser, da blir noe av det vi skal gjenskape veldig sterkt. Akkurat nå spiller vi inn scener som er satt til arbeidsleiren på Berg, og jeg ser at skuespillerne er beveget – både når de leser manuset og når de står der, i innspillingssituasjonen.

– Man blir rett og slett målløs over at dette kunne skje, legger Eirik Svensson til.

Familien Braude besto av far Benzel, mor Sara og deres fire barn: Helene, Charles, Isak og Harry. Fram til krigen hadde de ført en vanlig tilværelse i trygge omgivelser på Grünerløkka i Oslo. Men krigen endret absolutt alt for denne familien.

Annonse

– Håpet er at nye generasjoner kan ta del i historiene fra krigen – slik at vi ikke glemmer, sier regissøren, som tror dette er ekstra viktig nå som det blir færre og færre tidsvitner.

Jakob Oftebro sier avslutningsvis:

– For meg er det bare en stor ære å få gi ansikt til Charles Braude. Jeg tenker at dette er en utrolig viktig film, ja, jeg kjenner på litt ærefrykt, rett og slett.

Annonse

Fakta om filmen Den største forbrytelsen

  • Bygger på deler av Marte Michelets Bragepris-vinnende bok med samme tittel fra 2014.
  • I rollene ser vi Jakob Oftebro, Eilif Hartwig, Carl Martin Eggesbø, Michalis Koutsogiannakis, Pia Halvorsen og Silje Storstein.
  • Premiere: Oktober 2020.
  • Manusforfattere: Harald Rosenløw Eeg og Lars Gudmestad.
  • Regissør: Eirik Svensson.
  • Produksjonsselskap: Fantefilm Fiksjon.
  • "Med denne filmen får vi endelig sett på en del av vår nære historie som ikke bare omhandler tradisjonelle heltedåder, men også en annen alvorlig side. Det er et av de mest gripende og viktige prosjektene jeg har fått på mitt bord som konsulent", uttalte tidligere spillefilmkonsulent Wibecke Rønseth da filmen fikk støtte fra NFI på 12 millioner kroner.
Annonse