Årets mest sette filmer 2019

2019: Årets mest sette filmer

Disse ti filmene trakk flest kinogjengere i året som har gått.

I skrivende stund har 10.152 708 millioner personer tatt seg en pustepause fra hverdagen for å koble av i kinomørket i 2019. Det er en nedgang på rundt 11 prosent fra fjoråret, men omtrent likt som 2017. Nedenfor finner du de ti mest sette filmene i år - og ikke overraskende domineres lista av oppfølgere og superhelter, ispedd en og annen overraskelse...

FORBEHOLD: Denne listen blir laget mens "Star Wars: The Rise of Skywalker" fortsatt går på kino og "Frost 2" ikke har hatt premiere. Det er en viss sannsynlighet for at førstnevnte vil rekke å kuppe en plass innen utgangen av 2019. Vi oppdaterer listen i januar.

Brie Larson i Captain Marvel

10. Captain Marvel

Besøk: 216.341
Premiere: 6. mars

I mars ble vi med Brie Larson aka Carol Danvers/Captain Marvel tilbake til 90-tallet, en periode vi tidligere ikke har utforsket i Marvel-universet. Her til lands varierte anmeldernes terningkast kraftig, fra VGs treer til Aftenpostens femmer. Sistnevnte kalte blant annet filmen "morsom, tøff og rørende".

Spider-Man: Far from Home

9. Spider-Man: Far from Home

Besøk: 244.292
Premiere: 3. juli

Tom Holland dro på seg edderkopp-drakta for sin andre solofilm i sommer, og det kan man jo ikke gå glipp av! På menyen stod både kjærlighet, humor og MASSE tilfredstillende smadring - i kjent stil. "Spider-Man: Homecoming" hadde til sammenlikning totalt 192.051 besøkende i 2017, og kvalifiserte den gang ikke til en plass på topp 10. lista.

Les også: Stor oversikt: Kommende superheltfilmer

Kaptein Sabeltann og Den Magiske Diamant

8. Kaptein Sabeltann og Den Magiske Diamant

Besøk: 248.506
Premiere: 27. september (Fortsatt på kino)

Hiv og hoi, Kaptein Sabeltann går aldri av moten! I 2003 fikk vi en håndtegnet Kaptein Sabeltann-animasjonsfilm og i 2014 kom spillefilmen "Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama". Denne gangen fikk vi for første gang, på kino, se Terje Formoes univers i et digitalt animert format - og det luktet gull lang vei (i hvert fall nok til en 8. plass på lista)! Den eventyrlige animasjonsfilmen er signert Qvisten Animation, som også står bak "Hakkebakkeskogen", "KuToppen" og "Flåklypa"-trilogien.

Rive-Rolf krasjer internett

7. Rive-Rolf krasjer internett

Besøk: 249.151
Premiere: 1. februar

"Rive-Rolf" trakk hele 232.835 besøkende i 2013, men oppfølgeren kan skilte med både flere besøk - og bedre anmeldelser. VG skriver blant annet "Fett om nettvett" og "Kløktig og underholdene opplæring i nettvett for barn - programmert inn i en historie om vennskap", og Filmpolitiet triller terningkast fem og nevner at filmen byr på "En av de råeste Disney-prinsessene".

Eili Harboe og Vebjørn Enger i Askeladden - I Soria Morias slott

6. Askeladden - I Soria Moria slott

Besøk: 256.595
Premiere: 23. august (Fortsatt på kino)

En av årets store norske satsinger, er Mikkel Sandemoses andre film om folkehelten Espen Askeladd. Til tross for at denne mottok en langt varmere kritiker-velkomst enn sin forgjenger, har den ikke maktet å trekke like mange besøkende, enda. "Askeladden - I Dovregubbens hall" ble den nest mest sette filmen i 2017 med totalt 354.196 besøkende, kun slått av "Star Wars: The Last Jedi" med 401.785 kinobesøk.

Brad Pitt og Leonardo DiCaprio i Once Upon a Time in... Hollywood

5. Once Upon a Time... In Hollywood

Besøk: 269.083
Premiere: 16. august

En av årets kanskje mest etterlengtede filmer, Quentin Tarantinos tre timer lange hyllest til 60-tallets Hollywood, kaprer ikke overraskende en plass på lista. Med et budsjett på mellom 90 og 96 millioner dollar, spilte filmen inn hele 372 millioner dollar globalt - og høstet strålende kritikker.

Snekker Andersen og Julenissen

4. Snekker Andersen og Julenissen: Den vesle bygda som glømte at det var jul

Besøk: 303.746
Premiere: 8. november (Fortsatt på kino)

Alf Prøysen har nok en gang erobret landets kinoer. Med sine så langt 303.746 besøkende, er filmen allerede årets mest sette norske kinofilm. Den eneste utfordreren er "Tunnelen", som får premiere 1. juledag, men det skal godt gjøres på knappe seks dager før vi går inn i det nye året...

Joaquin Phoenix i Joker

3. Joker

Besøk: 441.603
Premiere: 4. oktober

Kritikerroste og Golden Globe-nominerte "Joker" tar tredjeplassen, både totalt og for sin imponerende åpningshelg (92.340 besøkende). Så langt har filmen spilt inn svimlende 1 milliard dollar på verdensbasis, så det kommer ikke akkurat som et sjokk at vi muligens får dykke dypere i Arthur Flecks forskrudde sinn om noen år...

Jeremy Renner i Avengers: Endgame

2. Avengers: Endgame

Besøk: 520.135
Premiere: 24. april

Marvels 22. film - og superheltenes aller siste oppgjør, var forståelig nok noe mange ønsket å få med seg. Filmen knuste alt av rekorder, verden over, og i her til lands valgte hele 165.312 personer å se den i åpningshelgen - den soleklart mest innbringene åpningen dette året.

Løvenes konge

1. Løvenes Konge (2019)

Besøk: 618.159
Premiere: 17. juli

Sommer og sol stoppet ikke nordmenn fra å strømmet til kinomørket for å se Disneys live action nyinnspilling av tegneserie-klassikeren fra 1994. Til tross for lukne kritikker, kan "Løvenes konge" skilte med prisen for årets, hittil, nest beste åpningshelg med 132.033 besøkende - og totalt årets mest sette film. Hakuna matata!

Her finner duen komplett liste over kinotoppen 2019