Årets beste filmer 2019

2019: Årets beste filmer

Disse filmene likte vi i Filmweb-redaksjonen best!

2019 har om få uker gjort sitt, og tiden er inne for en oppsummering av kinoåret vi nå legger bak oss. Mange sterke kandidater har rullet over landets kinolerreter de siste tolv månede, og det er aldri lett å skulle plukke ut kun tre favoritter. Her får du likevel Erlend, Vilde og Toves favorittfilmer*.

*Listene er basert på filmer med norsk kinopremiere i 2019.

Her er Filmweb-redaksjonens favorittfilmer fra 2019:

Erlend Lunde Holbek
Erlend Lunde Holbek

Erlends topp 3

1. Barn

«Men "de små menneskene" innbefatter jo foreldrene. Og Kunnskapsdepartementet.»

Jeg forstår godt at mange ikke har tatt turen for å se denne på kino. Det er en lang film om barn som dør. Likevel vil jeg anbefale absolutt alle med en interesse for film å ta seg en titt, for Barn er den sterkeste norske filmen jeg har sett på flere år.

Filmen følger konfliktsky mennesker som prøver å håndtere situasjoner de færreste av oss har noen forutsetninger til å takle. Barn er et engasjerende drama, og en hysterisk morsom sitatmaskin.

2. Us

Jordan Peele fulgte opp den relativt streite satire-skrekkfilmen "Get Out" med en kokko ambisiøs film om… USA. Vi følger Adelaide, som er traumatisert av en skummel hendelse i barndommen. På en hyttetur med familien oppdager hun fire silhuetter i oppkjørselen.

"Us" er ikke den skumleste filmen jeg har sett i år, men den er enormt underholdende, og visuelt slående. Lupita Nyong’o spiller begge hovedrollene i filmen, og det er ingen tvil om at hun er en av verdens beste skuespillere.

3. Hustlers

En glossy og montasjetung krimthriller om en gjeng strippere slår seg sammen for å svindle Wall Street-menn i etterkant av finanskrisa i 2008. Constance Wu spiller en fersk rekrutt som får stripperåd, selvtillit og en nøkkelrolle i en omfattende kriminell virksomhet fra Jennifer Lopez’ kraftige mentorfigur.

Filmen er intelligent og empatisk. Det er moro å se en gjeng undertrykte kvinner gjøre det de kan i møte med et ødelagt system, men det blir stadig tydeligere at livsstilen har reelle konsekvenser.

I 2020 vil jeg se: "Wonder Woman 1984", "The Lighthouse" og "Soul".

Vilde Treimo
Vilde Treimo

Vildes topp 3

1. Joker

Forventningene til Todd Phillips «Joker» var høye, og filmen skuffet ikke. Når jeg tenker tilbake på filmåret 2019, er dette utvilsomt filmen som popper først opp. Den bekmørke opprinnelseshistorien om Batmans fremtidige erkefiende, er rystende, morsom og vondt - og jeg både lo og tørket tårer underveis. Joaquin Phoenix gjør inntrykk i sin imponerende hovedrolletolkning, og ved flere anledninger (nevner bare trappedansen), ble jeg så revet med at jeg nærmest trampet takten til det 70 talls-inspirerte soundtracket...

2. The House that Jack Built

I Lars Von Triers siste følger vi seriemorderen Jack, som over en periode på 12 år myrder løs i kunstens navn. Drapsscenene er mange, grufulle og provoserende, og etterlater seg både livløse menn, kvinner og - i de mest rystende scenene, barn. Den er ikke lett å se, og underveis følte jeg meg til tider fysisk kvalm (har ikke kjent på dette siden «Raw» i 2017). Samtidig byr filmen på fenomenale skuespillerprestasjoner (Matt Dillon er den fødte psykopat), svart humor, samt en rekke fantastiske enkeltsekvenser. Du mister garantert ikke konsentrasjonen underveis - og den får deg til å tenke…

3. Marriage Story

I Noah Baumbachs råsterke drama, møter vi paret Charlie og Nicole i kjølvannet av et samlivsbrudd. Til tross for at de fremdeles har følelser for hverandre, vet de begge at de er ferdige, og nå er det kun logistikken som gjenstår. Ansvaret for deres felles sønn skal fordeles, men når de ønsker å oppdra ham på forskjellige steder i verden - er det lettere sagt enn gjort. Advokater dras inn i oppvasken, paret i utgangspunktet skulle ta selv, og resultatet blir skikkelig stygt. Filmen er sår, men samtidig utrolig fin - og byr på hver eneste lille følelse i registeret (det er overraskende mye å le av her!). Scarlett Johansson og Adam Driver spiller fantastisk i hovedrollene - og spesielt én scene, hvor paret starter en samtale som ender i gråtkvalt krangel, treffer rett i hjertet...

I 2020 vil jeg se: "Den Gylne Hanske", "1917" og "Parasitt"

Tove Irene Huslende
Tove Irene Huslende

Toves topp 3

1. Barn

Dette er en film om en veldig alvorlig hendelse. Et barn forårsaker et annet barns død. Det er brutalt, vondt og tragisk, men det er også tonnevis av lun humor og nydelige dialoger. Det er gjenkjennbart og troverdig, og jeg vil ha mer av alle karakterene (som det er mange av). For meg ble "Barn" en vakker opplevelse, som fikk meg til å le og gråte. I den rekkefølgen. Tross forferdelig tragisk tema, lo jeg mer enn jeg gråt. Og jeg lo godt.

2. Ut og stjæle hester

Filmen ga meg (heldigvis) den samme følelsen som boka gjorde. Og jeg var sjukt spent, for jeg likte boka så godt og var så redd for at det langsomme skulle bli stillestående. Men jeg hadde ingenting å frykte, Hans Petter Moland har full kontroll. Det var nesten sånn at jeg kunne kjenne lukten av sommer og skog fra min egen barndom, det kjentes så nært og ekte. Dette er en poetisk og visuelt vakker film.

3. Dronningen

Trine Dyrholm gjør en fantastisk rolle i denne filmen. Hun er rank, sterk og stilig, og lever et tilsynelatende harmonisk liv. Men det er helt til hun innleder et seksuelt forhold til sin stesønn.. Begjæret er så forbudt og farlig, man vet at det som foregår er galt, men likevel ønsker man liksom ikke at noen skal bli avslørt eller fersket. Dette er en ubehagelig og nervepirrende film, og den ekle følelsen slipper ikke taket med det første.

Om dette var en topp 5-liste ville "Happy Ending" og "Lykkelige Lazzar" også vært med. Og "Marianne & Leonard - Words of Love"! Men da ble det seks…

I 2020 vil jeg se: "Jojo Rabbit" "Ser du månen, Daniel" og "Gledelig jul".

Hvordan ser din topp 3-liste for 2019 ut?