Krigsseileren

Ny norsk film om "den viktigste historien om andre verdenskrig som ikke er fortalt"

I 2020 er det 75 år siden krigsseilerne kunne vende hjem – de som overlevde. Snart kommer filmen om dem.

– Fortellingen om krigsseilerne er den viktigste historien om nordmenns innsats under andre verdenskrig som fremdeles ikke er fortalt på film, sier regissør og manusforfatter Gunnar Vikene.

Han og Mer Film fikk sist uke 11 millioner kroner i produksjonstilskudd, av et budsjett på nær 78 millioner kroner, til filmen som rett og slett heter Krigsseileren.

Den beskrives som et spenningsdrama om krig, kjærlighet og tap, og om de moralske og emosjonelle virkningene av krig.

– Jeg har også et ønske om at denne filmen skal være med å skape forståelse for hva mennesker gjennomlever som følge av krigshendelser i vår egen samtid, sier Vikene i en uttalelse.

Sjøfolkene ville hjem

I Krigsseileren skildres sjømannen og arbeiderklassegutten Alfreds historie. Han er om bord på et handelsskip når krigen bryter ut, og havner i konvoifarten – under tyske ubåtangrep.

"Krigsseilerne har ett mål: Å overleve – for å komme hjem", heter det om filmen – som parallelt vil følge Alfreds kone og barn hjemme i Bergen under krigen.

Gunnar Vikene har ifølge Mer Film jobbet i en årrekke med prosjektet, som er basert på virkelige hendelser og blir en storproduksjon.

Krigsseileren skal gi nærhet til hva krigsseilerne og deres familier gjennomlevde i krigsårene. Det er nødvendig for å sette i perspektiv den uretten krigsseilerne ble utsatt for etter krigen, sier han.

Samme tank som Kon-Tiki

Ifølge produsent Maria Ekerhovd i Mer Film er Krigsseileren den første spillefilmen som skildrer krigsseilernes dramatiske skjebne under andre verdenskrig.

– Det blir også første film som forteller hvordan det var i Bergen under krigen, som da de allierte bommet på tyskernes ubåtbunker og traff Holen barneskole. Dette er det største sivile tapet i Norge under krigen, men mange kjenner ikke denne historien i dag, sier Ekerhovd til NTB.

Innspillingen starter muligens mot slutten av året og blir ferdig i 2021. Premieren står i årsskiftet 2021-22, forteller hun videre.

Mye vil spilles inn i Bergen, men også i Tyskland, mens sjøscenene filmes på Malta – i samme tank som Kon-Tiki.