Parasite-Cannes-6.jpg

Oscar-favoritten inspirert av Hitchcock

I fjor fikk sørkoreanske Parasitt Gullpalmen under filmfestivalen i Cannes. Siden da har filmen blitt tildelt 47 internasjonale priser i ulike kategorier. Den er også favoritt til å vinne Oscar for beste internasjonale langfilm.

Og i slutten av måneden (31. januar) kan også norske kinogjengere se filmen, som er regissert av Bong Joon-Ho.

Parasitt er en film som ikke ligner noen annen. I sentrum står en svært fattig familie. Sønnen lykkes – under falske forutsetninger – å få jobb som engelsklærer for tenåringsdatteren i en svært velstående familie. Han lykkes videre med å få søsteren hyret inn – også hun under falske forutsetninger – som kunstlærer til den unge sønnen.

Og hvorfor ikke utmanøvrere både hushjelpen og sjåføren – slik at både mamma og pappa også kan få jobb?

Parasite-Cannes-3.jpg

Innblikk i overklassen

Ideen fikk Bong Joon-Ho da han parallelt med studiene jobbet som privatlærer for sønnen i en pengesterk familie. Han forteller hvordan denne jobben ga ham et innblikk i en verden langt fra det som var hans egen virkelighet.

– Jeg begynte å tenke på hva som ville skjedd dersom jeg forsøkte å få vennene mine inn i huset, en etter en.

Erfaringen fra rikmannshjemmet har siden ligget og grodd hos ham. Minner fra den velstående familiens hus – sammen med Alfred Hitchcocks filmer – var inspirasjonskildene bak Parasitt, forteller han.

– Hitchcock inspiserer meg alltid på en veldig merkelig måte, slår regissøren fast til TT.

Parasite-Cannes-4.jpg

Splatter-blodig – og morsom

Det er umulig å plassere Parasitt i en sjanger. Den er både svart komedie, på sin egen måte er den også skrekkfilm – samt at den får en splatter-blodig slutt. Filmen kan også betraktes som samfunnssatire.

– Jeg vil egentlig ikke tenke på meg selv som en pessimistisk person. Men dette er en ærlig film, jeg ville virkelig kommentere hvordan verden ser ut i dag. På en måte sympatiserer jeg med alle personene i filmen, det finnes ikke noe sort mot hvitt, alle er grå, mener regissøren.

Parasite-Cannes-1.jpg

Til dette med at filmen ikke lar seg sjanger-plassere, ler regissøren og sier:

– Det er en svart komedie/skrekk/action/parodi/samfunnskommentar-film. Jeg elsker å jobbe med sjangerfilm, jeg kommer alltid til å gjøre det. En amerikansk avis skrev "Bong Joon-Ho er en sjanger i seg selv". Det likte jeg.

Joon-Ho har tidligere stått bak filmer som Snowpiercer, Okja og The Host. Sistnevnte er en rendyrket skrekkfilm, og dette gjorde at mange lurte på om Parasitt virkelig skulle hete akkurat det. Tittelen kan gi sterke assosiasjoner til nettopp skrekkfilm.

– Vi valgte tittelen likevel, noe som handler om at begge familiene er parasitter på ulike vis, begge utnytter andre, sier Bong Joon-Ho.

Parasitthar Norgespremiere 31. januar. Watchlist filmen, se trailer og kjøp billetter her!

Parasite-Cannes-2.jpg