Anna Taylor-Joy

Anna Taylor-Joy går fra blodig skrekk til Jane Austen

For fem år tok hun verden med storm i skrekkfilmen "The Witch". I mars får vi se Anya Taylor-Joy som Emma - en av Jane Austens mest utspekulerte karakterer...

Filmen får norsk premiere 13. mars og er regissert av Autumn de Wilde.

– Selv om romanen utkom i 1815 er det en svært moderne fortelling. Emma er en kvinne som motsetter seg å bli styrt av samfunnet, sier Anya Taylor-Joy når TT får treffe henne i London.

Det flere ganger filmatiserte kjærlighetsdramaet handler om den unge Emma, som liker å ha en finger med i spillet – ikke minst når det gjelder kjærlighetsanliggender.

Ofte overvurderer hun sine egne Kirsten Giftekniv-evner og forstår ikke når hun står i fare for å såre andre.

– Jeg vil at min Emma skal være en person som ikke alle nødvendigvis liker. Det er allerede for mange heltinner på film som fremstår ufeilbarlig.

– Samtidig vil jeg at publikum skal bry seg om henne også. Hun går over grenser, men hun ser jo også i ettertid hva hun har gjort, fastslår skuespilleren.

Les også: Se Oscar-nominerte Little Women på kino til halv pris

Anna Taylor-Joy i "Emma".
Anna Taylor-Joy i "Emma".

Klassekritikk

Første gang Anya Taylor-Joy leste romanen "Emma" var hun 11 år gammel. Siden har hun lest den igjen flere ganger – og hver gang oppdaget noe nytt i den romantiske klassikeren.

– Det er litt urettferdig av folk som lever i dag å dømme handlingen – sett med dagens øyne. På den tiden var kvinners eneste mål å gifte seg. Men Emma vil ikke det, og ettersom hun er morløs og bor alene med faren sin, er hun kvinnen i huset. Hun fatter beslutninger, bestemmer over eget liv og har funnet en måte å få dette til å fungere på, forklarer skuespilleren.

Anya Taylor-Joy synes også handlingen rommer dypere budskap, som kritikk mot fordommer og klassesystemet.

– Dersom man vil lese inn noe moral i fortellingen, så er det at man skal ta vare på hverandre. Familie og kjærlighet, det er tematikk som aldri vil forsvinne, fremholder hun videre.

Les også: Vårens skrekkfilmer 2020

KRITIKERROST SKREKK: Anna Taylor-Joy i "The Witch".
KRITIKERROST SKREKK: Anna Taylor-Joy i "The Witch".

Sterkt samarbeid

Skrekkfilmen "The Witch" var ikke bare et gjennombrudd for Anya Taylor-Joy, men også for regissør Robert Eggers, som siden har laget en ny runde med skrekk: Kritikerroste "The Lighthouse", med Robert Pattinson og Willem Dafoe i hovedrollene.

Taylor-Joy bekrefter at hun har et nytt samarbeid med Eggers på trappene med den kommende filmen "The Northman", samt muligens en nyversjon av vampyrfortellingen "Nosferatu".

– Vi liker hverandre svært godt, så hvorfor ikke fortsette når man først har funnet noen man samarbeider så godt med? "The Witch" forandret livene til begge. Det er fantastisk å kjenne at vi vokser kunstnerisk sammen.

Innspillingen av vikingeventyret "The Northman" går i gang i Irland mot slutten av mars. På spørsmål om hva hun kan si om filmen, svarer hun leende:

– Ingenting! Bortsett fra at jeg ser fram til å spille mot Alexander og Bill Skarsgård.

"Emma" har norgespremiere 13. mars - billetter, trailer og mer om filmen her